Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Briggs stratton 500e 140cc - Lekka nierówna praca silnika

Showbiz32 10 May 2018 20:50 11988 10
    Showbiz32
    Level 6  
    Witam. Mam kosiarke Briggs stratton 500e 140cc. Odkąd ją kupiłem używaną rok temu, silnik pracuje lekko nierówno. Postanowiłem jutro wymienić filtr powietrza (bo wygląda jak na foto) i do tego dam nowy olej i świece :) czy wszystkie te rzeczy kupić oem B&S, czy jakieś zamienniki też dają rade? Czy możliwe że ta operacja zlikwiduje ta nierówna prace? Czy może wypadało by przeczyścić np też gaźnik? za chiny nie wiem jak się zabrać do gaźnika, bo nigdy nie miałem z nim do czynienia w kosiarkach. ma ktoś może filmik jak to zrobić? A może ktoś ma jakieś rady jeszcze?
    tadkli9743
    Level 24  
    Witaj

Na początek to oczyść mechanicznie ten filtr, następnie porządnie umyj go (odtłuść) jakimś detergentem. Zobacz czy sprężynki od automatycznej regulacji obrotów są czyste i minimalnie naciągnięte.
    Jeżeli chodzi o olej to do tego typu silników stosuje się oleje SAE 30.
    Takie oleje produkuje ORLEN i LOTOS. Jeden to Zielony Ogród a drugi Trawol. Kosztują dużo taniej a mają porównywalne parametry co oleje firmowane przez Briggs-a.

Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Nie napisałem przed założeniem filtra delikatnie nasącz go olejem może być silnikowy.
    Showbiz32
    Level 6  
    Fajnie by było jak byś pokazał te sprężynki na foto :) bo ja to zielony jestem całkowicie w kosiarkach
    Showbiz32
    Level 6  
    A filtr paliwa się wymienia? Jak tak to gdzie on jest?
    Klaudek669
    Level 16  
    @Showbiz32 gaźnik masz tutaj od 7:45. Polecam obejrzeć sobie całość. Pozdrawiam.

Showbiz32
    Level 6  
    https://youtu.be/K0MlLPmoryY?t=14m12s Gdzie dostane tą sprężynkę? To może ona jest odpowiedzialna za falowanie u mnie? próbowałem ją podginać, i skracać, i już jakby chodzi lepiej, ale jak by za szybkie obroty :) Ma ktoś link do niej?
    wojtek1234321
    Level 35  
    tadkli9743 wrote:
    i tam nie ma filtra paliwa

Jest, po odkręceniu gaźnika od zbiornika paliwa na króćcu ssącym jest bardzo drobniutka siateczka (strzałka) która też potrafi się zapchać.

A co do falowania obrotów w tego typu silnikach/gaźnikach bardzo często jest odpowiedzialna zużyta, rozciągnięta membrana gaźnika.

No i przy okazji demontażu do wymiany membrany można też wyczyścić ten filterek/siateczkę bo wszystko będzie "na wierzchu".
    Klaudek669
    Level 16  
    @wojtek1234321 w tych starszych było tak jak piszesz, w tych nowszych z literą e na końcu nie ma ani membrany ani filterka, paliwo grawitacyjnie spływa do gaźnika. Trwałość i jakość materiałów użytych do wyprodukowania silnika również drastycznie spadła. Widać to na filmiku wyżej podczas rozbiórki silnika.
    wojtek1234321
    Level 35  
    Klaudek669 wrote:
    wojtek1234321 w tych starszych było tak jak piszesz, w tych nowszych z literą e na końcu nie ma ani membrany ani filterka, paliwo grawitacyjnie spływa do gaźnika.

No może i tak, ale sugerowałem się postem #6, myślałem że to o ten silnik chodzi, że to post założyciela tematu. Tak to jest jak nie czyta się całego tematu. Przepraszam za zamieszanie.