Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dwa inwertery 1 fazowe w instalacji 3 fazowej

a5977 07 May 2018 17:14 3471 12
    a5977
    Level 10  
    Cześć

mam zamiar założyć panele o wydajności 6kWp. Posiadam instalację 3 fazową. Nie wiem jakie zużycie mam na fazie 1 i 2 - to kupiony dom i nigdy mnie to nie interesowało. 3 faza jest używana sporadycznie więc można zużycie na niej pominąć.

Dostałem propozycję od wykonawcy na zamontowanie 2 intwerterów po 3KW na 1 i 2 fazie. Bo w przypadku inwertera 3 fazowego jest dopłata.

Teraz załóżmy, taki scenariusz:
    Produkcja:
    L1: 3KW
    L2: 3KW
    L3: 0KW
    Odbiór:
    L1:1KW
    L2:4KW
    L3:1KW

Czy to będzie wyglądało w sposób następujący:
    L1
    3KW-1KW = 2KW (nadwyżka wysłana do sieci)
    L2
    3KW-4KW= -1KW (brak jest uzupełniany z nadwyżki z L1 pomniejszony o 20%)
    L3
    0KW-1KW= -1KW (brak jest uzupełniany z nadwyżki z L1 pomniejszony o 20%+zakup brakującej energii od ZE).

Czy to będzie tak, że nadwyżka z L1 będzie mogła być wykorzystana tylko na L1, a brak na L2 i L3 będzie musiał być uzupełniony przez dokupienie energii z ZE?
    Wobec czego w praktyce przepadnie mi cała nadwyżka z L1?
    mseagh
    Level 11  
    Nie wiem w jaki sposób dwa falowniki 1-fazowe wyjdą taniej niż jeden 3-fazowy...
    BTW myślę, że jeżeli będzie to 6000Wp to śmiało można pomyśleć o falowniku 5kW.

W przypadku mikroinstalacji 1-fazowych "Ustawa" nie gwarantuje bilansowania międzyfazowego czyli nadwyżka z L1 będzie wysyłana do sieci i tam "magazynowana" do kolejnego okresu rozliczeniowego, w którym to będziesz miał do dyspozycji wysłaną wartość pomniejszoną o 20%
    Twój przykład to dokładnie opis bilansowania międzyfazowego, które "ustawodawca" gwarantuje tylko w przypadku mikroinstalacji 3-fazowych.
    Inna spraw jak do bilansowania międzyfazowego odnoszą się ZE.
    a5977
    Level 10  
    Nie wiem jakim cudem 2 jednofazowe będą tańsze niż jeden 3 fazowy - taką ofertę otrzymałem od firmy.

I właśnie mój przykład nie jest opisem bilansowania międzyfazowego.
    W moim rozumieniu bilansowanie międzyfazowe polega na ominięciu konieczności pobrania zmagazynowanej energii od ZE (a przez to pomniejszonej o 20%), gdyż bieżąca produkcja i zużycie, chociaż występujące na różnych fazach, bilansuje się w czasie rzeczywistym.

W moim pytaniu chodziło o to czy w ogóle energia "zmagazynowana" przez ZE jednej fazy jest dostępna dla drugiej fazy z uwzględnieniem 20% straty.

Więc czy jeśli wyprodukuję prąd na fazie 1 i ona zostanie wypchana do sieci do zmagazynowania to czy będę mógł tę energię pobrać fazą 2 oraz 3? Czy energia wypchana do sieci przez fazę 1 będzie dostępna tylko dla fazy 1, a faza 2 i 3 nie będą miały do niej dostępu przez co będą musiały kupować energię od ZE.
    rafbid
    Level 33  
    Pobrać możesz na każdej fazie.
    a5977
    Level 10  
    I o to chodziło.

Jeszcze tylko pytanie uzupełniające.

Te nadwyżki prądu są do wykorzystania przez rok, ale czy to jest tak, że dzisiaj wyprodukowana nadwyżka jest ważna 365 dni, jutrzejsza nadwyżka też będzie ważna 365 dni. Czy to jest tak, że jak okres rozliczeniowy kończy mi się w np. w listopadzie to skasują mi jakieś nadwyżki wyprodukowane w maju?
    a5977
    Level 10  
    prose wrote:
    Od okresu rozliczeniowego.

Sory, że może pytam o oczywistości, ale nie bardzo rozumiem twoją odpowiedź.
    a5977
    Level 10  
    Ok, teraz kumam. Czyli nie ma, że przepada.
    pilatus
    Level 12  
    Przepada jeśli nie wykorzystasz w następnym okresie rozliczeniowym.
    prose
    Level 35  
    a5977 wrote:
    prose wrote:
    Od okresu rozliczeniowego.

Sory, że może pytam o oczywistości, ale nie bardzo rozumiem twoją odpowiedź.

tak jak kolega wyżej napisał,
    Przepada jeśli nie wykorzystasz w następnym okresie rozliczeniowym.
    a5977
    Level 10  
    Ok, ale jak z tym przepadaniem jest w praktyce? Jeśli miałbym 2 półroczne okresy rozliczeniowe w tauronie i naprodukuję prądu w lecie to co najmniej pół roku na wykorzystanie tej nadwyżki. I to w najgorszym razie, jeśli mój okres rozliczeniowy kończyłby się np we wrześniu. Więc jak już będzie się kończył 2 okres rozliczeniowy to nadchodzi wiosna i znowu jest produkcja.
    pilatus
    Level 12  
    Według moich informacji jest tak, jestem w PGE więc gdzie indziej może być inaczej. PGE rozlicza energię 2 razy do roku, czyli co 6 miesięcy i robi to w połowie roku czyli do końca czerwca oraz drugi raz pod koniec roku, do końca grudnia. Nie ważne kiedy podpisałeś umowę, rozliczają w tych dwóch miesiącach. Przy czym nadwyżka jest do wykorzystania przez kolejny rok od chwili rozliczenia. Czyli rozliczyli Cię w czerwcu to jeśli miałeś nadwyżkę, to masz prawo ją wykorzystać do czerwca roku następnego. Jeśli w grudniu to do grudnia.