Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sprinter 312TD - Awaria immo

17 Maj 2018 22:47 459 4
  • Poziom 12  
    Witam wszystkich,
    Pacjent to Sprinter 312 z silnikiem 2.9TD ECU z jedną wtyczką z pamięcią w sterowniku 24C02(B58). Przyjechał do mnie z objawem ,że raz auto odpala a raz nie. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to fakt, że brak jest kontrolki świec żarowych podczas włączania zapłonu. Po podłączeniu pod kompa wyskoczył błąd P1630(Elektroniczna blokada odjazdu nieprawidłowy kod ). Błąd się skasował, auto kila razy udało mi się uruchomić lecz po którymś razie auto odmówiło posłuszeństwa i tylko kręciło ale nie odpaliło( raz na średnio10 razy auto nie odpala), Po ponownym podłączeniu wywaliło ten sam błąd. Dobrałem się do ECU i okazał się, że jest już tam emulator immo i ktoś odpiął kostkę od WSP( Przecież wystarczyło tylko odciąć CAN a nie odłączać całą kostkę???). Na wszelki wypadek zmieniłem mu emulator na nowy bo miałem pod ręką lecz objaw jest ten sam. Wylutowałem pamięć w celu sprawdzenia czy wszystko od , dla pewności wrzuciłem inny wsad pamięci ale nadal to samo. Zabrałem się za sprawdzenie wiązki wokół akumulatora i całą do ECU. Wszystko jest ok, żadnych przetarć... W momencie kiedy auto kręci i nie chce odpalać prąd na zaworze w pompie jest i komputer widzi obroty silnika....Zmieniłem też sterownik na inny o innych numerach i też to samo... moje pytanie czy może to być spowodowane jakimś zanikiem prądu do ecu i dlatego tak się dzieje? mieliście kiedyś podobne objawy? Czym to jest wszystko sterowane?

    Pozdrawiam
  • Poziom 34  
    czy odepniesz kostke od wsp czy odetniesz cany to jeden gwint,jak zachowuje się emulator to raz i czy do nowego emulatora obrobiles plik.
  • Poziom 12  
    Po włączeniu zapłonu świeci dioda w emulatorze potwierdzającą pracę a druga świeci , gaśnie i zapala się raz na sekundę do dwóch. Plik obrobiłem w sposób taki , że w adresach 38 i 39 wpisałem wartość 2A 4E , w adresach od 3F do 42 wpisałem wartość 9C D4 13 56 i nic więcej nie ruszałem. Czy trzeba go przyuczać Stardiagnozą?
  • Poziom 34  
    czyli powinno palić bo z opisu wynika ze dobrze jest,po diagnozie nic nie widzisz?
  • Poziom 12  
    Sprawdziłem i rozebrałem całą wiązkę od komputera , pod akumulatorem aż do środka i nic nie widzę... Jak wygląda sprawa jeżeli chodzi o zasilania i masy do sterownika?. Niestety nie posiadam żadnego schematu z opisem... Bo nic innego mi do głowy nie przychodzi..