Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki kocioł? - pomóżcie mi niezorientowanej

Rikotika 11 May 2018 12:32 753 12
    Rikotika
    Level 6  
    Witam wszystkich. Jak ktoś ma czas i dobre chęci by mi coś doradzić to bardzo proszę.

Szukam kotła gazowego do danego mieszkania:
    Kamienica dobrze ocieplona, podpiwniczona, powierzchnia 85m, na całości ogrzewanie podlogowe suche.
    Łazienka oddalona od pieca ok 10m.
    5 osobowa rodzina. Dwie dorosłe i 3 maluszki.

Dysponuje bardzo mała ilością miejsca na piec.

Czy przy takim zapotrzebowaniu niezbędny jest kocioł z dodatkowym zasobnikiem?

Czy nie ma jakiś bardzo wydajnych kotłów (Wolf coś takiego o sobie pisze:) kondensacyjnych które dałyby radę przy tych warunkach?

Czy piec z zasobnikiem wbudowanym jest najlepszym rozwiązaniem?
    piotr_boncza
    Level 29  
    Dobrym, ale dziś nie najlepszym. Problem w tym, że większość dziś oferowanych kotłów z zasobnikami to modele, które mogą pracować z najniższą mocą od 5kW. Przy Małym zapotrzebowaniu na ciepło to przez większą część roku za dużo. Poza tym zajmują sporo miejsca.
    Proponowałbym kocioł dwufunkcyjny. Wybierz taki, który ma dobrze zorganizowany serwis i możliwie najmniejszą moc minimalną. Natenprzykład :D Junkers Cerapur Smart ZWB 28-5c zakres pracy na ogrzewaniu podłogowym 4,1-21kW, a na grzanie wody 28kW. Do Twoich potrzeb w sam raz.
    Rikotika
    Level 6  
    Dziękuję bardzo za odpowiedź. myślałam właśnie o tym kotle i jakby nie dawał rady to można dokupić zasobnik Bosch ST 50-5. Najmniejszy z dostępnych - 45cm.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Rikotika wrote:
    Dziękuję bardzo za odpowiedź. myślałam właśnie o tym kotle i jakby nie dawał rady to można dokupić zasobnik Bosch ST 50-5. Najmniejszy z dostępnych - 45cm.
    Do dwufunkcyjnego nie trzeba zasobnika, ponieważ te kotły ogrzewają wodę tak, jak to robi piec łazienkowy.
    Rikotika
    Level 6  
    Czy jak się zamontuje piec dwufunkcyjny i okaże się, że jest niewystarczający ( tak mówią hydraulicy, bo jest 5 osób i łazienka daleko od kuchni) to czy można go jakoś przekwalifikować do zasobnika?
    BUCKS
    Level 39  
    Generalnie do mieszkania to im mniejsza moc minimalna kotła to tym lepiej pod kątem c.o., a np. Cerapur Smart ZWB24-1 DE ma minimalnie 3,8kW dla 40/30.
    Kocioł 2-funkcyjny spokojnie 24kW będzie wystarczający, bo w praktyce i tak można używać jeden punkt poboru wody w danej chwili.
    Poziom 11-12l/min jest wystarczający do prysznica, czy nawet wanny.
    Odległość też nie ma większego znaczenia jeśli wszyscy będą brali kąpiel raz za razem, bo woda będzie już nagrzana, więc czas oczekiwania na ciepłą będzie krótszy.

Problemem kotła 2-funkyjnego to fakt, że w danej chwili może albo ogrzewać mieszkanie albo ogrzewać c.w.u., czyli w trybie zimowym każdorazowe odkręcenie wody w kranie będzie oznaczało wyłączenie ogrzewania i przejście kotła w tryb c.w.u., a każdorazowe zakręcenie kranu będzie oznaczało przejście kotła z trybu c.w.u. na c.o.. W praktyce może to oznaczać wahania temperatury c.w.u. jeśli w trakcie prysznica zakręcamy wodę np. na czas namydlenia itp.
    Dlatego dla wyższego komfortu i rzadszego przełączania kotła z trybu c.o. na c.w.u. i odwrotnie to moim zdaniem najlepszy jest kocioł 1-funkcyjny + dodatkowy zasobnik c.w.u.
    Pod kątem c.o. do mieszkania fajny byłby np. ZSB14-1 DE, bo ma minimum 2,3kW ale dla c.w.u. oferuje 14kW, czyli potencjalne nagrzanie zasobnika byłoby odpowiednio dłuższe.
    Wbrew pozorom nie ma jednego prostego i uniwersalnego wyboru, bo każdy ma swoje minusy.

