logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć pojemność kondensatora zwijanego? Wzór z prawa Gaussa.

Pablo2015 10 Maj 2018 13:49 1035 4
REKLAMA
  • #1 17213309
    Pablo2015
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Dzień Dobry,
    Szukam wzoru na pojemność kondensatora zwijanego. Nie mogę nigdzie tego znaleźć, wszędzie są płaskie, sferyczne albo cylindryczne.
    Wyznaczyłem wzór z prawa Gaussa, stosując współrzędne biegunowe, jednak nie jestem jakoś przekonany, bo wyszło mi że jest taka sama jak dla kondensatora płaskiego. Ktoś poratuje zależnością?

Z poważaniem
    Paweł Rękas
  • REKLAMA
  • #2 17213394
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17213403
    Pablo2015
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Czyli wzór na pojemność to podwojona pojemność odpowiadającego kondensatora płaskiego?
  • REKLAMA
  • #4 17213409
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17214385
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4209
    Z grubsza można policzyć, jaka jest powierzchnia okładziny sąsiadująca poprzez dielektryk z powierzchnią drugiej okładziny, to podzielić przez grubość, pomnożyć przez przenikalność względną dielektryka i przez stałą dielektryczną próżni - wyjdzie pojemność. Można by do tego jeszcze dodać pojemność na zewnątrz, jeśli obie okładziny mają powierzchnię zewnętrzną (ale zwykle ma ją jedna). A jakby się chciało jeszcze lepiej, to wypada uwzględnić deformację przy zwijaniu i jej wpływ na przenikalność dielektryka, i jego grubość... ciężko to policzyć, a różnice są rzędu kwadratu stosunku grubości dielektryka do promienia wygięcia.

To, że przy liczeniu pojemności trzeba liczyć obie strony okładziny, występuje zwykle i w kondensatorze płaskim, jeśli jest wielowarstwowy (na zmianę warstwy metalu połączone z jednym i drugim wyprowadzeniem). I tam też nie należy liczyć powierzchni zewnętrznych, o ile nie chce się policzyć niewielkiej pojemności między nimi pochodzącej z pola zewnętrznego - tyle, że jak mamy kondensator płaski z dwu płaskich okładzin, to takie pole jest (tyle, że jego wpływ jest niewielki), a przy wielu warstwach może go nie być, jeśli łączna ilość warstw przewodzących jest nieparzysta, a dielektryka parzysta i z obu stron na zewnątrz jest warstwa połączona z tą samą końcówką.
REKLAMA