Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kemppi mls 4000 na wyświetlaczu napis cooler

12 Maj 2018 11:35 1410 22
  • Poziom 4  
    Witam. Mam problem z Kemppi mls 4000 czasami na wyświetlaczu pojawia się napis cooler. Przeważnie zdarza się to w czasie przewożenia kilka metrów na wózku. Postawienie do pionu, odczekanie chwili, włączenie przycisku na palniku i spawarka działa. Płyn w chłodnicy na max. Zdarza się też to podczas spawania, łuk zaczyna przerywać, rwie całkiem łuk i napis cooler. Pomocy.
  • Poziom 4  
    Tylko jak zlokalizować ten zimny lut.
    Czy może być on na panelu sterującym a może taśma łącząca panel z płytą?
  • Poziom 31  
    W sumie to niestety i tu i tu...lupa, czasami szczypce aby delikatnie poruszać podejrzanym elementem, czasem przelutowanie jak leci (ale nie polecam można zwiększyć ilość dziadowskich połączeń),
    Robota żmudna i czasochłonna...
  • Poziom 4  
    A czy ten problem będzie się powtarzał jeśli odłącze całkowicie chłodnice. Czy wentylatory samej spawarki też są odbierane przez system jako cooler?
  • Poziom 4  
    Witam.Podłączyłem przewód chłodzony gazem, odłączyłem chłodnice i wszystko działa prawidłowo. Czyli moim zdaniem to wina chłodnicy może pompa kończy żywot.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Witam.Podłączyłem przewód chłodzony gazem, odłączyłem chłodnice i wszystko działa prawidłowo. Czyli moim zdaniem to wina chłodnicy może pompa kończy żywot. Albo sterowanie pompą szwankuje.
  • Poziom 15  
    Jaki masz model chłodnicy?
    Mam kilka MLS 2300 w firmie z chłodnicami MasterCool20.
    Podstawowy problem to operatorzy przestawiający opcje w spawarce. Padają też i pompki - zacierają się zazwyczaj łożyska ( dziwnie jest zrobione wykrywanie przepływu chłodziwa - przez pomiar prądu pompki i jednocześnie zmieniają się jej obroty). Miałem też problemy przez uszkodzone przewody - za mały przepływ chłodziwa prze rączkę.
    Był też i uszkodzony tig - był podłożony kawałek plastiku pod płytkę bo nie załączała się chłodnica ( nie udało mi się znaleźć uszkodzenia i chodziła tak z 2 lata aż płytka dostała przebicia przy tranzystorach).
    Podłączenie przewodu bez chłodzenia nic nie daje - przewody chłodzone płynem mają dodatkową zworę w wtyczce i spawarka automatycznie załącza chłodnicę jak ma ją ustawioną w opcjach. Jak masz instrukcję to możesz się pobawić ustawieniami - w MLS 2300 można wyłączyć sam przepływomierz ( chłodnica zostaje włączona).
  • Poziom 4  
    MLODY73 mam pytanie. Mam mls 2300 z chłodnicą Master cool 20 i po spawaniu nierdzewki na małych amperazach (45-70) na czubku elektrody robi się mała kuleczka. Czy na waszych tigach też tak się dzieje?
  • Poziom 15  
    Tego to nie wiem. Jak nie zapomnę to zapytam jutro chłopaków.
  • Poziom 4  
    Moja chłodnica to Master cool 10. Pokręciłem trochę regulacją przepływomierza i narazie działa, ale nie wiem jak będzie się zachowywała na większych amperazach bo teraz tylko cienkie rureczki spawam. Nawet wentylatory spawarki się nie załanczają.
  • Poziom 15  
    Chłopaki kazali się dopytać czy to elektroda się topi, czy materiał ci zaciąga.
    Jak materiał to przy ocynku to norma, a przy aluminium czasami się zdarza ale przy nierdzewce i kwasówce raczej się nie spotkali z zaciąganiem materiału. Mówią, że może za blisko trzymasz elektrodę od materiału. Może źle ustawiona spawarka - wydłuż czas studzenia ( przedmuchu) elektrody po spawaniu. Ogólnie ciężka sprawa jak nie widać w jak to się dzieje.
    Co do małego prądu to ostatnio mieli problemy żeby pospawać blaszkę 0.8 - przy 25A im gięło ( skubańce nie chcieli powiedzieć jak to w końcu pospawali).
  • Poziom 4  
    Witam. Tą spawarką robi mój brat raczej nie topi elektrody w materiale ma kupe lat doświadczenia w spawaniu, ja też próbowałem i to samo. Wygląda jak by elektroda się stapiała, spawamy różne rodzaje nierdzewki na różnych ustawieniach i zawsze tak samo. Chociaż w instrukcji podają ustawienia A od 1 do 19 a nie wiem do czego jest B,C i D a chętnie bym się dowiedział. Porownalismy to z moim mls 4000 i jest tak samo, a mój nie robi kuleczki. Dziwnie też zachowuje mu się cooler 20 pulsacyjnie tłoczy płyn aż cały przewód i palnik drgają, zmiana na inny przewód nie pomaga może masz na to jakąś radę. Dzięki i pozdrawiam.
  • Poziom 15  
    Jaki macie panel w MLS2300? Możesz pyknąć zdjęcie stopionej elektrody i wstawić?
    Co do chłodnicy - czy ktoś nie usunął tłumika na wyjściu ( pomiędzy pompką, a gniazdem na panelu powinna być membranka tłumiąca pulsacje płynu) pękają nagminnie i wymienia się je dość często - bez niego uchwyt będzie właśnie pulsował. Jutro będę w pracy i spiszę numer zestawu naprawczego.
  • Poziom 4  
    Panel to acx a zdjęcie elektrody wstawię dopiero w poniedziałek jutro brat nie pracuje na jego hali kwasują elementy i jest zakaz wchodzenia. Będę wdzięczny za ten numer tego zestawu, brat już się przyzwyczaił i twierdzi że tak było zawsze odkąd kupił spawarke. Ale ja nie mogę się przyzwyczaić po paru minutach i ręką się trzęsie. :)
  • Poziom 15  
    Zobaczcie w chłodnicy u brata czy jest coś takiego ( tak jak pisałem pomiędzy pompką a wyjściem)
    Kemppi mls 4000 na wyświetlaczu napis cooler