Od 20 lat mam kocioł 2-funkcyjny ale na wypadek wymiany kotła to ostatnio skłaniam się do opcji kocioł 1-funkcyjny + zasobnik c.w.u.
    Też mam mieszkanie ale jak dobrze to przeorganizuję to może dam radę wcisnąć wiszący zasobnik c.w.u., bo tylko taki wchodzi u mnie w grę.
    Rikotika
    Level 6  
    Nie miałam pojęcia, że piec dwufunkcyjny tak się przełącza. czyli jak moja trójką dzieci lata myć łapki powiedzmy co dwie godziny, z przerwą na namydlenie...to ten piec by oszalał z nami.

Jeśli chodzi o piec z zasobnikiem to najmniejszy zasobnik jaki znalazłam to
    W50OBC 50l, a do niego może być piec max 14kW i wyposażony w automatykę Bosch Heatronic - czyli wybór się znacznie ogranicza.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Takie przerwy w działaniu c.o. (przejście na tryb c.w.u.) są nieodczuwalne (kaloryfery nie zdążą wystygnąć nawet, gdyby się napełniło sporą wannę) i trudno to uznać za wadę. Natomiast kocioł 1-funkcyjny wymaga zasobnika, który zabiera sporo miejsca, więc chyba lepiej zamontować urządzenie bardziej kompaktowe. A czy zasobnik może wisieć - jeśli bardzo duży, to nie, gdyż żadne mocowanie by nie utrzymało takiego ciężaru.
    misiek1111
    Level 32  
    Rikotika wrote:
    na całości ogrzewanie podlogowe suche.

U klientki jest to co powyżej. Biorąc pod uwagę średnie temperatury w zimie, to w ogóle nie ma co się przejmować chwilowym brakiem ogrzewania podczas używania c.w.u.
    Podłogowe suche ma znacznie mniejszą bezwładność cieplną niż mokre, jednak i tak jest stosunkowo duże i nawet pół godzinna przerwa nie powinna mieć wpływu na temperaturę w pomieszczeniach. A nawet jeśli spadnie chwilowo o 1°C, to nikt z tego powodu nie umrze.
    Rikotika wrote:
    Dysponuje bardzo mała ilością miejsca na piec.

Dlatego myślę, że nie ma co się pchać w zasobnik.
    Rikotika wrote:
    najmniejszy zasobnik jaki znalazłam to W50OBC 50l

50 litrów na 5 osób? zapomnij.
    Rikotika wrote:
    Łazienka oddalona od pieca ok 10m.

To dosyć dużo. Jak woda wystygnie w rurze, to będziesz czekała z pół minuty, aż ciepła doleci do kranu w łazience.
    Można zastosować recerkulację wody, albo miejscowy podgrzewacz elektryczny (potrzebne 3 fazy elektryczne).
    Rikotika
    Level 6  
    Czy piec się nie psuje szybciej przełączając się raz na c.o i c.w.u?
    Jeśli chodzi o ilość miejsca to zmieści mi się albo Junkers wiszący i pod nim wiszący zasobnik 50l, albo piec dwufunkcyjny z zasobnikiem z jakiś mniejszych no immergas lub Saunier Duval.

Dlatego najważniejsze pytanie który piec nie będzie miał za duzych ani za małych na parametrów do naszego mieszkania i naszych wymagań. Hydraulik upiera się na osobnym zasobniku.

Dodano po 7 [godziny] 50 [minuty]:

Dziękuję bardzo za porady.

Najbliżej mi do wyboru kotła dwufunkcyjnego.

Nadal nie za bardzo rozumiem czy mam wybrać piec z dużą czy małą mocą dla c.o i c.w.u.
    BUCKS
    Level 39  
    Rikotika wrote:
    Czy piec się nie psuje szybciej przełączając się raz na c.o i c.w.u?

W teorii częstsze przełączanie kotła w pomiędzy trybami c.o. i c.w.u. może oznaczać szybszą awarię ale nie musi.

Koledzy wyżej stwierdzili, że przełączanie między trybami nie ma wpływu na wychłodzenie c.o. na czas korzystania z c.w.u. ale ja bardziej miałem na myśli spadek komfortu przy korzystaniu z c.w.u.. Odkręcając kran to kocioł wyłącza c.o. i uruchamia c.w.u. co trwa kilka sekund. Dodatkowo musi spłynąć zimna woda z rura i napełnić się ciepłą, więc na ciepłą wodę będziesz czekać ok. 0,5 minuty. Jak już woda się nagrzeje to będzie OK i cały czas będzie ciepła.
    Jeśli teraz zakręcisz kran to kocioł wróci do trybu c.o., ponowne odkręcenie kranu oznacza kilka sekund zwłoki zanik znowu odpali się tryb c.w.u., a w tym czasie leci woda choć kocioł nie grzeje, co oznacza, że za 0,5 minuty poczujesz chłodniejszą wodę pod prysznicem.
    W tym wypadku zasobnik jest lepszy bo masz niemal stale ciepłą wodę i jedynie tracisz ciepło na potencjalnym wychłodzeniu nieizolowanych rur przez ścianę. Inaczej mówiąc chwilowe zakręcenie wody z zasobnikiem nie skutkuje chłodniejszą wodą pod prysznicem po ponownym odkręceniu kranu po krótkiej chwili.
    Z drugiej strony 5 osób wymagałoby dużego zasobnika, a wiszące to mają np. 100-160 l, a jakbyś chciała mieć np. 200 l to już musiałby być stojący na podłodze.
    W mieszkaniu taki stojący zasobnik to raczej odpada.
    Trochę inaczej dobiera się pojemność w przypadku zasobników warstwowych współpracujących z kotłem 2-funkcyjnym.

