Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

- Brak dźwięku ze sparowanego głośnika bluetooth.

15 Maj 2018 21:02 14994 14
  • Poziom 8  
    Witam!
    Przepraszam, jeśli wybrałem nieodpowiedni dział, ale uznałem że to kwestia sterowników.
    Mój problem wygląda następująco:
    Mam głośnik BT Sony SRS-XB30, który po sparowaniu z laptopem Toshiba Satellite l755-1lf nie gra. Wina leży oczywiście po stronie laptopa(Windows 7 64 bitowy).
    Głośnik widnieje jako sparowany w toshiba bluetooth stack, jest ustawiony jako domyślne urządzenie odtwarzające, przy testowaniu widać zmianę poziomu głośności w oknie Dźwięki, lecz z głośnika nie wydobywają sie nawet jakies zakłócenia.
    Co ciekawe, udało mi się uzyskać dźwięk, gdy zainstalowalem na nowo sterowniki i toshiba bluetooth stack, lecz tylko do momentu rozłączenia, po ponownym połączeniu znowu cisza, usuwanie i ponowne parowanie nic nie daje.
    Próbowałem programu Bluesoleil, sytuacja wyglądała podobnie, głośnik grał do pewnego momentu, potem z tego co pamiętam bluesoleil nie mógł włączyć bluetooth, jakbym w ogóle nie miał bluetooth w laptopie.
    Próbowałem również ponownego uruchamiania usługi bluetooth w services.msc itp., lecz pomogło to tylko raz (kiedy korzystałem z bluesoleil) gdy sie okazało, że usługa była z niewiadomego powodu wyłączona, od tego momentu już się nie wyłączała.
    Dodam, że mój drugi głośnik JBL GO działa gdy się go sparuje na świeżo, gdy jest już sparowany i go wyłączę to po włączeniu muszę go sparować na nowo, żeby wydobywał się z niego dźwięk, niestety w przypadku Sony sparowanie na nowo nie pomaga.
    Moja karta sieciowa to atheros ar9002wb-1ng .
    Problem jest bardzo dziwny i frustrujący, czemu dzwiek wydobywa sie tylko pierwszy raz swiezo po instalacji sterownikow? Rwę sobie włosy z głowy już kilka dni.
    Dobre piwo temu, kto mi pomoże!
  • Poziom 8  
    Dzięki za odpowiedź.
    PCI\VEN_168C&DEV_002B&SUBSYS_661311AD&REV_01
    PCI\VEN_168C&DEV_002B&SUBSYS_661311AD
    PCI\VEN_168C&DEV_002B&CC_028000
    PCI\VEN_168C&DEV_002B&CC_0280
  • Poziom 8  
    Niestety już instalowałem ten sterownik.
  • Poziom 33  
    Ok. A głośnik spięty z tel albo innym laptopem działa dobrze?
  • Poziom 8  
    Tak, problem który opisałem jest popularny, ale zazwyczaj pomaga ustawienie glosnika na domyslne urzadzenie odtwarzajace.
  • Poziom 34  
    Czy Twoja karta Bluetooth posiada A2DP? Bez tego nie da rady z odtwarzaniem muzyki.
  • Poziom 8  
    Przepraszam za kilkudniowy brak odpowiedzi z mojej strony.
    Tak, karta posiada A2DP.
  • Poziom 8  
    Plan zasilania jest ustawiony na wysoką wydajność, jakie rozwiazania jeszcze proponujecie?
  • Poziom 1  
    Dragonil napisał:
    Plan zasilania jest ustawiony na wysoką wydajność, jakie rozwiazania jeszcze proponujecie?


    Czy poradziłeś sobie z tym? Już mnie ku...ca bierze. Mam to samo, nie działa mi dźwięk
    na jednym z moich laptopów. Sytuacja analogiczna do Twojej. Próbowałem wszsytskiego
    co opisane i efekty identyczne jak u Ciebie.
  • Poziom 8  
    Niestety nie, już mi sie nie chce nawet tym przejmowac, bo szkoda nerwów, a raczej i tak nikt nie pomoze.
    Jakbyś znalazł jakieś rozwiązanie to podrzuć je tu.
    Jakiego masz laptopa z jakim os i jaki glosnik bt?
  • Poziom 8  
    Wiecie czy np zainstalowanie linuxa moze pomoc?
  • Poziom 1  
    Wejdź w panel sterowania -sprzęt i dźwięk - zarządzaj urządzeniami audio, kliknij na swój głośnik i włącz użycie urządzenia.