Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Epson XP-342 - Rysa na wydruku, sfałszowany czarny kolor na papierze foto.

kw48 11 May 2018 00:23 1245 2
    kw48
    Level 25  
    Witam wszystkich.
    Kupiłem ostatnio drukarkę Epson Expression Home XP-342. Wybrałem ją na podstawie opinii użytkowników i opisów sklepów rozpływających się nad jej wspaniałością. Większość opinii się zgadza, drukarka ładnie drukuje tekst, kolorowe fotografie, skanuje, działa wi-fi itp. Ale dwie rzeczy są dla mnie nie do przyjęcia. Drukarka wygniata rysę wzdłuż arkusza w 1/3 szerokości strony tak, jakby się przejechało niepiszącym długopisem. Rysa jest wyczuwalna palcami i doskonale widoczna pod światło. Widać ją na papierze foto. Druga wada to niemożność uzyskania czarnego koloru na papierach fotograficznych. Po prostu kolor "czarny" jest brązowo-czerwony i nie zależy od wyboru trybu Kolor czy Odcienie szarości. W niektórych przypadkach ma jeszcze czerwonawe obwódki. Robiłem oczywiście kalibrację dysz, ale wg instrukcji działa ona tylko na papierach zwykłych (jakiś absurd). Tusze są jeszcze oryginalne.
    W związku z tym chciałbym spytać, czy ktoś z kolegów ma taką lub podobną drukarkę i zauważył opisane przeze mnie zjawiska. A jeśli nie, czy może to sprawdzić. Nie wiem, czy drukarkę można reklamować, czy po prostu tak teraz robią. Nie piszę o kilku innych denerwujących szczegółach obsługi, bo te dwie opisane wady ją dyskwalifikują (oczywiście dla moich potrzeb).
    Najchętniej bym się jej pozbył, ale to nie takie proste. Mam jeszcze starą, kilkunastoletnią drukarkę HP Deskjet 3820, którą już miałem wyrzucić, ale tego nie zrobię, bo drukuje lepiej od Epsona (używając tuszów zastępczych) i będzie służyć do bardziej precyzyjnych wydruków.
    Pozdrawiam.
    pir0maniac
    Level 12  
    Powodem "rysy" na wydrukach jest albo lekko skrzywiona rolka prowadząca papier - co jest mniej prawdopodobne, albo jakiś paproch/kamyczek/cokolwiek twardego, co wpadło do drukarki od strony podajnika papieru. Obróć ją do góry nogami i potrząśnij, powinno wyskoczyć. Nieodpowiednie kolory to kwestia wyboru papieru. Drukując na papierze zwykłym, drukujemy z obramowaniem, z opcją papier zwykły a nie matte. Drukując na papierze foto należy dobrać odpowiednią, pasującą opcję, na takim najtańszym najpewniej będzie to glossy/premium glossy. Ostatnią możliwością są zamienniki najgorszego sortu. Na tuszu oryginalnym, ActiveJet i InkMate, problemów nie spotkałem.
    kw48
    Level 25  
    Dzięki za porady.
    Ustawienia rodzaju papieru były prawidłowe. Problem z kolorem czarnym występuje cały czas tylko na papierze fotograficznym i do tego są widoczne czerwone obwódki konturów. Wygląda to tak, jakby były niewyrównane dysze. Na zwykłym papierze czarny jest czarny i ma ostre kontury bez przebarwienia. W związku z tym zrobiłem próbę wydruku na papierze foto przy ustawieniach papieru zwykłego. I wyszło bardzo dobrze, a przy okazji dużo szybciej.
    Problem nie dotyczy kolorowych zdjęć, bo jak pisałem, są ładne, a tylko czarnych elementów na jasnym tle (np. litery, figury, linie itp.), na czym mi właśnie najbardziej zależy.
    A jak chodzi o rysę, to występuje ona wtedy, jak w zasobniku jest gruba warstwa papierów (kilkadziesiąt sztuk) i na wierzchu położę papier foto. Wtedy jakiś element prowadzący ją wygniata. Gdy w pojemniku jest jeden czy kilka arkuszy, to rysy nie widać.