Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Suszarka Bosch WTW85560PL - słabo suszy

premiero 30 Kwi 2018 15:00 1440 38
  • #1 30 Kwi 2018 15:00
    premiero
    Poziom 10  

    Od razu zaznaczam, że przeglądnąłem tematy na forum, dzięki czemu wykonałem kilka czynności, które mam nadzieję przybliżają mnie do naprawy suszarki. Suszarka Bosch WTW85560PL. Objaw - bardzo słabo suszy. Suszarka z pompą ciepła samoczyszczącą.
    Co zrobiłem:
    1. Wyciąłem zaślepkę od wymiennika ciepła - wymiennik nie był zabrudzony miał dosłownie kilka kłaczków, przepłukałem go zlewając od góry kilka razy czystą wodą. No chyba że zapchany jest gdzieś dalej, ale nie widać tego. Czy mogę wziąć węża, puścić strumień wody i od frontu po wymienniku lać a z tyłu suszarki zbierać?
    2. Pompa i zbiorniczek z którego woda jest przepompowywana do górnego zbiornika zostały wyczyszczone - dużo syfu tam pływało.
    3. Sprawdziłem wentylator po stronie kompresora, załącza się cyklicznie i wyłącza.
    4. Kompresor cyklicznie załącza się i wyłącza. (Nie wiem jak z temperaturami, nie pomierzyłem jeszcze).
    5. Wyczyściłem też czujniki wilgotności, te od środka bębna, bo były okrutnie zabrudzone kłaczkami.
    6. Słyszę jeszcze jakiś wentylator, którego nie widzę, prawdopodobnie ten odpowiadający za obieg powietrza między bębnem a wymiennikiem. Czy tam coś się mogło zapchać? Bo domyślam się że wentylator jest typu turbinowego? Może przestrzenie między łopatkami są zapchane a sam wentylator się kręci, tyle że nie zbiera za bardzo powietrza? Czy on jest jakoś bezpośrednio za wymiennikiem umieszczony? W środku w bębnie robi się ciepło, choć mam wrażenie, że kiedyś było cieplej, no i mocno wilgoć.

    Co mogę jeszcze zrobić/sprawdzić?

    0 29
  • #3 30 Kwi 2018 20:45
    premiero
    Poziom 10  

    Odnośnie pkt. 6 - Rozebrałem dzisiaj tył suszarki i już widzę jak działa ten wentylator, napędzany jest razem z bębnem, więc jak kręci się bęben, to kręci się również ta turbinka.
    Podotykałem sobie również rurki od kompresora - no i jedna jest zimna, a druga ciepła, więc chyba wszystko w porządku. Z resztą tak jak mówiłem, ciepło w środku jest, tylko wilgoć cholerna. Pomóżcie bo nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić. Wygląda wszystko jakby było sprawne, a mimo to nie suszy. Wentylatory kręcą, wymiennik czysty, kompresor działa, pompa pompuje. Co do cholery?

    @varga janos - How to enter diagnostic mode? I have no errors at display at all.

    0
  • #5 30 Kwi 2018 22:36
    premiero
    Poziom 10  

    Coś konkretnego masz na myśli? Eksploatacyjne są czyszczone po kazdym suszeniu. Podwójny przeciwkłaczkowy w komorze bębna i drugi w zbiorniku na wodę. Jakieś są jeszcze?

    0
  • #6 01 Maj 2018 00:14
    bubu64
    Poziom 20  

    A nie ma filtra w drzwiczkach do wymiennika?

    0
  • #7 01 Maj 2018 06:14
    premiero
    Poziom 10  

    W tej suszarce nie ma drzwiczek do wymiennika ponieważ jest on "samoczyszczący". Żeby się do niego dostać musiałem wyciąć otwór serwisowy. Filtr który zabezpiecza wymiennik znajduje się w komorze z bębnem i jest podwójny.

    0
  • Pomocny post
    #8 01 Maj 2018 10:22
    bubu64
    Poziom 20  

    Filtr z komory porządnie przedmuchaj sprężonym powietrzem albo wyszoruj pod bieżącą wodą , miałem już taki przypadek.
    Wygląda na czysty i gołym okiem nie widać że otworki w filtrze są częściowo pozatykane:)

    edytowałem
    mrhari.

