Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RGBTemp - lampa RGB prezentująca temperaturę

pawel1029384756 04 May 2018 13:14 3825 10
Renex
  • RGBTemp - lampa RGB prezentująca temperaturę

Witam, dzisiaj chciałbym przedstawić gadżet jaki ostatnio popełniłem, Jest to lampa sygnalizująca temperaturę w pokoju lub na zewnątrz. Dzięki diodzie RGB świeci na zimny niebieski, kiedy zimno i mocny czerwony kiedy jest nieprzyjemnie ciepło. Dzięki modułowi Bluetooth HC-05 możliwy jest dokładny odczyt zmierzonych temperatur na telefonie lub komputerze. Projekt powstał w całości z tego, co miałem pod ręką i nie wiedziałem, co z tym zrobić. Tak więc koszty zerowe.

Podstawowe parametry:
    - Pomiar temperatur na zewnątrz i wewnątrz pomieszczenia (DS18B20 na zewnątrz, DHT11 wewnątrz)
    - Pomiar wilgotności DHT11
    - Dioda LED RGB 1W
    - Nadawanie i odbieranie danych przez HC-05
    - Automatyczna regulacja jasności - pomiar naświetlenia na fotorezystorze
    - Zasilanie - zasilacz wtyczkowy 5V

Elektronika

Program na Atmega168 powstał w środowisku Arduino IDE, z powodu lenistwa i dostępnych sprawdzonych bibliotek.
    Poniżej przedstawiam schemat oraz widok na PCB.

Jak widać - nic skomplikowanego nie umieściłem w projekcie. A nawet bym powiedział, że jest to świetny przykład jak NIE sterować diodą mocy. Z racji jak powstawał projekt nie miałem innych układów do sterowania diodą, więc wykonałem najprostszy układ, a dioda pracuje tylko na 1/3 mocy i jakoś to działa i się nie spali.

Samą diodę przylutowałem do kawałka laminatu dwustronnego z wyciętymi kawałkami ścieżek. Laminat dodatkowo działa jak radiator.

Obudowa

Oprawa lampy to stare zdemontowane oświetlenie sufitowe z wyrzuconym halogenem (w razie czego jeszcze mi dwa zostały do wykorzystania).

RGBTemp - lampa RGB prezentująca temperaturęRGBTemp - lampa RGB prezentująca temperaturęRGBTemp - lampa RGB prezentująca temperaturę

Cała obudowa wykonana z kawałka drewna znalezionego przy piecu, sklejone razem i ostatecznie wyszlifowane na szlifierce taśmowej. Z efektu końcowego jestem zadowolony, choć nie wyszło mi to idealnie równe i kostka nie trzyma wymiarów.

Oprogramowanie

Ostatecznie do sterowania lampką powstały dwa programy, jeden na Androida, a drugi na PC.

Program na telefon umożliwia tylko wyświetlenie temperatur i wilgotności oraz wybór, od której temperatury ma być zależny kolor świecenia.

Program na PC ma trochę więcej możliwości, bo tak dla zabawy dodałem możliwość ustawienia koloru oraz coś w stylu latarki.

Efekt końcowy jest naprawdę zadowalający, lampa robi dokładnie to co powinna, szybko można się przyzwyczaić do odczytywania, czy jest zimno, czy ciepło. A jak chcę konkretnych informacji, to biorę telefon do ręki i uruchamiam aplikację. Automatyczna regulacja jasności sprawdza się rewelacyjnie, w dzień jest widoczne światło, a w nocy kompletnie nie przeszkadza.
    Zastrzeżenia mam co do czujnika DHT11, jest do niczego, czasem mierzona temperatura jest zawyżana, a czasem skacze na chwilę do sporo za wysokiej. Nigdy więcej go raczej nie zastosuję.
    W przyszłości planuje przerobić układ na komunikację WiFi i sterowanie diodą z prawdziwego zdarzenia.

Schemat, projekt PCB oraz kody programów można pobrać pod adresem

EDIT.
    Krótki film z działania.

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    pawel1029384756
    Level 21  
    pawel1029384756 wrote 360 posts with rating 276, helped 33 times. Live in city Rybnik. Been with us since 2008 year.
  • Renex
  • Renex
    lubik00
    Level 15  
    Od jakiegos czasu myslalem o podobnym projekcie. W czym piszesz programy pod androida?
    pawel1029384756
    Level 21  
    lubik00 wrote:
    Od jakiegos czasu myslalem o podobnym projekcie. W czym piszesz programy pod androida?

Bullseye wrote:
    Jak bardzo leniwie ma być polecam Virtuino, można na prawdę świetne projekty robić z ładnie wyglądająca apka.

Aplikacja powstała w środowisku Processing, też całkiem leniwie.
    Myślałem przez chwilę nad Virtuino, ale Processing ostatecznie wygrał.
    pawel1029384756
    Level 21  
    Dołożyłem do opisu film z działania.
    .:KoSik:. wrote:
    Używałem kilku czujników DHT11 i nie miałem nigdy z żadnym problemów. Może rzeczywiście Twój jest jakiś uszkodzony ale stawiam raczej na błąd w programie

Miałem kilka i każdy pokazywał z rozjazdem. W tym egzemplarzu problemy pokazały się dopiero po lutowaniu, a robiłem to z niską temperaturą i bardzo krótkim czasem grzania, jak był na stykówce to wszystko było dobrze, tylko zawyżał to ko jeden stopień. Generalnie to te czujniki nie cieszą się dobrą opinią. Zobaczę jak będzie pracował za miesiąc na przykład, jak będzie kiepsko to go wymienię.
    .:KoSik:.
    Level 18  
    Nie testowałem tego czujnika na arduino. Cały czas (od 3 miesięcy - pomiar co 10 minut) pracuje u mnie jeden ale na stm32 na mojej bibliotece i nie zdarzył się ani jeden błędny pomiar (wszystkie są zapisywane)
    micha1981
    Level 14  
    Z DHT11 tez mialem problemy, z tego co pamietam to temperatura zapisywana byla w dwóch bajtach i z niewiadomych przyczyn niekiedy statszy bajt zawieral same zera, nic nie dawalo manipulowanie czasami.