Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie zasobnika 80L Ermet Dwupłaszcz do kotła gazowego 1F Termet

lukaszparkitny 15 May 2018 10:13 4713 18
Automation24
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Witam Wszystkich

Potrzebuję pomocy w kwestii wadliwie zamontowanego zasobnika Ermet 80L dwupłaszczowego do kotła gazowego kondensacyjnego 1F Termet Silver.
    Niestety nie było mnie przy podłączeniu zasobnika (mijam kwestie estetyczne i pokombinowane średnice rur miedzianych). Mijam też kwestie, ze montował jak widać ktoś bez pojęcia o materii.

Problemy:

1. Cieknie z zaworu bezpieczeństwa jak nastawię temeperaturę 50 stopni na doprowadzeniu zimnej wody (prawe górne przyłącze)
    2. Brak wystarczającej ilości ciepłej wody prysznic 20 minut po mniej niż 10 minutach woda ma max 30 stopni i mniej.
    3. w miejscu przyłącza cyrkulacji zamontowano w postaci zalutowanej rurki z jednej strony zaślepionej z drugiej otwartej miejsce na czujkę temeperatury.

Gdzie jest błąd w podłączeniu instalatora - bo mam dziwne przeczucie, że ciepła woda idzie z płaszcza zewnętrznego a nie z zasobnika wewnętrznego. Na rysunku odręcznym rozrysowałem jak to teraz jest podłączone.
    Zdjęcia:
    Podłączenie zasobnika 80L Ermet Dwupłaszcz do kotła gazowego 1F Termet Podłączenie zasobnika 80L Ermet Dwupłaszcz do kotła gazowego 1F Termet Podłączenie zasobnika 80L Ermet Dwupłaszcz do kotła gazowego 1F Termet Podłączenie zasobnika 80L Ermet Dwupłaszcz do kotła gazowego 1F Termet Podłączenie zasobnika 80L Ermet Dwupłaszcz do kotła gazowego 1F Termet
    Pytania:
    Czy nowe rozprowadzenie rur mogę zrobić w AluPexie i połączyć z wyjściami pieca, które są w miedzi?
    Czy w takim układzie musi być ten zawór bezpieczęństwa a jeżeli tak to czy wystarczyć wymienić na jakiś mocniejszy pod względem ciśnienia i gdzie ten zawór poprawnie powinien być?
    Czy czujka temp z pieca wpuszczona w wejście cyrkulacji jest oky czy trzeba to jakoś inaczej zrobić?

Z góry dzięki za pomoc.
  • Automation24
    sp3ots
    Level 38  
    Witam !
    Ermet pokazuje że doprowadzenie zimnej wody jest od dołu.
    Rozpoznań wielkość przyłączy, większe 1" - obieg z kotła, mniejsze - dojście i wyjście wody użytkowej.
    Czy złączki zbiornika mają kolory ? ( niebieski, czerwony )
    Wygląda na to że wymiennik jest odwrotnie zamontowany o 180stopni względem swojej osi.
    Najdalej od grzałki wyprowadzenie nr. 7 - pobór ciepłej wody jest na dole, a powinno to być u góry.
    Porównaj rysunek wymiennika z istniejącą instalacją.
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Witam złączi zbiornika nie maja kolorów. Z rysynku wychodzi mi, że osoba wykonująca źle podłączyła doście wody zimnej powinno być na dole i odbiór wody ciepłej powinien być u góry.

Co polecacie zmienić dojście wody zimnej do doł/u pobór do góry.
    Co z pomysłem żeby dać AluPexa zamiast miedzi?
    CZy montaż zaworu bezpieczeństwa z zaworem zwrotnym na dolocie wody zimnej jest oky - czy wymiana zaworu bezpieczeństwa na mocniejszy rozwiąże problem przecieków?

pzd
    sp3ots
    Level 38  
    Oznacz na tym zdjęciu złączki 1":
    lukaszparkitny
    Level 6  
  • Helpful post
    sp3ots
    Level 38  
    Powinno być tak:
    Musisz zamienić wyjście ciepłej i zimnej wody, to minimum.
  • Automation24
    lukaszparkitny
    Level 6  
    W sobotę zaczynam zmieniać przyłącza, mam już nagrany zestaw do lutowania.

Pytanie czy w tego typu instalacji (zamknieta) ma sens zastosowanie AluPexa skręcanego lub zaciskowego?

pzd i dzięki za pomoc
    bro2004
    Level 30  
    Gdzie jest naczynie przeponowe do zasobnika?
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Witam Nie ma naczynia - poprzednio był zamontowany zasobnik 400L 2 wężownicowy (był pomysł na zastosowanie solarów ale pomysł upadł po przeliczeniu kosztów). W poprzednim układzie nie było naczynia (montował dosc konkretny instalator. Tym razem miałem jak się okazuje człowieka bez pojęcia bo jedynie miał przenieśc przyłącza ze starego zasobnika na mniejszy nowy.