    0
  • #9 01 Maj 2018 12:56
    premiero
    Poziom 10  

    Filtry u mnie wyglądają tak:
    Zewnętrzny z większymi oczkami
    Suszarka Bosch WTW85560PL - słabo suszy
    Wewnętrzny z mniejszymi oczkami
    Suszarka Bosch WTW85560PL - słabo suszy

    Jeden wchodzi w drugi
    Suszarka Bosch WTW85560PL - słabo suszy

    Dzisiaj jeszcze raz czyściłem wymiennik, tym razem lałem od przodu po wymienniku a z tyłu od strony pompy wyciągałem wężem, trochę syfu jeszcze wypłynęło. Tak wygląda wymiennik po wyczyszczeniu:
    Suszarka Bosch WTW85560PL - słabo suszy
    Suszarka Bosch WTW85560PL - słabo suszy

    Dodatkowo za radą @bubu64 przedmuchałem kompresorem oba filtry. Zauważyłem pewną rzecz. Ten drobny (wewnętrzny) filtr, gdy jest mokry, działa jak membrana nie przepuszczająca powietrza. Próbowałem jak go zmoczyłem dmuchnąć przez niego przykładając usta i się nie da. Jak wysechł - przepuszczał powietrze. Zastanawiam się czy tu nie leży problem, może wilgoć podczas suszenia zatyka pory filtra i dlatego się nie dosusza? Jak poskładam suszarkę spróbuję zrobić jeden cykl suszenia bez tego filtra wewnętrznego, zostawię sam zewnętrzny.

    0
  • #10 01 Maj 2018 19:40
    bubu64
    Poziom 20  

    Wyczyść w roztworze kwasku cytrynowego te filtry:)

    0
  • #11 01 Maj 2018 20:59
    premiero
    Poziom 10  

    Filtry nie stanowią problemu, sprawdziłem pod lupą. Są jak najbardziej drożne, ale profilaktycznie wymoczyłem najpierw ocet później kwasek, żadnej zmiany nie zauważyłem.
    Natomiast po kolejnym czyszczeniu wymiennika chyba nastąpiła poprawa, mówię chyba, bo okazuje się, że występuje jeszcze jeden problem. Suszarka zbyt wcześnie wyłącza suszenie. Powiedzmy na bawełnie z początkowych 3:40 robi się 50 minut rzeczy są wilgotne. Jak dosuszę na programie ciepłym przez 2 godziny to rzeczywiście jest sucho.

    Sprawdziłem miernikiem te dwie blaszki od wilgotności i nie wiem, jak się do tego ustosunkować, bo nie wiem co powinno być. Jak mierzę rezystancję na suchym w jedną stronę jest nieskończona, w drugą -3,67 [kOhm]. Jak przyłożę mokry palec rezystancja w jedną stronę nadal jest nieskończona, a w drugą zmienia się na -3,6 [kOhm]. Jak przełączyłem na pomiar napięcia stałego na suchym jest około 4,94 [V] jak przykładam lekko wilgotną szmatkę około 4,0 [V], jak mokry palec to do 3,7 [V]. Czy ktoś potrafi powiedzieć czy to prawidłowe wartości? Czy czujnik wilgoci do wymiany?

    0
  • #12 01 Maj 2018 21:42
    strucel
    Poziom 28  

    Miałem podobny problem w suszarce Beko - okazało się zę popękał wzdłuż krótki pasek napędowy (porobiły się z niego takie gumki szerokości 1-2mm) i bęben ledwo co się obracał.

    0
  • #13 02 Maj 2018 14:34
    premiero
    Poziom 10  

    strucel napisał:
    bęben ledwo co się obracał.
    Bęben obraca się normalnie, paski w bardzo dobrym stanie.

    Dodano po 16 [godziny] 40 [minuty]:

    Trafiłem na takie opracowanie:
    http://www.serwis-elektroniki.com.pl/wp-content/uploads/2017/03/73_21_6.pdf

    W nim widzę, że zmiany rezystancji są dosyć duże w zależności od wilgotności. Czyli co mam rozumieć że czujnik wilgotności do wymiany?
    Elektrody od czujnika są w bębnie i wyglądają tak:
    https://north.pl/karta/elektroda-czujnika-wil...arki-bosch-wtw85560pl-01,4YV-CJ-CMMH-JGZ.html
    ale rozumiem, że to nie je trzeba wymienić, tylko gdzieś dalej układ pomiarowy? Czy jednak te elektrody się jakoś zużywają i to one do wymiany? Nie mogę nigdzie znaleźć serwisówki. Pomoże ktoś, to bym chociaż wiedział czego szukać i jakie są prawidłowe wartości rezystancji. Może z jakiegoś bliźniaczego modelu?