    Jak nie ma to to jest zestaw naprawczy ( pasuje też do 10 jak by ci pękł)
    Kemppi mls 4000 na wyświetlaczu napis cooler
  • Poziom 4  
    Dzięki bardzo. W poniedziałek będziemy sprawdzać.:)
  • Poziom 4  
    Kemppi mls 4000 na wyświetlaczu napis cooler

    Dodano po 1 [minuty]:

    Słabo widać ale taka kuleczka na końcu elektrody
  • Poziom 15  
    Więc tak:
    1. Jakich elektrod używacie - próbowaliście na innych?
    2. Chłopaki ( jak oczywiście można) proszą o zdjęcia ustawień ( u mnie nie korzystają z gotowych ustawień bo niestety każdy MLS jest inny, a niby taka firma)
    Spróbujcie zmienić czas ( podnieść) nadmuch gazu przed i czas narastania ( niektóre podobno potrafią robić coś podobnego na ustawieniu zerowego czasu narastania prądu - chociaż na czarnej stali ( inna hala) są dwie ustawione na zero i nić się nie dzieje).
    3. A i jeszcze - gaz macie czysty bo podobno kiedyś trafiła się partia jakiegoś zanieczyszczonego i robiło się podobnie.
  • Poziom 4  
    Elektrod próbowalismy już kilka rodzajów. Narastanie jak i wygaszanie nic nie zmienia. Wypływ gazu przed spawaniem jest 5 sekund a po wygaszeniu 7 zmiany nic nie pomagają. Gaz mamy z sieci ale na butlach jest to samo. Może jak będzie trochę wolnego czasu to oddamy ja na serwis. Dzięki za wszystkie podpowiedzi bardzo się przydały. Jak będę coś wiedział to dam znać. Pozdrawiam.
  • Specjalista - spawarki
    Mała kuleczka na końcu elektrody w MLS 2300 na DC to standard ;) Tak samo , jak szum łuku. Maszyna została stworzona do spawania Al. Nie pamiętam dokładnie , ale w setupie jest możliwość zmiany któregoś parametru i kulki nie ma- ale czy to nie powoduje pogorszenia spawania Al to nie gwarantuję.
  • Poziom 15  
    Po słowach chłopaków u mnie w robocie, co do standardu to bym się spierał ( jak dobrze kojarzę to jest ponad 20 sztuk MLSów), ale jeszcze popytam na drugiej zmianie i na innych działach - dam znać, co mówią inni.
    W setupie to sobie życzą żeby było wszystko powyłączane oczywiście oprócz chłodnicy, bo jak mówią to tylko przeszkadza w spawaniu.
  • Poziom 4  
    Ostatnio w moim mls 4000 zaobserwowałem że jeżeli przechyle go na lewą stronę to pompa dziwnie charczy i po chwili wywala cooler na panelu. Pochylenie na prawą stronę (wlew płynu do chłodnicy Master cool 10) żadnych objawów. Czy te chłodnice mają jakiś czujnik poziomu płynu. Czy to normalne w tych modelach?
  • Poziom 15  
    Niestety ale nie mam żadnej 10 w firmie, ale w 20 wylot płynu z zbiornika na pompkę znajduje nie na środku lecz bliżej jednej z krawędzi. Jak jest nie za dużo płynu w zbiorniku to pompka po przechyleniu może go nie zasysać.