Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Golf sportsvan 2016 r. - awaria wycieraczek, świateł i start stop

arieso 17 May 2018 17:30 1509 6
Automation24
    arieso
    Level 9  
    Witam w Golfie Sportsvan z 2016 r. wyskoczył komunikat w radiu zakłócenia wycieraczek, usterka systemu start stop i zauważyłem, że nie działają światła dzienne. Sporadycznie wyskakuje komunikat usterka sterownika świateł (włącznika). Po podpięciu VCDS pojawił się błąd w Bordnetz błąd magistrali danych, a w sterowniku silnika błąd komunikacji z centralnym zespołem ... . Instalację elektryczną przedzwoniłem wydaje się ok, czyżby padł Bordnetz (5Q0 937 086 AH) czy prześwietlać instalację elektryczną?? Czy w tym modelu jest już założona ochrona komponentu?
    PS podmieniałem silniczek wycieraczek i czujnik zmierzchu/ deszczu a błędy nadal występują.
  • Automation24
    kowal5
    Level 18  
    W tym modelu ochrona komponentu występuje.
  • Automation24
    arieso
    Level 9  
    kowal5 wrote:
    W tym modelu ochrona komponentu występuje.

jak jest ochrona i podmienię bornetz jestem w stanie sprawdzić usterkę wycieraczek ? czy przy ochronie całkowicie odłącza sterownik ?
    kowal5
    Level 18  
    Przy ochronie komponentu dany sterownik nie będzie działał poprawnie. Według mnie bornetz nie jest tutaj winny.
    arieso
    Level 9  
    kowal5 wrote:
    Przy ochronie komponentu dany sterownik nie będzie działał poprawnie. Według mnie bornetz nie jest tutaj winny.

Powoli nie mam zdrowia do tego auta w załączeniu ostatni skan VCDS i wszędzie błędy magistrali danych nic innego. sterownik silnika komunikuje się bortnez po CAN czy Lin?? może ma ktoś schemat instalacji ?
    janusz2008
    Level 33  
    A dlaczego masz zarejestrowane z lipca 20017r. Wygląda na c.elektronikę 09.
    jacek074
    Level 29  
    A może po prostu oddaj na naprawę gwarancyjną.