    0
  • #14 02 Maj 2018 15:27
    bubu64
    Poziom 20  

    Pomierz rezystancję podczas pracy w warunkach rzeczywistych, a swoją drogą ciekawe czy da się potencjometrem zasymulować rezystancję?
    Warto powałkować ten temat, ponieważ suszarki stają się coraz popularniejsze, a sprzęt najtańszy nie jest i klient chętniej naprawi niż kupi nowy:)

    0
  • #15 02 Maj 2018 19:01
    premiero
    Poziom 10  

    Ciężko będzie to zrobić. Elektrody są od wewnątrz, w komorze bębna.
    Już żonie zapowiedziałem, że nowej suszarki nie kupimy, albo tą naprawię, albo będzie musiała się przeprosić z suszarką na sznurki. Ja za nią dałem prawie 3 tys. To jest bardzo dużo pieniędzy. Żeby jeszcze to był nie wiem 10 rok użytkowania, ale ona ma niecałe 3,5 roku.

    0
  • #16 02 Maj 2018 20:59
    bubu64
    Poziom 20  

    premiero napisał:
    Elektrody są od wewnątrz, w komorze bębna.

    Ale przewody idą do modułu i można się podpiąć od tej strony:)

    0
  • #17 02 Maj 2018 22:04
    strucel
    Poziom 28  

    Nie masz programu czasowego ignorującego czujnik?

    0
  • #19 09 Maj 2018 17:09
    premiero
    Poziom 10  

    strucel napisał:
    Nie masz programu czasowego ignorującego czujnik?

    Mam, ale nie po to kupowałem suszarkę z czujnikiem, żeby teraz bawić się w programy czasowe, które z założenia miały dbać o nie przesuszanie, a w konsekwencji nie kurczenie i niszczenie się ubrań. Niestety czyszczenie elektrod w niczym nie pomaga. Ponawiam więc pytanie - czy w tych cholernych blaszkach może się coś popsuć? Są najtańszym elementem który mogę wymienić (~35 zł za sztukę), ale przecież w końcu to tylko dwa kawałki metalu?

    0
  • #20 09 Maj 2018 17:39
    mrice
    Specjalista AGD

    Grzałka sprawdzona ? Nie wiem jak w tym modelu, ale spotkałem juz wersje które miały grzałki podwójne (dwa niezalezne obwody grzewcze).

    0
  • #21 09 Maj 2018 19:10
    premiero
    Poziom 10  

    mrice napisał:
    Grzałka sprawdzona ? Nie wiem jak w tym modelu, ale spotkałem juz wersje które miały grzałki podwójne (dwa niezalezne obwody grzewcze).

    Kochani, dziękuję za chęć pomocy, ale czytajcie wątki. W tej chwili jest problem z czujnikiem wilgoci - czy jak by tam ten układ pomiaru wilgoci nazwać - czyli ze zbyt wczesnym wyłączaniem programu suszenia. W tym modelu nie ma grzałki, jest kompresor.

    0
  • #22 09 Maj 2018 23:28
    strucel
    Poziom 28  

    premiero napisał:
    strucel napisał:
    Nie masz programu czasowego ignorującego czujnik?

    Mam, ale nie po to kupowałem suszarkę z czujnikiem, żeby teraz bawić się w programy czasowe, które z założenia miały dbać o nie przesuszanie, a w konsekwencji nie kurczenie i niszczenie się ubrań. Niestety czyszczenie elektrod w niczym nie pomaga. Ponawiam więc pytanie - czy w tych cholernych blaszkach może się coś popsuć? Są najtańszym elementem który mogę wymienić (~35 zł za sztukę), ale przecież w końcu to tylko dwa kawałki metalu?


    Pokaż mi gdzie napisałem abyś przeszedł na programy czasowe? Dla mnie jest jasne że należy sprawdzić na czasówce czy wówczas suszarka zachowuje się poprawnie, jeśli będzie ok to dopiero grzebać przy czujniku, sposób ułomny, ale jeśli nie możesz zrobić pomiarów... No ale skoro suszarce za 4k zł nie przystoi praca na programie czasowym to kupuj czujnik itd.

