Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BMW MINI Cooper R53 1.6 B 163KM- Nie załącza 1 biegu wentylatora chlodnicy

pita1988 30 Kwi 2018 12:27 546 6
  • #1 30 Kwi 2018 12:27
    pita1988
    Poziom 28  

    Samochód to Mini Cooper r53 2004r. 1.6 Benzyna
    Problem mam taki że nie załącza mi 1 biegu wentylatora chłodnicy. Dopiero jak nagrzeje się do 105 stopni ( sprawdzane przez kompa) załącza 2 bieg.
    Sprawdzałem bezpieczniki i przekaźniki i są ok.
    Stawiam na czujnik który jest na chłodnicy (opornica). Ale... Wiatrak jest na 3 piny. Czarny, Czerwony i Żółty. Przy podłączaniu na krótko i podaniu + 12v na żółty a później czerwony wiatrak się załącza. Więc wiatrak jest ok.

    Sprawdzałem wtyczkę która idzie z samochodu. Też 3 piny Brązowy, Brązowo-Czerwony i Brązowo-Niebieski. I przy włączonym zapłonie i zimnym silniku nie ma napięcia na pinach. Po rozgrzaniu się do 95stopni nie ma napięcia na pinach. Dopiero jak złapie 105stopni. Na czerwonym pojawia się ok 13V a na żółtym coś ok 7V.


    I teraz pytanie... Czego jest wina że się ten wiatrak nie załącza na 1 biegu ?

    Czy na wtyczce która idzie z samochodu nie powinno być cały czas napięcia a opornica powinna sterować czy ma puszczać napięcie na wiatrak ?

    0 6
  • #2 10 Maj 2018 20:54
    decybel91
    Poziom 39  

    Czy jak podajesz na żółty to wiatrak kręci się wolniej?
    Czy klima jest sprawna? Załącza wtedy 1 bieg?
    W Fiatach np. jest tak że 1 bieg chodzi tylko z klimą a kolejne służą do chłodzenia silnika.

    0
  • #3 10 Maj 2018 23:57
    pita1988
    Poziom 28  

    Nie kreci sie wolniej bo podaje 12v na zolty jak i czerwony Klime mam niesprawna( brak czynnika) Mysle ze
    jak na 105stopni to troche duzo zeby dopiero sie wiatrak zalaczal

    Jak ktos kumaty w bmw to moze bedzie wiedzial Bo to ta sama instalacja podobno co w e46 np.

    Ale dzieki kolego za pomoc

    0
  • #4 11 Maj 2018 20:00
    decybel91
    Poziom 39  

    Wychodzi że opornica siedzi.

    0
  • #5 13 Maj 2018 00:09
    pita1988
    Poziom 28  

    Ze uszkodzona ?
    Ale nie powinno byc napiecia na wtyczce ktora idzie na opornice ? A opornica sterowac czy ma puszczac napiecie lub nie na wiatrak ?

    0
  • #6 13 Maj 2018 17:49
    decybel91
    Poziom 39  

    Musi być. Kiedyś robiłem takie Mini i klima uruchamiała oba biegi (1. był niesprawny). Co do płynu może tak być iż uruchamia dopiero przy 105st.

    0
  • #7 14 Maj 2018 01:22
    pita1988
    Poziom 28  

    No to u mnie nie ma napiecia na wtyczce
    A jak nie ma napiecia to i opornica nie ma czym sterowac Napiecie pojawia sie wtedy tak jak pisalem Dopiero jak zalaczy sie wiatrak przy 105stopniach

    0