Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Renault Premium 430dxi - Problem z automatem

Markomark 11 May 2018 12:23 2550 21
    Markomark
    Level 6  
    Witam. Mam Renatę 430dxi i mam taki problem ze pojawia mi się błąd trailer ABS bez podpiętej naczepy. Do tego wyskakuje ikonka skrzyni. Jest to automat i ostatnio przy obciążeniu został na biegu 9 i niby redukował ale cały czas wyświetlało 9 aż stanął. Potem na n i z powrotem na d bez gaszenia a auto poszło normalnie. Co może być przyczyną?

Dodano po 7 [minuty]:

Do tego mam taki błąd jeszcze. Co to może być? Znaczek skrzyni w tecu.
    MID 130
    Psie 20
    Fmi 5
    Anonymous
    Level 1  
    Markomark
    Level 6  
    A co może być powodem trailer ABS gdy naczepa jest odlaczona.?? Czytałem gdzieś na elektrodzie że absolutnie ma wpływ na działanie skrzyni biegów.
    Dagomir
    Level 20  
    Możliwe że trailer Abs bez przyczepy świeci się, ponieważ gdzieś jest zwarcie w wiązce Can do gniazda EBS naczepy.
    Anonymous
    Level 1  
    Markomark
    Level 6  
    Po podłączeniu pod komputer okazało się że skrzynią biegów jest od innego auta tj takiego gdzie była odstawka mocy i tu komputer widzi brak tej odstawka. Natomiast po wymianie czujnika temperatury powietrza dolotowego pojawił mi się błąd EMS nie 128 psid 102 fmi 5. Pojawia się tylko na odpalonym silniku na zgaszonym nie. I w chwili gdy odpalę to zdążę wejść w menu tego błędu nie ma a po dodaniu gazu pojawia się. Może mi ktoś rozkodowanie. Ten błąd?
    Kolejna rzecz to komunikat performance loss wyskakujący gdy jest góra i silnik ma obciążenie. Z załadunkiem wyskoczył mi dodatkowo do tego komunikat power loss. Gdzie szukać przyczyn?
    Anonymous
    Level 1  
    Markomark
    Level 6  
    Czy błąd tego podgrzewacza może powodować spadek mocy? I pisząc o zaworze turbiny masz na myśli ten grzybek sterujący?
    Anonymous
    Level 1  
    Markomark
    Level 6  
    W sobotę będę miał komputer i wtedy powiem wszystko co wykaże. Z tych objawów dodam że wymieniłem czujnik temperatury powietrza dolotowego ten w kolektorze. Przez 3 dni auto szło jak dzikie spalanie z 35 przy różnych obciążeniach zeszło do 33 przy ciągłym 24t. I nagle wróciło do swojej dawnej słabej formy. Czy ten zawór i ta grzałka moglyby tak z dnia na dzień sprawić osłabienie auta?
    Markomark
    Level 6  
    Zabawy w renault ciąg dalszy. Może ktoś pomóc w rozkodowanie iu takiego błędu? W EMS mid128 ppid278 fmi11 wyskoczył raz przy podjeździe i ograniczył moc be komunikatu że ogranicza.
  • Helpful post
    maxetm
    Level 23  
    mid128 ppid278 - poziom mocznika w systemie SCR . Sprawdź czy jest poziom w zbiorniku AdBlue.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    Markomark
    Level 6  
    Czyli możliwe że jak jechałem pod górę to mi się tak stało. Mocznika było mało i spore wzniesienie co mogło przełożyć się na źle wskazania. A czy brak adblue od razu ucina moc? Bo na to wyglądało.
    Anonymous
    Level 1  
    Markomark
    Level 6  
    Wszystko z grubsza ogarnięte lub czeka na wymiane/naprawę. Sytuacja natomiast teraz jest taka że pojawiły się problemy ze skrzynią. Pojawia się błąd g/b funcjon reduced. Auto zatrzymam i dalej jedzie normalnie. Czasem potrafi jechać 2tys km bez błędu a innym razem ciężko 30 km przejechać. I co chwila wyskakuje ten komunikat. Czasem też przestaje działać skrzynia bez komunikatu i też odpuszcza szybko. Auto sprawdził mechanik zrobił synchronizację i poprawiło się na 2 tygodnie teraz nie mam pomysłu co może być. Sterowanie czy może zużycie???
    Markomark
    Level 6  
    Błędy były zapisane. Z tego co mówi kolega mechanik to rzecz w odczycie prędkości walka ale nie wiem którego. Natomiast wątpię w wiedzę mechanika bo dużo mówi a robić nie wie co. Kazał spuścić olej i sprawdzić opiłki. Olej był czysty zrobił synchronizację i śmigało dobrze. A potem znów wróciły objawy. Macie jakieś propozycje?

Dodano po 7 [minuty]:

Taki błąd mi pokazało kiedyś może ktoś rozwinie i z tego coś wywnioskuje? Dodam że występowanie błędu jest przy załadowanym aucie czasem przy rozpędzaniu czasem jak sobie zmienia biegi. Ciężko wyczuć kiedy to się dzieje.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    ROKADI

Level 19  
    A oprogramowanie stronic pasuje do tabliczki z skrzyni biegów
    Markomark
    Level 6  
    Co do oprogramowania nie wiem nie znam się ale mam zmieniona skrzynie tzn jest z auta gdzie była odstawka mocy i cały czas jest błąd widoczny.
    Markomark
    Level 6  
    Problem skrzyni rozwiązany. Wymiana czujnika położenia biegu oraz poprawione lutowanie na taśmie od skrzyni do dekla widocznie ktoś zaglądał i przez nieuwagę naderwał jeden pin.