Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Amica ZZM 647E - w trakcie mycia nabiera dużo wody i zaczyna przeciekać

Najstukafszy 09 May 2018 21:27 20037 2
    Najstukafszy
    Level 10  
    Cześć!

Problem z moją zmywarka na dzień dzisiejszy wygląda tak że zmywarka przecieka w trakcie mycia.
    Wszystko zaczęło się od tego że na zmywarce pojawił się błąd "E4" - jak udało mi się sprawdzić to: zbyt wysoki poziom wody dolotowej. Była noc więc odpuściłem sobie próbę naprawy na dzień następny. Następnego dnia uświadomiłem sobie, że zeszłej nocy mieliśmy w bloku brak wody. Włączyłem zmywarkę - wszystko elegancko, brak błędu, naczynia czyste - wszystko w najlepszym porządku. Około tygodnia później w trakcie mycia zmywarka znów pokazała ten sam błąd. Postanowiłem poszukać w internecie prawdopodobnej przyczyny i możliwości rozwiązania problemu. Zacząłem od sprawdzenia węża odpływowego, przeczyściłem filtr, przepchałem zlew w kuchni. Odpalam zmywarkę - brak błędu naczynia się myją... wszystko byłoby cudownie gdyby nie to, że spod zmywarki leci woda :( Wyciągnąłem zmywarkę z zabudowy, rozkręciłem obudowę i nic, wszędzie sucho, z niczego nie cieknie. Z obu stron i pod spodem wszystko suche. Nie mogę zlokalizować źródła przecieku. Po kolejnych kilku godzinach szukania przecieku zauważyłem, że kiedy otwieram ją w trakcie trwania programu na dnie jest pełno wody (nigdy tak nie było) - zacząłem podejrzewać, że woda wycieka gdzieś w okolicach klapy zmywarki ze względy na taki poziom wody w środku. Nie wiem, czym może być to spowodowane. Na forum pełno postów o tym, że woda stoi w zmywarce po myciu. U mnie kiedy wyłączam ją w trakcie zmywania - woda stoi - kiedy ponownie włączam wszystko elegancko się wypompowuje - co oznacza że pompa odpowiedzialna za odprowadzenie wody jest sprawna. Nie wiem, czy jest to istotna informacja, ale jakiś czas temu przed rozpoczęciem problemu ze zmywarką odpadł mi górny spryskiwacz - taki malutki nad tacą ze sztućcami (zakładam, że nie ma to związku z przeciekaniem).
    Proszę was drodzy forumowicze o pomoc w diagnozie problemu.
    bubu64
    Level 22  
    Najstukafszy wrote:
    odpadł mi górny spryskiwacz - taki malutki nad tacą ze sztućcami (zakładam, że nie ma to związku z przeciekaniem).

Kto wie?
    Może być tak, że woda leci gdzieś na drzwiczki i masz wyciek, załatw najpierw tę sprawę a potem w razie czego będziemy rozkminiać problem:)
    Najstukafszy
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedź :) szukam spryskiwacza - jak zamontuje dam znać czy coś się zmieniło. Obawy mam jednak takie, że przerwa czasowa między odpadnięciem spryskiwacza a wystąpieniem przecieków była z byt długa żeby łączyć oba te fakty. Ale warto spróbować :)

Dodano po 2 [godziny] 30 [minuty]:

Część zamówiona na North.pl --> od 2 do 3 tygodni trzeba czekać na wysyłkę. Dam znać co i jak po wymianie części. Dla potomnych: wymienić trzeba całą rurę ramienia spryskiwacza. Producent nie przewidział wymiany samego "śmigiełka" :)