    0
  • #23 10 Maj 2018 12:35
    premiero
    Poziom 10  

    strucel napisał:
    Pokaż mi gdzie napisałem abyś przeszedł na programy czasowe?


    Nie wiem, o co Ci chodzi, ale wyraźnie napisałem kilka postów wcześniej:

    premiero napisał:
    ... po kolejnym czyszczeniu wymiennika chyba nastąpiła poprawa, mówię chyba, bo okazuje się, że występuje jeszcze jeden problem. Suszarka zbyt wcześnie wyłącza suszenie. Powiedzmy na bawełnie z początkowych 3:40 robi się 50 minut rzeczy są wilgotne. Jak dosuszę na programie ciepłym przez 2 godziny to rzeczywiście jest sucho.

    0
  • #24 03 Lip 2018 18:56
    2410493
    Użytkownik usunął konto  
  • #25 01 Sie 2018 17:09
    premiero
    Poziom 10  

    Suszarka Bosch WTW85560PL - słabo suszy
    Ogólnie sprawa suszenia została rozwiązana przez wielokrotne przepłukanie wymiennika ciepła. Sprawa związana z czujnikiem wilgotności niestety nadal jest nierozwiązana. Po prostu zawsze po skończeniu programu, sprawdzam jak bardzo rzeczy są mokre i ustawiam na program czasowy ciepły. Dzisiaj rozerwało mi pasek napędu i wkręciło w rolkę więc prawdopodobnie zamówię od razu te elektrody, ale coś czuję, że to nic nie da. Jak na suszarkę za taką kasę to żenada.

    2
  • #26 01 Sie 2018 18:26
    Borutka
    Poziom 25  

    Rozumiem, że te czujniki są z boku i nie obracają się razem z bębnem? Czy czyściłeś je papierem ściernym lub odkamieniaczem? Czy między czujnikiem, a resztą układu jest pewne połączenie, jakiś kontakt na wcisk/docisk?

    0
  • #27 02 Sie 2018 07:20
    premiero
    Poziom 10  

    Elektrody to 2 blaszki umieszczone wewnątrz bębna pod filtrami przeciwpyłkowymi.
    Problemu z osadem nie było, ale i tak wymoczyłem je w occie, nic to nie zmieniło. Problemu ze stykiem też nie ma, żadnych oznak korozji.
    Suszarka Bosch WTW85560PL - słabo suszy

    0
  • #28 06 Wrz 2018 11:35
    tig2
    Poziom 9  

    Na jakim czynniku chłodniczym pracuje ta suszarka?

    AlagAmarth napisał:
    Udało się Tobie ten problem rozwiązać? U mnie dzieje się to samo. Próbowałem wszystkiego co wymieniono powyżej, ale nic nie pomaga.
    Może warto wypróbować preparat do czyszczenia suszarki/skraplacza i uruchomić długi program czyszczący.

    0
  • #29 21 Lis 2018 10:04
    premiero
    Poziom 10  

    Przepraszam że tak późno odpowiadam. Elektrod nie wymieniałem. Zauważyłem, że jak jest mało wsadu i nie dotyka on tych blaszek, to wtedy może być problem z niedosuszaniem, z resztą nawet w instrukcji o tym napisali. Ogólnie to nie wiem o co chodzi, ale jak wymieniłem pasek napędu, to po pierwsze suszarka zaczęła dużo ciszej chodzić. Wcześniej od samego początku wydawała taki odgłos jakby bęben o coś ocierał, ale myślałem że to normalne,a po drugie suszy normalnie jak na początku eksploatacji. Nie dosusza jedynie jak jest za mało wsadu.

    0
  • #30 21 Lis 2018 12:44
    tig2
    Poziom 9  

    W moim modelu jest podobnie, wiec to prawidłowość, podobnie jak zmieszane są, grube /trudnoschnące z "lekkimi" wtedy szczególnie przy ustawieniu na wyższą wilgotność potrafią wychodzić nie dosuszone.

    W takiej sytuacji korzysta się z programu "ciepłe czasowe" i czas ustawia się na czuja

    Dodano po 4 [minuty]:

    ...

    Na pewno też nie da określić się ilości czynnika organoleptycznie.
    Czy przy pompie jest zamontowany zaworek serwisowy?

    0