Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak naprawić zasilacz antenowy

mathun 02 May 2018 21:50 8589 30
NDN
    mathun
    Level 8  
    Do kabla antenowego mam podpięty zasilacz ~12V, przy mierzeniu pokazuje 21V, zasilacz w drugim pomieszczeniu (też antenowy) jest regulowany 2-12V, podczas mierzenia pokazuje 2-32V.
    W celu sprawdzenia czy multimetr działa poprawnie sprawdziłem jeszcze kilka innych zasilaczy nie związanych z tematem:
    ~12V - odczyt 14V
    6V dc - na odczycie 5,9V,
    12 dc na odczycie ma 12V.

W związku z powyższym, w jaki sposób można w prosty sposób naprawić te zasilacze antenowe? Jeśli jest to zbyt skomplikowane to czy jest jakaś szanująca się firma która produkuje zasilacze działające dłużej niż rok?
    Od kilku lat, raz do roku wymieniam zasilacze na nowe, bo obraz zaczyna się zacinać, po kupnie nowych zasilaczy na rok jest święty spokój. Pomyślałem że może lepiej zacząć naprawiać, zwłaszcza że w piwnicy mam już ich chyba z 10:)
    Będę wdzięczny za wszelkie rady.
    pozdrawiam
  • NDN
    procsa
    Level 31  
    Sprawdzasz te zasilacze pod obciążeniem ?

Czy zasilacze/wzmacniacze są niezbędne ? Jak daleko masz do nadajnika ?
  • Helpful post
    E8600
    Level 40  
    Jeśli kolega ma dekoder lub nowoczesny TV to one same mogą pełnić funkcję zasilacza (trzeba sprawdzić w menu). Musi kolega sprawdzić czy ten zasilacz jest konieczny czy tylko pełni funkcję utrudnienia. Przy bliskości nadajnika wystarczy symetryzator antenowy nie wymagający zasilacza.

Co do naprawy tych nieszczęsnych zasilaczy to one padają bo mają straszną jakość (zapewne w hurcie kupowane po 2 zł). Najczęściej pada stabilizator liniowy lub sam transformator. Jest tam stabilizator liniowy do 100 mA który jest wystarczający ale przy zwarciu przewodów potrafi się szybko spalić. Jeśli nie padł transformator to wystarczy włożyć mocniejszy stabilizator taki na 1,5 A. Przydało by się także zmienić kondensatory bo te chińskie pełnią rolę atrapy po pewnym czasie.

W zwykłych zasilaczach antenowych jest stabilizator LM7812 natomiast w regulowanych LM317.

Niżej schemat takiego zasilacza.
  • Helpful post
    jdjan1
    Level 26  
    Kolego E8600 zamieściłeś schemat niedoświadczonemu Koledze z błędami:
    Proszę je poprawić.

Jan
  • Helpful post
    tomek_602
    Level 22  
    mathun wrote:
    Do kabla antenowego mam podpięty zasilacz ~12V, przy mierzeniu pokazuje 21V, zasilacz w drugim pomieszczeniu (też antenowy) jest regulowany 2-12V, podczas mierzenia pokazuje 2-32V

Wniosek: Są to zasilacze niestabilizowane, czyli nie nadające się do zasilania wzmacniacza antenowego.
    Zakładam też, że zapis ~12V oznacza w tym wypadku około 12V, a nie 12V napięcia zmiennego.
    E8600 wrote:
    Jeśli kolega ma dekoder lub nowoczesny TV to one same mogą pełnić funkcję zasilacza (trzeba sprawdzić w menu).

Ale trzeba też też sprawdzić w instrukcji obsługi, czy napięcie wystawiane na gniazdo antenowe przez dekoder/telewizor wynosi 12V (bo często jest tylko 5), ewentualnie czy ten wzmacniacz będzie pracować przy takim napięciu jakie daje dekoder/telewizor.
  • NDN
    gumisie
    Level 43  
    mathun wrote:
    ~12V - odczyt 14V
    Kolego, mógłbyś wyjaśnić o co chodzi z tym znakiem " ~ " :?: .
    Masz multimetr przełączony na odczyt napięcia zmiennego AC :?: .
    Czy to jakiś opis na zasilaczu :?: .
    Najczęstszą przyczyną takiego objawu:
    mathun wrote:
    Od kilku lat, raz do roku wymieniam zasilacze na nowe, bo obraz zaczyna się zacinać
    Jest uszkodzony kondensator elektrolityczny.
    mathun
    Level 8  
    gumisie wrote:
    Kolego, mógłbyś wyjaśnić o co chodzi z tym znakiem " ~ " ?.
    Masz multimetr przełączony na odczyt napięcia zmiennego AC

Używam oznaczenia ~ i dc.
    ~ używam zamiast AC. Multimetr przełączam w czasie mierzenia między AC i DC, zgodnie z oznakowaniem na zasilaczach.
    E8600 wrote:
    Jeśli kolega ma dekoder lub nowoczesny TV to one same mogą pełnić funkcję zasilacza

