Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pomoc w wyborze tv 49 cali do 3000 zł

ert21 03 May 2018 21:04 7506 67
phoenixcontact
    ert21
    Level 6  
    Ludwik XVI wrote:
    No to albo Tizen albo WebOs. Te idealnie wpisują się w Twoje potrzeby.

Czyli trzeba wybrać najlepszego LG i Samsunga i zdecydować między nimi. To już coś :D
  • phoenixcontact
    Anonymous
    Level 1  
    ert21
    Level 6  
    LOCOLOCO wrote:
    Jest nowy tańszy Sony 100 Hz 43XF8505 za 3999 zł
    Philipsa 100Hz 43PUS6501 za 2200 zł nie przebije. I masz dwa Philipsy w cenie najtańszego Sony.

W grę wchodzi już tylko 49 cali, widziałem w sklepie i będzie to najodpowiedniejsza wielkość.
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
    ert21
    Level 6  
    LOCOLOCO wrote:
    Ale niezależnie od tego, czy oglądamy obraz o częstotliwości 24, 50, 60, 100 czy 200 Hz – liczby niewiele mówią o jego jakości. Jeśli chodzi o odwzorowanie ruchu na ekranie, najlepszym przyrządem pomiarowym pozostaje ludzkie oko.

Tak jak wcześniej pisałem, branie na siłę 100 Hz przy tym budżecie nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Wiadomo że nie jestem ekspertem, ale myślę że te 50 Hz różni się w zależności od modelu i tak w niektórych może to być kolosalna różnica w porównaniu do 100 Hz, a w innych już nie taka duża. Reasumując może być te 50 Hz, z naciskiem na dobrze działający smart tv.
  • phoenixcontact
    Anonymous
    Level 1  
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    ert21 wrote:
    ale myślę że te 50 Hz różni się w zależności od modelu i tak w niektórych może to być kolosalna różnica w porównaniu do 100 Hz, a w innych już nie taka duża.

Sama matryca nie robi dobrego telewizora.
    Źle napisany software moze wszystko zepsuc (np. Philips ze swoim słabiutkim PNM w tańszych seriach tv).
    Młode marki kompletnie nie radzą sobie z upłynnianiem obrazu (np. TCL) i najczesciej w tańszych modelach go nie oferują. Z czasem dojdą do takiego poziomu technologicznego jak Sony, Samsung, LG czy Panasonic ale to trochę zajmie...

Inna sprawa, ze nie da sie upłynnic dobrze obrazu ze wszystkich źródeł na matrycy 50/60Hz - to technicznie niewykonale.
    Do tego potrzeba 100/120Hz matrycy.... i dobrego softwaru.
    ert21
    Level 6  
    Ludwik XVI wrote:
    Sama matryca nie robi dobrego telewizora.
    Źle napisany software moze wszystko zepsuc (np. Philips ze swoim słabiutkim PNM w tańszych seriach tv).
    Młode marki kompletnie nie radzą sobie z upłynnianiem obrazu (np. TCL) i najczesciej w tańszych modelach go nie oferują. Z czasem dojdą do takiego poziomu technologicznego jak Sony, Samsung, LG czy Panasonic ale to trochę zajmie...

Inna sprawa, ze nie da sie upłynnic dobrze obrazu ze wszystkich źródeł na matrycy 50/60Hz - to technicznie niewykonale.
    Do tego potrzeba 100/120Hz matrycy.... i dobrego softwaru.

Rozumiem, więc na siłę brać tamtego philipsa bo ma te 100 Hz też nie jest rozwiązaniem. Z ograniczonym budżetem z czegoś trzeba zrezygnować niestety.
    Anonymous
    Level 1  
    ert21
    Level 6  
    LOCOLOCO nie przeczę że Philips czy TCL to dobre firmy. Chodzi mi tylko o dobranie najlepszego modelu do moich wcześniej podanych wymagań. Ludwik XVI napisał że Philips 6561 to słaby telewizor, a że żaden inny model tej firmy nie mieści się w moim budżecie więc automatycznie to odpada.
    Anonymous
    Level 1  
    ert21
    Level 6  
    LOCOLOCO wrote:
    Mieści się nowy Philips i to topowy PUS8303.

Nie mieści się, on kosztuje 3,7k.
    Anonymous
    Level 1  
    ert21
    Level 6  
    LOCOLOCO wrote:
    Kosztuje 3399 zł I to z pakietem.

