Witam, dzisiaj chciałbym przedstawić gadżet jaki ostatnio popełniłem, Jest to lampa sygnalizująca temperaturę w pokoju lub na zewnątrz. Dzięki diodzie RGB świeci na zimny niebieski, kiedy zimno i mocny czerwony kiedy jest nieprzyjemnie ciepło. Dzięki modułowi Bluetooth HC-05 możliwy jest dokładny odczyt zmierzonych temperatur na telefonie lub komputerze. Projekt powstał w całości z tego, co miałem pod ręką i nie wiedziałem, co z tym zrobić. Tak więc koszty zerowe.
Podstawowe parametry:
- Pomiar temperatur na zewnątrz i wewnątrz pomieszczenia (DS18B20 na zewnątrz, DHT11 wewnątrz)
- Pomiar wilgotności DHT11
- Dioda LED RGB 1W
- Nadawanie i odbieranie danych przez HC-05
- Automatyczna regulacja jasności - pomiar naświetlenia na fotorezystorze
- Zasilanie - zasilacz wtyczkowy 5V
Elektronika
Program na Atmega168 powstał w środowisku Arduino IDE, z powodu lenistwa i dostępnych sprawdzonych bibliotek.
Poniżej przedstawiam schemat oraz widok na PCB.

Jak widać - nic skomplikowanego nie umieściłem w projekcie. A nawet bym powiedział, że jest to świetny przykład jak NIE sterować diodą mocy. Z racji jak powstawał projekt nie miałem innych układów do sterowania diodą, więc wykonałem najprostszy układ, a dioda pracuje tylko na 1/3 mocy i jakoś to działa i się nie spali.
Samą diodę przylutowałem do kawałka laminatu dwustronnego z wyciętymi kawałkami ścieżek. Laminat dodatkowo działa jak radiator.

Obudowa
Oprawa lampy to stare zdemontowane oświetlenie sufitowe z wyrzuconym halogenem (w razie czego jeszcze mi dwa zostały do wykorzystania).

Cała obudowa wykonana z kawałka drewna znalezionego przy piecu, sklejone razem i ostatecznie wyszlifowane na szlifierce taśmowej. Z efektu końcowego jestem zadowolony, choć nie wyszło mi to idealnie równe i kostka nie trzyma wymiarów.
Oprogramowanie
Ostatecznie do sterowania lampką powstały dwa programy, jeden na Androida, a drugi na PC.
Program na telefon umożliwia tylko wyświetlenie temperatur i wilgotności oraz wybór, od której temperatury ma być zależny kolor świecenia.

Program na PC ma trochę więcej możliwości, bo tak dla zabawy dodałem możliwość ustawienia koloru oraz coś w stylu latarki.

Efekt końcowy jest naprawdę zadowalający, lampa robi dokładnie to co powinna, szybko można się przyzwyczaić do odczytywania, czy jest zimno, czy ciepło. A jak chcę konkretnych informacji, to biorę telefon do ręki i uruchamiam aplikację. Automatyczna regulacja jasności sprawdza się rewelacyjnie, w dzień jest widoczne światło, a w nocy kompletnie nie przeszkadza.
Zastrzeżenia mam co do czujnika DHT11, jest do niczego, czasem mierzona temperatura jest zawyżana, a czasem skacze na chwilę do sporo za wysokiej. Nigdy więcej go raczej nie zastosuję.
W przyszłości planuje przerobić układ na komunikację WiFi i sterowanie diodą z prawdziwego zdarzenia.
Schemat, projekt PCB oraz kody programów można pobrać pod adresem
EDIT.
Krótki film z działania.
Cool? Ranking DIY