Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

9 diod led białych równolegle + 5V - jaki rezystor aby nie spalić

bicik4096 18 May 2018 15:06 5835 18
    bicik4096
    Level 4  
    Witam

W przypadku pojedynczej diody led, na stronie: http://kalkulator.majsterkowicza.pl/oblicz/rezystor_do_LED - można sobie dobrać rezystor do napięcia i led i po kłopocie.

W przypadku jednej diody nie miałem problemu. Gdy mam podłączyc 9 diod led, pod napięcie 5V z zasilacza komputerowego, pojawił się kłopot. Nie bardzo wiem jaki zastosować rezystor.

Latarka LED ma 9 diod, które były zasilane 3x1,5V=4,5V napięciem. Z zasilacza komputerowego mam wydajne 5V.

Jak zatem obliczyć wartość rezystora aby diody pociągnęły dłużej ? A może lepiej zasilać je stabilizatorem - ustawiając sobie 4,5 V albo i mniej ?
    Crazy
    Level 14  
    Zależy jak chcesz podłączyć te diody :)

Jeśli równolegle to napięcie na każdej będzie 5 V a prąd zależny albo od rezystora na każdej z diod albo tego rezystora zaraz za wejściem zasilania ( tak się nie robi ).

Jeśli szeregowo to musisz znać spadek napięcia na diodach ( pewnie coś kolo 2,2 V ) i okazuje się, że tego napięcia będzie zbyt mało dla tylu diod.

Moim zdaniem podłączając równolegle dołóż do każdej diody osobny rezystor ( ze względów na rozpraszane ciepło tj. 2,2V spadku na diodze razy 20mA daje Ci 44mW jeśli byś dał jeden rezystor musiałby mieć co najmniej 396mW a ze względów cieplnych i szeregu 0,5 W)

Co do jego wartości to pamiętaj, że jasnością diody sterujemy jej prądem nie większym niż podaje nota katalogowa ( zazwyczaj 20mA).

Pozdrawiam :)
    HD-VIDEO
    Level 42  
    bicik4096 wrote:
    aby diody pociągnęły dłużej

Należy je połączyć każdą z szeregowym rezystorem, potem te szeregi równolegle.
    kacpo1
    Level 33  
    Crazy wrote:
    Zależy jak chcesz podłączyć te diody

Temat...
    Crazy wrote:
    rezystora zaraz za wejściem zasilania ( tak się nie robi ).

Półprawdy to całe kłamstwo. Nie robi się tak z diodami różnych kolorów.
    Crazy wrote:
    Co do jego wartości to pamiętaj, że jasnością diody sterujemy jej prądem nie większym niż podaje nota katalogowa ( zazwyczaj 20mA).

I znowu... Chcesz mi powiedzieć, że jak do diody białej podłączę zasilacz 3V 10A to dioda się spali? Nie.
    To, jaki prąd płynie przez diodę, zależne jest od napięcia na diodzie.
    Jak widzisz na załączonym obrazku, przy 3V dioda nie będzie przewodziła więcej niż ~10mA
    HD-VIDEO
    Level 42  
    A od kiedy diody LED traktuje są jak żarówki. Skąd wiesz jakie te konkretnie diody mają napięcie przewodzenia?.

Sam nie wypisuj głupot
    Crazy
    Level 14  
    @kacpo1 a jakie masz zasilanie ? 5V pierwsza sprawa
    Dlaczego nie daje się rezystora zaraz za zasilaniem ? :
    Pierwsza sprawa temperatura ( uwierz jest zabójcza dla większej ilości diod a wątpię że autor będzie zadowolony z dużego rezystora)
    Druga sprawa AWARYJNOŚĆ : spalisz jeden rezystor to prawdopodobnie uszkodzisz wszystkie diody ( Nie uczmy złych manier od początku nauki w imię paru groszy (w kosztach produkcyjnych prawie setnych części groszy ))
    krzysiek_krm
    Level 40  
    kacpo1 wrote:
    Półprawdy to całe kłamstwo. Nie robi się tak z diodami różnych kolorów.