Gdzie tyle kosztuje choć to i tak za dużo?
    Anonymous
    Level 1  
    ert21
    Level 6  
    LOCOLOCO wrote:
    Dużo to pojęcie względne.
    To topowy model Philipsa w tym roku.
    I spozycjonowany jest dobrze.
    Wjeżdżają pierwsze do sprzedaży za kilka dni.
    Cena j.w.

Dużo jak na budżet 3k, który jest wyraźnie napisany w temacie ale oczywiście rozważę tę opcję.
    Anonymous
    Level 1  
    Ludwik XVI
    Z kupowaniem nowych modeli to ja bym uwazał. ( szczegolnie w przypadku slabszych marek)
    Na poczatku wychodzi sporo bugów i łatają je później przez kilka miesiecy. Szczegolnie tv na Androidzie.
    Anonymous
    Level 1  
    ert21
    Level 6  
    Ludwik XVI wrote:
    Z kupowaniem nowych modeli to ja bym uwazał. ( szczegolnie w przypadku slabszych marek)
    Na poczatku wychodzi sporo bugów i łatają je później przez kilka miesiecy. Szczegolnie tv na Androidzie.

Abstrahując od tego philipsa, Ludwik XVI jaki Ty byś model lub modele brał najbardziej pod uwagę, biorąc do kupy wszystkie argumenty i swoją wiedzę?
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    Ludwik XVI
    ert21 wrote:
    Abstrahując od tego philipsa, Ludwik XVI jaki Ty byś model lub modele brał najbardziej pod uwagę, biorąc do kupy wszystkie argumenty i swoją wiedzę?

Jesli chodzi o jakośc obrazu to Panasonic EX700 lub pochodne EX702 czy 703 , (VA i 60Hz ale podstawowy smart)
    Jesli wymagane dobre kąty widzenia, dobry smart i 120 Hz to LG ze swoim SJ800V (IPS wiec raczej ogladanie w dzień)
    Jeśli matryca VA, 120Hz, dobry smart to Samsung 55MU7000 lub pochodne czyli MU700x. To najbardziej kompletny tv w niskiej cenie ale występuje z dobrą matrycą od 55 cali w górę. Model 49 calowy tez jest ok (VA) ale juz 60Hz.
    ert21
    Level 6  
    Ludwik XVI wrote:
    Jesli chodzi o jakośc obrazu to Panasonic EX700 lub pochodne EX702 czy 703 , (VA i 60Hz ale podstawowy smart)
    Jesli wymagane dobre kąty widzenia, dobry smart i 120 Hz to LG ze swoim SJ800V (IPS wiec raczej ogladanie w dzień)
    Jeśli matryca VA, 120Hz, dobry smart to Samsung 55MU7000 lub pochodne czyli MU700x. To najbardziej kompletny tv w niskiej cenie ale występuje z dobrą matrycą od 55 cali w górę. Model 49 calowy tez jest ok (VA) ale juz 60Hz.

Świetnie, mam już pełen obraz w takim razie. Dzięki wielkie!
    Anonymous
    Level 1  
    Ludwik XVI
    LOCOLOCO wrote:
    Niestety Samsung Mu700x nie ma trycy 100Hz a jedynie 50Hz.

Doprecyzuj, bo jak zwykle piszesz półprawdy i wprowadzasz w błąd.

Samsung w serii MU700x ma matrce 120Hz, oprocz modelu 49 calowego gdzie jest 60Hz.
    Anonymous
    Level 1  
    Ludwik XVI
    LOCOLOCO wrote:
    Tak dokładnie i wyraźnie napisałem 49MU7002 nie ma 100Hz ale 50 HZ.

Niestety ale tak nie napisałeś :(

Napisałeś tak:
    LOCOLOCO wrote:
    Niestety Samsung Mu700x nie ma trycy 100Hz a jedynie 50Hz.

Widzę wracają problemy z czytaniem i pisaniem ze zrozumieniem...
    ert21
    Level 6  
    LOCOLOCO wrote:
    Nowy model PUS8303 będzie hitem MŚ w piłce nożnej.

Może być i hitem ligi narodów w siatkówce, tylko że na tym tv nie będzie sportu oglądanego :D
    LOCOLOCO wrote:
    Pełne 100 Hz ma matryca Philipsa 49PUS6561 za za 2599 zł to jest najtańszy model 100Hz.
    Philips 49PUS8303 - najnowszy za 3399 zł ma też natywne 100Hz.

Jakoś nie przekonuje mnie ten Android do obsługi smart tv, wolę raczej Tizen lub webOS. Oczywiście będziesz zapewniał że Android pięknie śmiga na philipsach ale to jakieś moje wewnętrzne uprzedzenia.