Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem nowy w temacie "kolektory". Mam zrobiony kolektor i chciałem pochwalić się skutecznością oraz zaczerpnąć porad doświadczonych fachowców w tej dziedzinie odnośnie opinii - może coś zmienić, by było lepiej niż jest. Kolektor nie ma jeszcze szyby, bo nie wiem jaka lepsza, i sterownika, bo na razie kontroluję podgrzewanie manualnie, czyli od 8.00 rano do 12.00 najlepsze efekty. W pełnym słońcu woda podgrzewa się do 80/90 stopni w bojler 80l woda użytkowa w obiegu nie glikol przez ten bojler, a przepływ reguluję zaworem, bo nie mam jeszcze rotametru czyli na oko około 1.5 litrów na minutę - efekt zadowalający rurki miedziane fi18 lutowane na miękkim lucie pojemność około 10l powierzchnia kolektora to 1.8m2
Plecy z płyty OSB wełna 30mm z ekranem aluminiowym pokryte blachą ocynkowaną czarny mat. Na tej blasze położone zostały rurki, jak widać na zdjęciu pokryte blachą aluminiową 0.5 mm pomalowaną na czarny mat do kominków. Nawet niezły ten czarny macik wyszedł i pokryłem to wszystko na razie skreczem, bo nie mam jeszcze szyby i pompka do cyrkulacji 110stopni.

Moderated By magic9:Poprawiłam, co mogłam, ale resztę to autor powinien poprawić, bo ja niestety mogę zmienić sens - brak znaków przestankowych powoduje, że nie wiadomo, co autor miał na myśli.
Cool? Ranking DIY