Nie robi się tak z żadnymi diodami, nawet tego samego koloru, ze względu na rozrzut charakterystyk.
    kacpo1 wrote:
    Jak widzisz na załączonym obrazku, przy 3V dioda nie będzie przewodziła więcej niż ~10mA

Podaj namiary na tego producenta, który robi diody bez jakiegokolwiek rozrzutu produkcyjnego.
    HD-VIDEO wrote:

To jest jedyny możliwy sposób. Trzeba jednak zachować pewną ostrożność, jeżeli diody są białe (mają stosunkowo duże Vf) i mają stosunkowo duży katalogowy rozrzut Vf, nominalne napięcie na rezystorze może być zbyt małe.
    gumisie
    Level 43  
    bicik4096 wrote:
    Gdy mam podłączyc 9 diod led, pod napięcie 5V z zasilacza komputerowego, pojawił się kłopot.
    Jaki kłopot, można prosić o więcej szczegółów ?.
    O ile użyjesz modułu LED a nie pojedynczych diod z :
    bicik4096 wrote:
    Latarka LED ma 9 diod, które były zasilane 3x1,5V=4,5V napięciem
    Nie ma problemu, każda dioda ma swój własny rezystor (połączony szeregowo) ograniczający jej prąd.
    W celu obniżenia napięcie z 5V (ATX) do 4,3V, wstaw szeregowo diodę (np: 1N4002).
    HD-VIDEO
    Level 42  
    gumisie wrote:
    Nie ma problemu, każda dioda ma swój własny rezystor (połączony szeregowo) ograniczający jej prąd.

Skąd wiesz, że tam są rezystory?

Mam pokazać latarkę LED bez rezystorów i zasilana 3x1,5V
    gumisie
    Level 43  
    HD-VIDEO wrote:
    Skąd wiesz, że tam są rezystory?
    Dlatego:
    gumisie wrote:
    można prosić o więcej szczegółów ?.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Latarka, 9 Led, 3x1,5V rozmiar AAA.

9 diod led białych równolegle + 5V - jaki rezystor aby nie spalić9 diod led białych równolegle + 5V - jaki rezystor aby nie spalić

Gdzie są rezystory?

Recenzja:
    Zasilacz ustawiony na 4,5V (bez ograniczenia prądowego), pobór prądu 650mA i rośnie.

Widać dlaczego tą "latarkę LED" należy zasilać ze zwykłych baterii cynkowo-węglowych a nie z alkalicznno-manganowych, czy akumulatorów.
    gumisie
    Level 43  
    HD-VIDEO wrote:
    Gdzie są rezystory?
    W Twojej niema, lecz nic nie wiemy jaką latarkę posiada Autor tematu.
    Pamiętajmy że "baterie" AA ze względu na własną rezystancję działają jak zasilacz prądowy.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Jeżeli nie wiemy to się nie piszę, co ma zrobić:

gumisie wrote:
    bicik4096 napisał:
    W celu obniżenia napięcie z 5V (ATX) do 4,3V, wstaw szeregowo diodę (np: 1N4002).

Dodano po 6 [minuty]:

A ja wstawiłem diodę 1N4004 do wyżej pokazanej latarki.

Zasilanie 5V, pobór prądu 510mA (i rośnie), spadek napięcia na diodzie 1N4004 730mV
    gumisie
    Level 43  
    HD-VIDEO wrote:
    Jeżeli nie wiemy to się nie piszę, co ma zrobić:
    Masz rację, również nie narzucamy innym użytkownikom własnej racji, jak i nie edytujemy czyjejś wypowiedzi.
    Pozdrawiam
    HD-VIDEO
    Level 42  
    A co edytowałem; kazałeś użytkownikowi podłączyć diodę 1N4002, pisałeś, że tam są rezystory a nie wiesz czy są.

Racja jest taka, ze post o podłączeniu diody jest szkodliwy nie znając budowy latarki.
    gumisie
    Level 43  
    HD-VIDEO wrote:
    Racja jest taka, ze post o podłączeniu diody jest szkodliwy
    Możliwe, lecz ja napisałem:
    gumisie wrote:
    I nie ważne czy to: 1N4002, lub 1N4004 lecz diodę "prostowniczą", krzemową (0,7V) i minimalnym prądzie (Io =1A).
    Wybacz, to nie moja wina że:
    HD-VIDEO wrote:
    Zasilanie 5V, pobór prądu 510mA (i rośnie), spadek napięcia na diodzie 1N4004 730mV
    Wstaw dwie diody połączone szeregowo (2 x 0,7V = 1,4V).
    5V - 1,4V = 3,6V (no chyba że biała LED się "przepali") :D
    HD-VIDEO wrote:
    nie znając budowy latarki.
    Gdybym wiedział że Ty, znasz budowę latarki jaką posiada Autor tematu, nie pisałbym:
    gumisie wrote:
    Jaki kłopot ?, można prosić o więcej szczegółów ?.
    ==================
    Wybacz, lecz tą, Twoją odpowiedź (#3):
    HD-VIDEO wrote:
    Na pytanie (#1) :!::
    bicik4096 wrote:
    Jak zatem obliczyć wartość rezystora aby diody pociągnęły dłużej ? A może lepiej zasilać je stabilizatorem - ustawiając sobie 4,5 V albo i mniej ?
    Pozostawię bez komentarza.
    Pozdrawiam

