Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uszkodzony APC Smart UPS 700

robball 21 Sie 2005 17:07 2369 2
  • #1 21 Sie 2005 17:07
    robball
    Poziom 21  

    Popsuł mi się UPS APC Smart UPS 700. Objawy są następujące:
    W czasie przejscia na pracę z baterii (np, po przytrzymaniu klawisza TEST) napięcie na obciążeniu ( żarówka 150W) mocno spada, a sam UPS bardzo głośno buczy. Zapala się też kontrolka przeciążenia i UPS się wyłącza. Przy pracy bez obciążenia pochodzi kilka sekund chicho, i potem zaczyna znów buczeć, ale się nie wyłącza. Spotkał się ktoś z czymś takim? Co może być powodem?

    Dodam, co wczoraj sprawdziłem:

    Buczenie, a w zasadzie metaliczne stuki, pochodzą od transformatora. Co do napięcia na wyjściu, bez obciążenia jest 230V, po obciążeniu żarówka 150W spadło do 80V,a potem się wyłączył. Ładowanie akumulatorów działa normalnie. Falownik wygląda na sprawny ( napięcie zasilające z niego transformator nie ma składowej stałej - czy to wystarczy). Te hałasy z trafa nie są regułą, tzn przy obciążeniu zawsze są, a na jałowym ( w czasie testu) czasem rąbie od razu, czasem po kilku sekundach, zdarza się też, że nie będzie rąbać.

    Co robiłem przy UPSie przed tym ( oj, chyba nie jestem zbyt mądry) - bawiłem się rezystorem R119 ( napięcie ładowania) tzn dolutowałem w szereg 560R. Oczywiście już go wywaliłem. Nieznacznie też kręciłem potencjometrem VR1, ale teraz na pewno jest w oryginalnym położeniu.
    Czy te operacje mogą mieć znaczenie, czy to tylko zbieg okoliczności?

    0 2
  • #2 22 Sie 2005 23:14
    soltys_w
    Poziom 24  

    Witam!
    Nie jestem specjalistą od UPSów, przetwornic itp. ale to wyglada na zwarcie międzyzwojowe w transformatorze. Spróbuj podłączyć inne trafo (uzwojenie wtórne ok. 20V, do testów może wystarczy 24V, moc trafa dowolna, byle go nie przeciążyć zbyt mocno) i zobaczyć jak będzie się zachowywał. Obserwuj też na oscyloskopie kształt napięcia, czy nie robi się półsinusoida - może winne jest złe sterowanie tranzystorami. Jeśli tak to pies pogrzebany - układ sterujący tranzystorami kluczującymi to niezła konstrukcja; nie dość, że wysterowywuje tranzystory połączone w mostek, kształtuje przy tym sinusoidę na wyjsciu, to jeszcze kontroluje prąd ładowania aku przy pracy sieciowej - możesz przeanalizowac schemat, jesli nie posiadasz - prześlę mailem. (Proszę jedynie o kontakt na GG:8802106 lub wiadomość prv.) Wykorzystywane są przy tym diody w tranzystorach w kierunku zaporowym.
    Więcej pomysłów na potencjalne uszkodzenia nie mam.

    Tak czy inaczej życzę powodzenia w przywróceniu UPSa do życia!!! ;-)

    Piotr

    0
  • #3 22 Sie 2005 23:34
    robball
    Poziom 21  

    Dzięki, schemat mam, z tym ładowaniem to rzeczywiście nieźle zakręcili. Jutro będe miał nowego UPSa, takiego samego, to podmienię trafo, najwyżej do przewinięcia poleci.

    Podmiana trafa nic nie dała, efekt identyczny, tylko troche ciszej rąbie ( raczej głośno buczy).

    0
  Szukaj w 5mln produktów