Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Blaupunkt ccu 02 mp3 - identyfikacja elementu - potencjometra

duszabar 02 May 2018 08:54 1776 15
    duszabar
    Level 12  
    Blaupunkt ccu 02 mp3 - identyfikacja elementu - potencjometraCzty da się zidentyfikować potencjometr głośności pokazany na załączonej grafice? Symbol EVQBID61209B
  • Helpful post
    Pedros050
    Level 43  
    Witam. Jest to potencjometr Encoder obrotowy z wyłącznikiem. Może wyglądać tak Np.
    Blaupunkt ccu 02 mp3 - identyfikacja elementu - potencjometra
    duszabar
    Level 12  
    właśnie tak to wygląda, nie wrzuciłemzdjęcia z oryginału, zrobię to teraz, czy da się do tego dobrać jakiś zamiennik?
    Pedros050
    Level 43  
    A coś takiego Blaupunkt ccu 02 mp3 - identyfikacja elementu - potencjometra by pasowało.
    Pedros050
    Level 43  
    Tylko wymiar żeby pasował do płytki i ilość impulsów.
    duszabar
    Level 12  
    jeszcze jedno, znalazłem taki sam jeśli chodzi o obudowę też panasonic ale 16 impulsów, oryginał ma 18. Nie będzie działać czy zmniejszy się proporcjonalnie czułość?
  • Helpful post
    Pedros050
    Level 43  
    Myślę że te 2 impulsy mniej mu nie zaszkodzą.
    volt1
    Level 30  
    Jeśli chodzi o ilość impulsów, niema to żadnego znaczenia.
    duszabar
    Level 12  
    Czymś jednak musi się jeszcze różnić bo nie zadziałał. Z ilości "skoków" na pełnym obrocie wywnioskowałem ilość impulsów 18 jednak końcówka symbolu 09B sugeruje że impulsów jest 9.
    Znalazłem specyfikację na archive.org, faktycznie jest 18 ząbków i 9 pulsów więc szukam zamiennika na 9 impulsów. W załączeniu specyfikacja dla potomnych.
    Góral X
    Level 15  
    Co w końcu założyłeś ? ( mam ten sam problem )
    duszabar
    Level 12  
    Enkoder 9 imp L=20mm EC 11E09244AQ ma tylko jedną różnicę, choć znaczącą, działa odwrotnie czyli pogłaśnianie w lewo, ściszanie w prawo :), a i nie pasuje pokrętło.
    Góral X
    Level 15  
    Dzięki za zainteresowanie, a może pamiętasz, gdzie to ustrojstwo kupowałeś bo mi same jakieś chińskie strony wskakują :cry: ( lepsze działanie na odwrót, niż wcale :| )