Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pilarka Stihl ms 026 - Po rozgrzaniu gaśnie na wolnych obrotach.

marhond73 16 May 2018 22:33 6912 4
    marhond73
    Level 7  
    Witam serdecznie, podepnę się do tematu, mam pilarkę stihl ms 026 i też nie mogę wyregulować wolnych obrotów. Przez jakiś czas chodzi normalnie na wolnych a po pewnym czasie szczególnie jak się nagrzeje to już jest gorzej, pyrka na wolnych i po pewnym czasie coraz wolniej i wolniej aż w końcu gaśnie. Zauważyłem pewną prawidłowość, mianowicie gdy pilarka jest w pozycji z prowadnicą w górze to nie gaśnie a jak opuszczę prowadnicę w dół to gaśnie. Gaźnik czyściłem, membrany wymienione i dalej to samo. Jak lekko zwiększę obroty po przez dodanie gazu to jest ok. Wysokie obr. ustawione za pomocą obrotomierza na ok. 12000. Cięcie drzewa odbywa się normalnie, mam moc. a kiedy robię króciutką przerwę i na przykład na parę sekund odstawię piłę, ta pyrka, pyrka i w końcu gaśnie. Co za licho?
    Staszek49
    Level 35  
    Może smok-filtr paliwa w zbiorniku jest zanieczyszczony, czy tak samo się dzieje, gdy zbiornik paliwa jest pełny. Na próbę daj większe wolne obroty.
    Dodatkowo sprawdź w jakiej odległości jest cewka WN od koła magnesowego, w razie potrzeby zmniejsz odległość do ok. 0,3 mm. Koło magnesowe nie może ocierać o cewkę.
    vodo1
    Level 7  
    Albo traci kompresję (zużyty cylinder )albo uszczelniacze na wale
    marhond73
    Level 7  
    Sprawa rozwiązana, okazało się, że tłok jest przytarty od strony wydechu, jeden pierścień był zablokowany i co zabawne piła kiedyś już była w serwisie, odwrotnie został założony tłok strzałką w kierunku gaźnika i tak pracowała przez wiele lat. Zakupiłem nowy tłok wraz z pierścieniami założyłem i jest ok. Cylinder był w dobrym stanie i nie wymagał wymiany. Dziękuję wszystkim za pomoc i zamykam temat.
    marhond73
    Level 7  
    Sprawa rozwiązana, okazało się, że tłok jest przytarty od strony wydechu, jeden pierścień był zablokowany i co zabawne piła kiedyś już była w serwisie, odwrotnie został założony tłok strzałką w kierunku gaźnika i tak pracowała przez wiele lat. Zakupiłem nowy tłok wraz z pierścieniami założyłem i jest ok. Cylinder był w dobrym stanie i nie wymagał wymiany. Dziękuję wszystkim za pomoc i zamykam temat.

Dodano po 6 [minuty]:

Pilarkę naprawiłem sam, bez żadnych serwisów, dzięki podpowiedziom kolegów właśnie z Elektrody. Wymieniłem tłok, ponieważ był porysowany dosyć mocno od strony wydechu, oczywiście wraz z pierścieniami bo jeden był zablokowany, wcale nie pracował I teraz jest ok. pilarka nie gaśnie nawet jak jest mocno nagrzana. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.