Mam wiekowe telewizory. Bez zasilaczy kanałów nie ma w ogóle, lub pojawiają się pojedyncze klatki raz na jakiś czas.
  • Helpful post
    gumisie
    Level 43  
    mathun wrote:
    Multimetr przełączam w czasie mierzenia między AC i DC, zgodnie z oznakowaniem na zasilaczach.
    Niezbyt to dla mnie jest jasne. :cry:

Pomiar napięcia wyjściowego powinno wykonywać się na zakresie DC.
    Zasilacze antenowe mają napięcie wyjściowe 12VDC.
  • Helpful post
    tomek_602
    Level 22  
    Co Ty masz za wzmacniacze, że zasilasz je prądem zmiennym?
    Możesz zamieścić zdjęcia tabliczek znamionowych wzmacniacza (o ile ją ma) i zasilacza (musi ją mieć)?
    procsa
    Level 31  
    mathun wrote:

Mam wiekowe telewizory. Bez zasilaczy kanałów nie ma w ogóle, lub pojawiają się pojedyncze klatki raz na jakiś czas.

TV mają wbudowany tuner DVB-T, czy korzystasz z zewnętrznych ? Podłączałeś antene bez wzmacniacza (bez elektroniki w antenie), lub inną "nowa" antene ?
  • Helpful post
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Zasilacz/e mają mieć 12V napięcia stałego bez obciążenia, pomiar napięcia multimetrem na zakresie DC.
    Freddy
    Level 43  
    E8600 wrote:
    Schemat zapożyczony na szybko stąd: Link
    To jest tylko kolejny dowód na naszą bezgraniczna wiarę w "internet".
    Bierzemy schematy i ufamy im w ciemno, bez zastanowienia.

Zanim kupisz kolejny zasilacz antenowy, sprawdź pobór prądu przez Twój wzmacniacz. Kup raz porządny zasilacz antenowy. Ja mam w "domku na wsi" dwa takie i pracują już chyba ze 20 lat.
    mathun
    Level 8  
    gumisie wrote:
    Pomiar napięcia wyjściowego powinno wykonywać się na zakresie DC.
    Zasilacze antenowe mają napięcie wyjściowe 12VDC.
    tomek_602 wrote:
    Co Ty masz za wzmacniacze, że zasilasz je prądem zmiennym?

Mimo oznakowania że na wyjściu jest 12V~ mam zmierzyć go w zakresie DC??
    Nigdy się nad tym nie zastanawiałem jaki zasilacz powinien być. Takie zasilacze sprzedają w lokalnym sklepie, jako zasilacze antenowe.
  • Helpful post
    Freddy
    Level 43  
    Tam jest po prostu napisane 12V ~100mA, czyli 12V około 100mA.
    Oczywiście, że pomiar na zakresie DC.
    mathun
    Level 8  
    Freddy wrote:
    Oczywiście, że pomiar na zakresie DC

Ok.Dziękuję za info. Sprawdzę później i dam znać. Ale mimo wszystko zakładam że z zasilaczami jest coś nie tak, jak co roku. Zwłaszcza z tym nie regulowanym, bo przez pierwsze 10 minut nie ma obrazu. Dopiero jak się rozgrzeje to telewizor zaczyna odbierać kanały.
    Freddy
    Level 43  
    Freddy wrote:
    Zanim kupisz kolejny zasilacz antenowy, sprawdź pobór prądu przez Twój wzmacniacz. Kup raz porządny zasilacz antenowy
    gumisie
    Level 43  
    mathun wrote:
    Sprawdzę później i dam znać. Ale mimo wszystko zakładam że z zasilaczami jest coś nie tak,
    Z nimi jest "bardzo nie tak", tzw. "producenci" montują w nich kondensatory o zbyt niskiej pojemności i napięciu przebicia, często to 220µF/16V a napięcie na mostku Gretza wynosi około 26V.
    Ja je wymieniam na 470µF/35V.
  • Helpful post
    E8600
    Level 40  
    mathun wrote:
    Dopiero jak się rozgrzeje to telewizor zaczyna odbierać kanały.

To świadczy o uszkodzonych kondensatorach elektrolitycznych. Tanie mają zawyżaną pojemność względem rozmiaru obudowy kondensatora.
    Podmienić na jakiś z zapasem nawet z odzysku będzie leszy niż te fabryczne. A na jakie to kolega wyżej podpowiedział.

Freddy wrote:
    To jest tylko kolejny dowód na naszą bezgraniczna wiarę w "internet".

