Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Scania R420 - Rozrusznik nie kręci za każdym razem

tolo 04 May 2018 21:10 1932 6
    tolo
    Level 34  
    Panie i Panowie czy ktoś miał taką sytuację ze Scanią R420, że nie za każdym razem kręcił rozrusznik :?: Zrobiłem trochę tych EMS-ów ale jeżeli były problemy z rozrusznikiem to kręcił cały czas lub w ogóle nie kręcił. Właściciel twierdzi, że tylko czasami chwilę przekręci i rozłącza. Dzieje się to losowo. W EMS żadnych błędów, otworzyłem sterownik i też wszystko wydaje się być w porządku. Podobno rozrusznik nowy z serwisu i też to samo.
    darfur5
    Level 34  
    A sprawdź mase ( plecionkę) z ramy do silnika.
    tolo
    Level 34  
    Podobno sprawdzał właściciel bo ja miałem tylko samego EMS-a ale tak jak pisałem nic w nim nie znalazłem uszkodzonego.
    darfur5
    Level 34  
    Sprawdź sam bo właściciel może sprawdził wzrokowo, że takie coś jest tylko pytanie w jakim stanie może chwycisz ręką i rozsypie się a pod śrubami mocującymi rdza.Ewentualnie kostka i przewody pod kierownicą ,tam często jest problem.
  • Helpful post
    szaman108
    Level 31  
    Witam

Przy padniętej plecionce rozrusznik kręci tylko brak mu mocy i obraca silnikiem mozolnie do tego z przewodu ciśnieniowego wspomagania tego zbrojonego który wychodzi z pompy zaczyna po kilku sekundach wydobywa się dymek a gdy kierowca jest naprawdę uparty w końcowej fazie pęka przewód i zapal się.

Sprawdz może stacyjkę a dokladnie ten dolny element plastikowy mocowany w obudowie stacyjki do którego podłącza się przewody zasilenie i wyjście.Z tego co pamiętam ten element jest wymienny trzeba tylko usunąć kołek blokujący.
    tolo
    Level 34  
    Posprawdzam osobiście i dam znać.
    tolo
    Level 34  
    Problemem okazała się stacyjka.