Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MSI G41M-p26 i GTX 285 - Po zamontowaniu GTX-a komputer uruchamia się za 3 razem

LGar00 04 Maj 2018 13:44 201 6
  • #1 04 Maj 2018 13:44
    LGar00
    Poziom 3  

    Witam
    Kilka miesięcy temu spaliła mi się karta GT520 którą postanowiłem wymienić na GTX285. Niestety bios nie widział nowej karty więc kolejną częścią jaką wymieniłem był zasilacz. Zamiast 450W Akygi wpadł nowy 550W zasilacz od Corsaira. Niestety nic to nie zmieniło. Ostatnio dokupiłem płytę główną MSI G41M-p26 (wcześniej siedziała w moim komputerze płyta Intel DG43RK). No i coś się ruszyło. Komputer się uruchomił. Niestety za 3 razem i tak jest cały czas.

    Problem wygląda następująco:
    Po wciśnięciu przycisku Power komputer uruchamia się na sekundę po czym gaśnie na dwie po czym znów uruchamia się na sekundę po czym znów gaśnie na dwie i przy trzeciej próbie uruchomienia słychać głośny zgrzyt dysku a po chwili na ekranie widać już logo producenta płyty i dalej komputer uruchamia się normalnie. I to bym jeszcze w jakiś sposób przeżył ale po wyłączeniu komputera i ponownej próbie jego uruchomienia dzieje się to samo ale po zgrzytnięciu dysku nic nie pojawia się na ekranie (monitor nie wychodzi z trybu uśpienia) a przy trzeciej próbie uruchomienia komputer uruchamia się normalnie (za pierwszym razem) ale na ekranie nie ma żadnego obrazu. Wtedy mogę zrobić tylko dwie rzeczy: albo wyjąć GTX i podłączyć się do grafiki zintegrowanej (koniecznie muszę wyjąć GTXa bo inaczej zintegrowana grafika się nie uruchomi) i wtedy komputer uruchamia się normalnie albo wyjąć baterię z płyty i ponownie ją włożyć. Wtedy cały proces zaczyna się od początku.

    Podjęte kroki:
    -Zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji
    -Zaktualizowałem sterowniki karty graficznej do najnowszej wersji
    -Wyczyściłem wszelkie złącza
    -Ustawiłem w biosie aby zewnętrzna karta graficzna odpalała się przed zintegrowaną grafiką (PEG)

    Obserwacje/Ciekawostki:
    -Płyta główna od MSI którą zakupiłem nie wydaje żadnych dźwięków ale może "ten typ tak ma"

    Mój sprzęt:
    -Procesor Intel Pentium E5700
    -Ram Kingston 4GB DDR3 1333MHz
    -Zasilacz Corsair VS550
    -Karta Graficzna nVidia GTX285
    -Karta Graficzna zintegrowana Intel G45/G43 Express Chipset
    -Płyta Głowna MSI G41M-p26

    Może macie jakiś pomysł co może być nie tak. Może za mocno poszalałem z podzespołami i taka konfiguracja nie ma prawa ze sobą współgrać. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam

    PS: Wszelkie kable na pewno są podłączone prawidłowo, płyta główna jak i karta również nie posiada żadnych defektów, zgiętych pinów, pęknięć itp.

    0 6
  • #4 04 Maj 2018 14:09
    LGar00
    Poziom 3  

    Bez dysku komputer nadal uruchamia się za trzecim razem. A co do zasilania karty to tak jest podłączone.

    0
  • #6 04 Maj 2018 14:38
    LGar00
    Poziom 3  

    Raset CMOSu był robiony i nic to nie zmieniło a tej karty diagnostycznej niestety nie posiadam.

    0