Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Ekspres Krups EA8050 - pali bezpiecznik termiczny

04 Maj 2018 23:22 1113 2
  • Poziom 9  
    Witam, mam problem z ekspresem Krups model jak w temacie. W ekspresie wymieniłem uszczelki kotła (z taką usterką do mnie trafił). Przeciekający kocioł doprowadził do strawienia ścieżek czujnika NTC oraz uszkodzenia zabezpieczeń termicznych. Założyłem czujnik NTC bezpośrednio na bojler, ponieważ ceramiczna płytka, na której się znajdował, posiadała już dość mocno wypalony klej więc bałem się, że będzie bardziej izolatorem termicznym niż przewodnikiem. Problem jest o tyle nietypowy, że ekspres przeprowadza normalnie autotest, zaparza kilka kaw (żadnej reguły co do ich ilości) po czym bez wyświetlenia komunikatu o nadmiernym rozgrzaniu pali zabezpieczenie termiczne (zazwyczaj na niebieskim przewodzie). Elektronika w otoczeniu sterowania grzałką wydaje się być sprawna. Podejrzewałem triak, który jednak okazał się sprawny. Niestety nie mam na czym sprawdzić przekaźnika, ale po włączeniu do sieci nie nagrzewa ekspresu więc sklejony nie jest. Po włączeniu ekspresu słychać wyraźnie jego pracę, więc wyłączyłem go z kręgu podejrzeń (być może niesłusznie). Jego dostępność jest również nieco ograniczona więc może któryś z szanownych kolegów zna jakiś zamiennik wspomnianego przekaźnika.
  • TermoPasty.pl
  • Poziom 32  
    Witam N agrzalce znajduje sie sensor termiczny wiec cala grzalka do wymiany
  • TermoPasty.pl
  • Poziom 9  
    może jaśniej co to takiego "sensor termiczny" ???? Czy sznowny kolega ma na myśli czujnik NTC, który jak pisałem wymieniłem? Bezpieczniki termiczne również (dla jasności). Proszę o konstruktywne wypowiedzi. Poza NTC100k- 5% nie ma tam nic innego więc proszę o dokładne czytanie. Co do przekaźnika to znalazłem już odpowiednik, który właśnie lutuję. Wymiana przekaźnika nie wniosła nic nowego. Włączyłem ekspres z podłączoną sondą temperatury multimetru. Kocioł rozgrzewał się jednak wyświetlił się komunikat 09 przy prawidłowo działającym czujniku ntc. Każde kolejne załączenie podbijało temperaturę. Przy 140 stopniach wyłączyłem ekspres podłączając omomierz do ntc, którego rezystancja rosła proporcjonalnie do obniżającej się temperatury. Wygląda na to, że coś w elektronice nie reaguje na zmiany rezystancji ntc. Czy ktoś miał już podobny przypadek?

    Dodano po 2 [godziny] 40 [minuty]:

    temat do zamknięcia. Powodem dziwnego zachowania był uwalony rezystor smd wartości 1k oznaczony na płycie jako R8. Może komuś się przyda. Pozdrawiam.