Goły kocioł 2-funkcyjny zabiera mało miejsca i oferuje ciepłą wodę w niemal nieograniczonej ilości ale oferuje słaby komfort c.w.u. przy chwilowym zakręceniu kranu.
    Lepszy komfort przy chwilowym zakręceniu kranu oferuje zasobnik.
    Masz do wyboru:
    a) kocioł 2-funkcyjny + zasobnik warstwowy ale nie każdy kocioł musi mieć opcję współpracy z takim zasobnikiem, więc trzeba by to wcześniej skonsultować.
    b) kocioł 2-funkcyjny z wbudowany zasobnikiem rzędu ok. 50 l.
    c) kocioł 1-funkcyjny + zasobnik z wężownicą

Rikotika wrote:
    Dlatego najważniejsze pytanie który piec nie będzie miał za duzych ani za małych na parametrów do naszego mieszkania i naszych wymagań. Hydraulik upiera się na osobnym zasobniku.

Pod katem c.o. to żaden kocioł nie będzie oferował mocy minimalnej, która będzie idealnie pasowała do Twojego mieszkania, bo zwykle moc minimalna jest za duża względem realnych potrzeb.
    W przypadku kotłów 2-funkcyjnych to 3-3,5kW to minimum jakie można uzyskać, co w przypadku niemal każdego mieszkania będzie i tak za duża wartością zwłasza w okresie przejściowym, gdy nie ma mrozów.
    Staraj się dobierać moc minimalną kotła jak najniższą.
    Co do mocy maksymalnej to na c.o. nie musisz się martwić, bo każdy kocioł będzie miał moc większą niż Twoje realne potrzeby, więc mocy na c.o., Ci nie zabraknie.
    Inaczej wygląda to pod katem c.w.u. grzanego przepływowo, bo wtedy 20kW to minimum, najlepiej byłoby mieć 24kW, bo przy większych mocach wzrasta moc minimalna, czyli kocioł gorzej będzie pasował pod kątem c.o.

Rikotika wrote:
    Najbliżej mi do wyboru kotła dwufunkcyjnego.

Jeśli nie masz fizycznie miejsca na kocioł 1-funkcyjny + zasobnik, albo na kocioł 2-funkcyjny z wbudowanym zasobnikiem to nie masz wyboru i pozostaje tylko goły 2-funkcyjny.
    Ewentualnie możesz rozważyć kocioł 2-funkcyjny + zasobnik warstwowy ale trzeba by ustalić, czy dany kocioł będzie miał możliwość współpracy z takim zasobnikiem warstwowym.
    W0jtek92
    Level 37  
    Witam. W sumie każdy kocioł 2 funkcyjny może pracować z zasobnikiem pojemnościowym cwu. Są producenci zasobników wody użytkowej które posiadają wbudowaną pompę ładowania, naczynie przeponowe itd. Nie ważne czy to jest kocioł z wymiennikiem płytowym na zaworze przełanczającym czy kocioł z wymiennikiem bitermicznym to sygnał rozpoczęcia pracy grzania kotła na potrzeby cwu jest taki sam (fluostat) za to odpowiada, a może konstrukcje kotłów grzewczych w zależności od marki są różne to zasada działania w sumie taka sama. Więc jeśli kocioł gazowy 2 funkcyjny nie sprawdzi się po pewnym czasie to można zastosować właśnie takie rozwiązanie problemu (tyle że potrzeba znaleźć na zasobnik miejsce), kotły z wbudowanym zasobnikiem są bardzo dobre ale większe gabarytami i często droższe w częściach niestety. Jak to się mówi o gustach się nie dyskutuje.
    Pozdrawiam.
    Rikotika
    Level 6  
    Dziękuję bardzo.
    Zdecydowałam się na kocioł dwufunkcyjne od Vaillant, i zapewne zasobnik warstwowy Vaillant.
    Nie znalazlam nic innego co by mi tak pasowało wymiarami.
    Dziękuję bardzo za wszystkie porady. W życiu nie podejrzewalam, że tyle będę wiedzieć o kotłach ☺️