Pytanie czy w tym układzie mam zastosować zawór bezpieczeństwa zwrotny - teraz mam go podpiety do zasilania zimnej wody i cąły czas z niego cieknie. Jeżeli jest potrzebny to do ilu bar ciśnienia zakupić taki zawór. Instalacja jest typu zamkniętego wszystko obsługuje kocioł gazowy kondensacyjny , z którego czujka teperatury jest podpięta w miejsce przyłacza cyrkulacji (nie mam cyrkulacji w instalacji).

Pytanie 2: Czy przerobienie na AluPex ma sens - z lutowaniem jest więcej pracy ale jakoś tak mam większe zaufanie do lutu niż do zacisków albo skręcanych złączek.

pzd

Dodano po 32 [minuty]:

Z tego co mi się wydaje piec gazowy Termet Silver ma wbudowane naczynie - chyba, ze źle myślę ?

Palnuję wywalić ten cieknący zwór bezpieczeństwa - w poprzedniej instalacji z zasobnikiem go nie było. Co prawda poprzedni zasobnik miał zapas 400L i w praktyce nie było opcji na zagotowanie wody w takiej masie.

Dalej nie wiem czy odciąć wszytko i zrobić wyprowadzenia w ALU Pexie czy lutować w miedzi.

pzd
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Witam

Dzwoniłem do Ermetu - w ich opinii trzeba zamienić dopływ wody na dół a pobór do góry, zasilanie CO i powrót CO mogą zostać jak są. Trzeba wymienić stary zawór bezpieczeństwa na zawór bezpieczeństwa 6 bar bez zaworu zwrotnego. Naczynie przeponowe jest wskazane ale nie konieczne (w piecu kondensacyjnym wewnątrz pieca jest już naczynie zamontowane). Fachowiec z Ermetu zaleca na zasilaniu CO zawór samoodpowietrzający.

Dam znac jutro jak śmiga CWU.
    bro2004
    Level 30  
    Naczynie jest zamontowane, ale na potrzeby CO , a nie na zasilaniu zimnej wody do zbiornika.
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Jest pełny sukces przelutowałem wczoraj całość pod schemat producenta. Jest gorąca woda i poprawiłem wygląd samych ruru :)

Pozostał problem cieknącego zaworu bezpieczeństwa. Wymieniłem go na nowy 6Bar i dalej jest ta sama lipa - cieknie z niego :( Nie wiem co mam z tym zrobić. Zastanawiam się nad wymontowaniem tego zaworu bezpieczeństwa (ma w sobie zawór zwrotny) i zamontowaniu zaworu bezpieczeństwa bez zaworu zwrotnego na 10Bar - co myślicie?

Dodano po 15 [minuty]:

PS: Panowie czy jak dodam naczynie przeponowe do zbiornika to wyeliminuje te kapanie? Zastanawiam się czy dodanie naczynianp 6L podłączone do poboru ciepłej wody rozwiąże problem?

Czy ktos z praktyków mógły poradzić? W poprzednim zasbniku nie miałem żadnych zaworów bezpieczeństwa - 400L nie było opcji żeby przegrzac te masę wody.

pzd i dzięki za wszytkie porady.

Dodano po 10 [godziny] 50 [minuty]:

Oky mam kolejne obserwacje - podczas pracy pieca i grzania CWU w baniaku słychać jakby się coś przelewało - rozumiem, że w zasobniku jest powietrze tylko czy w płaszczu od CO czy w zbiorniku CWU?

Jak odkreciłem "Szwedem" śrubunek od poboru ciepłej wody to poszła woda bez syku powietrza.

W zasadzie wszytko działa oprócz wiecznie cieknącego zaworu bezpieczeństwa :(.

Zaczynam dziś pomiar zużycia gazu względem poprzedniego zasobnika 400L (CWU dla dwóch osób 24H około 3 PLN przy nastawie 50 stopni zużycie na granicy 140L na 24h). Ciekawe jak wyjdzie z mniejszym baniakiem.

pzd ŁP

Dodano po 13 [godziny] 53 [minuty]:

Witam wszystkich

Planuję zamontować naczynie przeponowe oraz grupę bezpieczeństwa i tu mammpytania do praktyków czy moje myślenie jest oky:

Naczynie przeponowe 8L - 6 Bar na necie widzę oferty gdzie pisze do CWU a na innych nie ma to jakies znaczenie? Dwa czy na zbiornik 80 L - naczynie 8L jest wystarczające?
    np: http://allegro.pl/naczynie-8-l-wzbiorcze-do-cwu-przeponowe-c-w-u-i7187517738.html

Grupa - GRUPA BEZPIECZEŃSTWA DO C.W.U 6 BAR
    np: http://allegro.pl/grupa-bezpieczenstwa-do-c-w-u-6-bar-i5502617691.htm

