Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna 3.0 automat2001 - Check Oil Pressure/Sprawdź ciśnienie oleju

mAlaNeedHelp 11 May 2018 13:14 2385 2
    mAlaNeedHelp
    Level 2  
    Drodzy Panowie (obstawiam, że Pań tu niewiele ;)

Ręce już w niemocy rozkładam, więc jesteście jedynym ratunkiem,
    i będę wdzięczna za każdą podpowiedź/kierunek/co sprawdzić etc. i czy warto naprawiać ;)

Olej był sprawdzany na trasie ok 120km od miejsca docelowego (nic się nie działo złego - tylko kontrolnie, ok 3cm na bagnecie było)
    Po dojechaniu na miejsce , zaparkowałam i już nie odpaliłam
    gdyż zaświeciła się wielka czerwona kontrolka "Check Oil Pressure"

Po sprawdzeniu poziomu oleju okazało się że go nie ma. (po przejechaniu ok 130km)
    Miałam ok 400ml oleju w bagażniku więc to trafiło do zbiornika.
    Niestety brak zmiany, kontrolka się nadal świeci, auto nie odpala. Zostało gdzie stało!

Po ok 1h-1,5h podjechałam do auta i zbiornik oleju został zalany do pełna. (silnik był nadal bardzo gorący - co wydało się dość dziwne)
    Zostały również sprawdzone bezpieczniki - które okazały się sprawne.

Teraz jest w planie podpięcie kostki i sprawdzenie błędów z OBD check.

Czy nie powinien się wyświetlić wcześniej komunikat ostrzegawczy o niskiej ilości oleju etc.?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi.
    helmud7543
    Level 43  
    Nie wiem czy to auto ma czujnik poziomu oleju reagujący w trakcie jazdy (wtedy sprawdza jego lepkość, bo poziomu pływakiem z wiadomych względów nie sprawdzi). Powinno mieć, może nie działa. Niskie ciśnienie przy ubytku oleju pojawi się dopiero jak solidnie przegrzejesz olej (zwykle zniszczenia w silniku są już wcześniej), chyba że wylało jak z kranu, podczas miejskiej jazdy a najlepiej przy manewrowaniu - wtedy może uratować silnik.

Kręci ale nie odplala? Nie wydaje przy tym dziwnych dźwięków?
    Ile oleju brakowało do minimu, albo ile zalaliście żeby pokazało na bagnecie cokolwiek?
    mAlaNeedHelp
    Level 2  
    Hej,

Czujnik może mieć... sporo tu elektroniki.
    Olej sie nie wylał. Wygląda jak by został po prostu zużyty. Nie było dymienia, dziwnych dźwięków etc.
    Niestety nie można się było połączyć z komputerem, nie ma prądu (stało 2 dni)
    Dzisiaj laweta niestety, zobaczymy.

Dzięki

Pozdrawiam