Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router po WiFi oraz dwie kamery po LAN

CamFan 03 Maj 2018 11:22 240 6
  • #1 03 Maj 2018 11:22
    CamFan
    Poziom 3  

    Mam taką niecodzienną sytuację. Otóż mam zrobione połączenie WiFi (bez dostępu do Internetu) do routera oddalonego jakieś 800 metrów ode mnie. Do niego podpięte są dwie kamery jedna kablem długości 1 m druga kablem 10m.
    Pomimo odległości i drzew mam dość dobre połączenie zarówno z routerem (mogę non stop się do niego łączyć i nic nie zrywa połączenia zarówno w dzień jak i w nocy). To samo dotyczy pierwszej kamerki na kablu 1m.
    Problem jest z kamerką drugą na kablu 10m. Nie wiem czym to jest spowodowane ale w ciągu dnia połączę się z nią na chwilę i zrywa połączenie. Sytuacja zmienia się na korzyść po godzinie 20. Wtedy chodzi bez problemu non stop. Pytanie dlaczego właśnie w godzinach wieczornych działa a w ciągu dnia nie.
    Sprzęt:
    Router : DAP-1360 D-Link (Firmware2.5.5)
    Kamery : IP WiFi (produkcja chińska) HJT.

    0 6
  • #2 03 Maj 2018 15:10
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Jak jest zasilana ta problematyczna kamerka?
    Może na linii energetycznej są wysokie spadki napięcia do godziny 20stej?
    Ewentualnie coś generuje fale elektromagnetyczne i zakłóca pracę chińskiej kamerki.

    0
  • #3 03 Maj 2018 16:50
    CamFan
    Poziom 3  

    Kamerka jest zasilana osobnym kablem od puszki (do której również jest podłączony router i pierwsza kamera - I gniazdko) . Jest ona na zasilaczu 12 V 1 A. Kabel zasilający też długości 10 m - II gniazdko (zwykły dwużyłowy 2 x1,5 o ile dobrze pamiętam idzie na wierzchu drewnianej belki (20x20) plus kabel do oświetlenia (tak z 5m) a u dołu tej belki idzie kabel do kamerki . Obecnie jak się połączę mam obraz przez parę/paręnaście sekund i Zonk. Wszystko się wiesza. Za jakiś czas da się połączyć i znów rwie. Połączenie do kamerki to zwykły UTP. Może jak zakłóca (bo tylko to mi pozostało sprawdzić) warto wstawić lepszy kabel albo dłuższy kabel puścić inną drogą?

    0
  • #5 17 Maj 2018 20:45
    CamFan
    Poziom 3  

    A więc tak zakupiłem kabel S/FTP ekran kat. 6 na podmianę i nic się nie zmieniło. Ściągnąłem kamerkę do domu i testy kolejne. Zasilacz świerczał (wieszała się na nim kamerka jak poprzednio) podmieniłem więc go. O dziwo kamerka pracowała jakieś 25 min bez zawieszania się myślałem że już się problem rozwiązał . Zamontowałem w miejscu docelowym i co? - ZONK dalej to samo.

    Dodatkowo zrobiłem zrzut z analizatora sieci w momencie kiedy kamera się wiesza.
    Router po WiFi oraz dwie kamery po LAN

    0
  • #6 21 Maj 2018 10:39
    Gyron
    Poziom 9  

    Zamień te kamery (o ile się da) - dowiesz się czy to problem kamery czy kabla.

    0
  • #7 22 Maj 2018 10:57
    CamFan
    Poziom 3  

    Miałeś rację kolego co do podmiany bo bynajmniej wyszło że to nie wina kabla tylko kamery. Pozostaje "zapukać" do sprzedawcy może coś poradzi.

    0
  Szukaj w 5mln produktów