Cześć
mam zamiar założyć panele o wydajności 6kWp. Posiadam instalację 3 fazową. Nie wiem jakie zużycie mam na fazie 1 i 2 - to kupiony dom i nigdy mnie to nie interesowało. 3 faza jest używana sporadycznie więc można zużycie na niej pominąć.
Dostałem propozycję od wykonawcy na zamontowanie 2 intwerterów po 3KW na 1 i 2 fazie. Bo w przypadku inwertera 3 fazowego jest dopłata.
Teraz załóżmy, taki scenariusz:
Produkcja:
L1: 3KW
L2: 3KW
L3: 0KW
Odbiór:
L1:1KW
L2:4KW
L3:1KW
Czy to będzie wyglądało w sposób następujący:
L1
3KW-1KW = 2KW (nadwyżka wysłana do sieci)
L2
3KW-4KW= -1KW (brak jest uzupełniany z nadwyżki z L1 pomniejszony o 20%)
L3
0KW-1KW= -1KW (brak jest uzupełniany z nadwyżki z L1 pomniejszony o 20%+zakup brakującej energii od ZE).
Czy to będzie tak, że nadwyżka z L1 będzie mogła być wykorzystana tylko na L1, a brak na L2 i L3 będzie musiał być uzupełniony przez dokupienie energii z ZE?
Wobec czego w praktyce przepadnie mi cała nadwyżka z L1?
mam zamiar założyć panele o wydajności 6kWp. Posiadam instalację 3 fazową. Nie wiem jakie zużycie mam na fazie 1 i 2 - to kupiony dom i nigdy mnie to nie interesowało. 3 faza jest używana sporadycznie więc można zużycie na niej pominąć.
Dostałem propozycję od wykonawcy na zamontowanie 2 intwerterów po 3KW na 1 i 2 fazie. Bo w przypadku inwertera 3 fazowego jest dopłata.
Teraz załóżmy, taki scenariusz:
Produkcja:
L1: 3KW
L2: 3KW
L3: 0KW
Odbiór:
L1:1KW
L2:4KW
L3:1KW
Czy to będzie wyglądało w sposób następujący:
L1
3KW-1KW = 2KW (nadwyżka wysłana do sieci)
L2
3KW-4KW= -1KW (brak jest uzupełniany z nadwyżki z L1 pomniejszony o 20%)
L3
0KW-1KW= -1KW (brak jest uzupełniany z nadwyżki z L1 pomniejszony o 20%+zakup brakującej energii od ZE).
Czy to będzie tak, że nadwyżka z L1 będzie mogła być wykorzystana tylko na L1, a brak na L2 i L3 będzie musiał być uzupełniony przez dokupienie energii z ZE?
Wobec czego w praktyce przepadnie mi cała nadwyżka z L1?