Witam, mam problem z ekspresem Krups model jak w temacie. W ekspresie wymieniłem uszczelki kotła (z taką usterką do mnie trafił). Przeciekający kocioł doprowadził do strawienia ścieżek czujnika NTC oraz uszkodzenia zabezpieczeń termicznych. Założyłem czujnik NTC bezpośrednio na bojler, ponieważ ceramiczna płytka, na której się znajdował, posiadała już dość mocno wypalony klej więc bałem się, że będzie bardziej izolatorem termicznym niż przewodnikiem. Problem jest o tyle nietypowy, że ekspres przeprowadza normalnie autotest, zaparza kilka kaw (żadnej reguły co do ich ilości) po czym bez wyświetlenia komunikatu o nadmiernym rozgrzaniu pali zabezpieczenie termiczne (zazwyczaj na niebieskim przewodzie). Elektronika w otoczeniu sterowania grzałką wydaje się być sprawna. Podejrzewałem triak, który jednak okazał się sprawny. Niestety nie mam na czym sprawdzić przekaźnika, ale po włączeniu do sieci nie nagrzewa ekspresu więc sklejony nie jest. Po włączeniu ekspresu słychać wyraźnie jego pracę, więc wyłączyłem go z kręgu podejrzeń (być może niesłusznie). Jego dostępność jest również nieco ograniczona więc może któryś z szanownych kolegów zna jakiś zamiennik wspomnianego przekaźnika.