Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz MRS 2100V - Kilka stuknięć i głuchnie

ORMO_PL 12 Maj 2018 18:07 222 2
  • #1 12 Maj 2018 18:07
    ORMO_PL
    Poziom 19  

    Witajcie.

    Chiński wzmacniacz samochodowy MRS-2100V w konfiguracji mostkowej. Doprowadzony sygnał stereo do wzmacniacza. Wzmacniacz zasila skrzynkę blaupunkt GTB1200SC.

    Działał w tej konfiguracji i bardzo ładnie pukał.

    Od kilku dni mam następujący objaw.
    Przy niskich głośnościach odsłuchu wzmacniacz nie reaguje. Dioda świeci się na zielono.
    Odkręcę głośniej, głośnik puknie kilkukrotnie, po czym się wyłącza. Dioda świeci cały czas światłem zielonym.
    Manipulowanie potencjometrami nie pomaga.

    Zasilanie poprawne, sprawdzone, napięcie równe napięciu na klemach akumulatora. Remote działa, wzmacniacz włącza się poprawnie.

    Czy wzmacniacz wyzionął ducha, czy to jednak subwoofer? Czy posiada ktoś schemat tego wzmacniacza?

    Pozdrawiam.

    0 2
  • #2 16 Maj 2018 07:58
    djlj24
    Spec od car audio

    Winę mogą ponosić zimne luty, szczególnie na elementach stabilizacji napięcia zasilającego wzmacniacze operacyjne. Zwykle masz dwa duże rezystory, na których obniżane jest napięcie i podejrzewam, że wiszą w powietrzu. Jak masz mocniejszy sygnał to potrafi się przebić, mimo nie działającego przedwzmacniacza.

    0
  • #3 17 Maj 2018 08:09
    ORMO_PL
    Poziom 19  

    Witaj,
    po przelutowaniu całego wzmacniacza wzmacniacz zagrał. Cała płyta główna była pokryta tłustymi śladami po palcach, jakby ktoś tam grzebał, choć jestem pierwszym właścicielem tego wzmacniacza.

    0