Co myślicie o takim zestawie? Oczywiście dopływ zimnej wody do przerobienia, naczynie z grupą wędrują trochę ponad zasobnik.

pzd i dziękuję za wskazówki.
  • Helpful post
    W0jtek92
    Level 37  
    Witam, naczynie przeponowe dla cwu to podstawa. Musisz zamontować, posiadasz reduktor ciśnienia na sieci zimnej wody? To też dosyć istotny element armatury. W zasobniku bulgocze zapowietrzony płaszcz po stronie c.o . Brakuje Ci odpowietrznika automatycznego na rurze zasilającej płaszcz zasobnika, możesz to odpowietrzać za pomocą śrubunku ale to uciążliwe, a wlutowanie trójnika z gwintem i wkręcenie odpowietrznika to pół godziny roboty.

Dodano po 5 [minuty]:

Naczynie przeponowe nie ważne jakiej marki, ważne by ono było. Ja akurat jestem zwolennikiem marek Flamco oraz reflex. belka bezpieczeństwa nie jest konieczna, można zamontować zbiornik przeponowy na montażowej opasce ślimakowej a manometr i zawór bezpieczeństwa pomontować na trójnikach, ale jak policzysz ten czas skręcania tych kształtek, Twoją robotę i porównasz efekt wizualny to belka bezpieczeństwa jest lepszym rozwiązaniem.
    Pozdrawiam.
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Witam

Posiadam kocioł gazowy kondensacyjny 1F podłączony do zasobnika CWU ERMet dwupłaszcz 80L. Wszystko działa lecz napotkałem standardowy problem czyli cieknący zawór bezpieczenstwa 6Bar. Chcę zlikwidować ten problem po przez zainstalowanie grupy bezpieczeństwa 6Bar połączonej z naczyniem przeponowym 8L na dopływie zimnej wody do zasobnika CWU.

Grupa coś takiego:
    grupa-bezpieczenstwa-do-c-w-u-6-bar
    oraz naczynie 8L (10% objętości CWU czy nie za dużo?)
    naczynie-przeponowe-8l-c-o-c-w-u-solarne-gliko

Moje pytanie jest następujące czy miejsce montażu naczynia i grupy z zaworem bezpieczeństwa ma znaczenie (powyżej zasobnika, poniżej zasobnika). Na zdjęciu widać stan aktualny i chcę dodać naczynie poniżej zasilania zimnej wody po przez wstawienie trójnika w miedzi.

Co myślicie o tym rozwiązaniu. Czy warto dodać za wyjątkiem śrubunku 3/4 do naczynia coś jeszcze?

pzd serdecznie ŁP
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Dzięki za info, mam jeszcze jedno pytanie czy grupa bezpieczęństwa oraz naczynie mogą być pod zasobnikiem czy robi to jakąs różnicę w działaniu systemu? Rozumiem, ze w moim przypadku 8L naczynie jest az nad potrzeby 80L zasobnik.

PS: nie mamm reduktora cisnienia.

pzd ŁP
  • Helpful post
    W0jtek92
    Level 37  
    Witam. grupę bezpieczeństwa wraz z naczyniem możesz zamontować pod lub nad zasobnikiem. ważne by trójnik który do tej grupy prowadzi był usytuowany pomiędzy zaworem zwrotnym a zasobnikiem cwu na odcinku zasilenia tego zasobnika poprzez wodę z sieci, na grupie bezpieczeństwa nie stosuje się żadnych zaworów, jedynie śrubunek wchodzi w grę dla wygody wymiany grupy itd. Montaż zaworu odcinającego jest nie dopuszczalny, no chyba że tak zwany stopowy ale w Twoim przypadku to zbędna kwestia.
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Dzięki za odp. Plan jest taki, że:
    1. trójnikiem wrzucę odpowietrznik automatyczny na zasilaniu CO
    2. wywalę zawór zwrotny i bezpieczeństwa 6BAR od zasobnika puszczę rurę do grupy bezpieczeństwa i naczynia montaż pod zasobnikiem.

pzd serdecznie
    ŁP
    W0jtek92
    Level 37  
    Witam. Lecz pomiędzy tym wszystkim musisz zrobić tak. Zawór kulowy ze śrubunkiem - Zawór zwrotny - Trójnik (na grupę bezpieczeństwa) - Zasobnik (oczywiście podpięty na śrubunku dla demontażu
    lukaszparkitny
    Level 6  
    Witam Panowie

Na wstępie podziękowania za porady dla W0jtek92 - dzis przerobiłem ostatecznie układ + zmieniłem prowadzenie dwóch rur. Udało mi sie wrzucić grupe bezpieczeństwa z naczyniem do góry ponad piec wieć całość nie przeszkadza. Jutro postarm się wrzucić fotki całości. Nareszcie nie kapie :) Do zrobienia pozostały koszulki + zamontowanie węzyka do zaworu bezpieczeństwa i podpięcie do odpływu z pieca.

pzd serdecznie ŁP