Potwierdzam :)
    danthe
    Level 30  
    Większość dekoderów ma możliwość podania napięcia zasilającego na wejście antenowe. Na przewodzie antenowym zakładasz normalny wtyk antenowy, bez separatora, i podłączasz do dekodera. W menu ustawiasz zasilanie LNB na on, i powinno śmigać.
  • Helpful post
    gumisie
    Level 43  
    danthe wrote:
    W menu ustawiasz zasilanie LNB na on, i powinno śmigać.
    Nie zawsze.
    Dekodery na wyjściu mają 5V a to wiąże się z zastosowaniem odpowiedniego wzmacniacza (Uz = 5V).
    mathun
    Level 8  
    gumisie wrote:
    często to 220uF/16V a napięcie na mostku Gretza wynosi około 26V.

Przed chwilą rozkręciłem 5 z nich (w tym dwa o których mowa w temacie i 3 z piwnicy) w czterech z nich są 100uF /25V, w jednym 470uF/25V

Freddy wrote:
    pomiar na zakresie DC

Regulowany 1.2 - 15V
    nie regulowany 9.3V
    procsa wrote:
    Sprawdzasz te zasilacze pod obciążeniem ?

teraz tak
    E8600 wrote:
    W zwykłych zasilaczach antenowych jest stabilizator LM7812 natomiast w regulowanych LM317

w moich czterech jest 78L12 (12V 100mA), a w regulowanym LM317LZ (1.25-32V 100mA)
  • Helpful post
    E8600
    Level 40  
    mathun wrote:
    w czterech z nich są 100uF /25V, w jednym 470uF/25V

To co na nich napisano nie zmienia faktu, że są to kondensatory niskiej jakości. Należy je wymienić na takie słusznej wielkości tylko aby się w obudowie zmieściły.

mathun wrote:
    Regulowany 1.2 - 15V
    nie regulowany 9.3V

Napięcie na regulowanej jest ok natomiast w tej zwykłej zapewne transformator lub stabilizator kończy żywota (stawiam na transformator).

mathun wrote:
    w moich czterech jest 78L12 (12V 100mA), a w regulowanym LM317LZ (1.25-32V 100mA)

To są te same układy co podałem tylko inaczej oznaczone. Przy zwarciu urwanych przewodów we wtyczce antenowej łatwo uszkodzić stabilizator.
  • Helpful post
    gumisie
    Level 43  
    mathun wrote:
    Przed chwilą rozkręciłem 5 z nich (w tym dwa o których mowa w temacie i 3 z piwnicy) w czterech z nich są 100uF /25V, w jednym 470uF/25V
    I zapewne w każdym odparował elektrolit.
    Cena kondensatora np. 470uF/35V, to około 35gr.
    Zamiast się "zastanawiać" nad celowością wymiany tych kondensatorów, po prostu je wymień na takie jak zaproponowałem a następnie sprawdź efekt.
    Pozdrawiam

EDIT:

E8600 wrote:
    natomiast w tej zwykłej zapewne transformator lub stabilizator kończy żywota (stawiam na transformator)
    Że, co :?: , transformator :!: .
    Zapewne Miałeś na myśli: kondensator. :D
    mathun
    Level 8  
    gumisie wrote:
    Zamiast się "zastanawiać" nad celowością wymiany tych kondensatorów, po prostu je wymień na takie jak zaproponowałem

Tak właśnie zrobię i później napiszę jak mi poszło. A póki co dziele się z Wami " Łapką w górę". Dzięki
    E8600
    Level 40  
    gumisie wrote:
    Że, co , transformator .
    Zapewne Miałeś na myśli: kondensator.

Niestety ale te zasilacze są tak marnej jakości, że potrafi dostać częściowego zwarcia na transformatorze. A wymiana kondensatorów to podstawa.

Jak kolega będzie wymiał kondensatory to niech pamięta o prawidłowej polaryzacji gdzie + a gdzie -.
    gumisie
    Level 43  
    E8600 wrote:
    Niestety ale te zasilacze są tak marnej jakości, że potrafi dostać częściowego zwarcia na transformatorze.
    Może Masz i rację, ja jeszcze z czymś takim się nie spotkałem.
    Jak już, to uszkodzone uzwojenie pierwotne, które mogło być również spowodowane: zwarciem między zwojowym, uzwojenia wtórnego.
    Pozdrawiam
    danthe
    Level 30  
    Wzmacniacze 12 V dobrze pracują z zasilaniem 5V.
    Z doświadczenia wiem że jakiekolwiek tętnienia napięcia zasilającego wzmacniacz może całkowicie uniemożliwić odbiór telewizji cyfrowej.
    mathun
    Level 8  
    E8600 wrote:
    Jak kolega będzie wymiał kondensatory to niech pamięta o prawidłowej polaryzacji gdzie + a gdzie -.

Oczywiście!

Panowie! W sumie znalazłem w piwnicy tych zasilaczy aż 13. Na razie naprawiłem tylko 3. Trochę z tym zabawy, bo kondensatory są trochę duże, a stabilizatory są dużo za duże i nie bardzo pasują. Ale mimo wszystko da się je wmontować. Naprawione działają prawidłowo, czyli z godnie z tymi informacjami które podaliście. Dziękuję