P.S.
    Daję sto punktów osobie która poda konkretne dane, "katalogowe" diod LED z tej latarki jaką posiada(ł) Autor tematu.
    RebellionArts
    Level 22  
    Witam,

Po co to wszystko? Może wykresy z oscyloskopu???

Proste zdjęcie z google/grafika:

3eba namierzyć jaka to dioda. Załóżmy, że małej mocy.
    min. 3V, mamy 5V.
    Dla 9 jest to (9x5) 45V w szeregu aby wszystkie świeciły.(Wydajność prądowa w takiej konfiguracji może być max. 20mA)
    Podłączamy więc (bo mamy tylko 5V) równolegle, czyli to samo napięcie a liczniejszy prąd (w porównaniu do szeregowego). Napięcie musi dla każdej diody spaść do 3V, więc obliczamy rezystancję rezystora dla 2V (tyle będzie spadku na nim).
    R=U-Ud/Id
    R= 5V - 3V / 20mA
    R= 2V / 20mA
    R= 100 Om.

Taki rezystor do każdej diody.
    A jak wygląda schemat równoległy poszukaj sobie w internecie.
    Schemat polaryzacji diody też jest w internecie.
    A na elektrodzie stosy tematów o LEDach.
    Żenada.
  • Helpful post
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Diody w takiej latarce jaką pokazał Kolega HD-VIDEO,a także wielu innych podobnych co do ceny żadnych rezystorów nie mają. Są połączone równolegle w wyniku czego po kilku-kilkunastu godzinach na dobrych bateriach (wcale nie alkaicznych) pada najpierw ta, która ma najniższe napięcie, potem następna i następna - jedynym ogranicznikiem prądu jest tam wyłącznie rezystancja wewnętrzna baterii. Czasem dodatkowo za rezystor "robi" sprężynka dociskająca - zrobiona z jakiegoś drutu oporowego.
    Nawet diody tego samego koloru i z tej samej serii produkcyjnej mogą mieć różne napięcia przewodzenia - czasem różniące się nawet o 300mV a w wypadku LED to bardzo dużo - wystarczy spojrzeć na charakterystykę prądową jaką zamieścił Kol.kacpo1. Nie mozna też twierdzić, ze każda LED biała ma napięcie przewodzenia takie samo - tu również zdarzają się odchyłki i można nawet trafić na diody białe o napięciu przewodzenia (deklarowane przez producenta) ponad 3,5V jak i takie na 3V.
    gumisie wrote:
    Daję sto punktów osobie która poda konkretne dane, "katalogowe" diod LED z tej latarki jaką posiada(ł)
    To sobie już możesz przyznać. Skoro twierdzisz, że są tam LED'y z rezystorami....
    gumisie wrote:
    Nie ma problemu, każda dioda ma swój własny rezystor (połączony szeregowo) ograniczający jej prąd
    (nic nie edytowałem, żeby nie był pretensji).

A tak na marginesie - Kolega jak widzę po postach jakie piszesz - z tych co to szukają dziury w całym, a potem (jak jej nie ma) drążą temat tak długo, aż wszyscy w końcu zapomną o co chodziło, albo zmienią, pod wpływem Twoich wypowiedzi, temat.
    Co daje takie prowadzenie dyskusji?
    Nabijanie postów?*
    Sianie zamętu?*
    Pokazywanie jaki to ja mądry jestem?*
    Poprawienie własnej samooceny?*
    Ciekawy sposób na zakamuflowanie własnych błędów.

Do Autora tematu - odpowiedź dostałeś w poście #2 i potwierdzenie w #3.
    Reszta tematu to próba wyeliminowania/wyjaśnienia/naprostowania błędnych założeń Kolegów którzy się potem zaczęli wypowiadać.

*Niepotrzebne skreślić.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    398216 Usunięty wrote:

Do Autora tematu - odpowiedź dostałeś w poście #2 i potwierdzenie w #3.
    Reszta tematu to próba wyeliminowania/wyjaśnienia/naprostowania błędnych założeń Kolegów którzy się potem zaczęli wypowiadać.

I wystarczy.