Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Sharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obraz

20 Maj 2018 12:58 561 6
  • Poziom 3  
    Mój kilkuletni Sharp chyba umiera. Od kwartał dzieją się cuda.
    Zacznę może od czegoś co łatwo opisać.

    1. telewizora nie da się wyłączyć z pilota. Wyłącza się ekran i dźwięk ale mruga dioda LED na przemian zielona/czerowna. Od nowości było tak że zamrugała trzy razy i telewizor przechodził w StandBy. Bez problemu dało się go włączyć pilotem. teraz niestety ale dioda mruga i telewizora nie daje się włączyć. Trzeba wyjąć wtyczkę z kontaktu.

    2. bardzo często zaczął mi zanikać sygnał z naziemnej. Antena jest w 100% ok, inny telewizor nie ma z nią problemów. Paski sygnału jakość i moc prawie 100% to znaczy moc 100% a jakość 90-95%. Nie ma problemów z odbiorem podczas złej pogody (na innym telewizorze). Na Sharpie zaczęły się dziać cuda. Pojawia się pikseloza bardzo często. Praktycznie cały czas na stacjach HD mam kolorowe kostki, szlaczki i podobne nawet podczas super pogody.

    3. bardzo często znikają stacje telewizyjne. Ekranjest czarny i pokazuje że jest zero % jakości i sygnału. Gdy przełączę stację i wrócę na poprzednią to już wszystko jest ok.

    4. najgorsza opcja do opisania, nie wiem jak zacząć.
    Znika obraz i pojawia się czarny ekran a na nim miliony drobnych pikseli w kolorze zielonym. Powiedzmy że bitmapa jest czarna a na niej śnieżenie znane ze starych analogowych telewizorów gdy stacja TV nie nadawała tyle że ten śnieg jest zielony.

    Próbowałam znaleźć podobny obraz w internecie ale mi się nie udało.
    Zamieszczam fotkę która jest bardzo podobna do mojego obrazu:
    https://obrazki.elektroda.pl/67_1267750435.jpg

    U mnie jest bardzo podobnie lecz:
    - cały obraz jest jednolity
    - jest tylko i wyłącznie zielony kolor
    - nie ma pionowych pasków i tak dalej.

    Takie cos pojawia się na 3,4,5 sekund i znika. Potem telewizor działa normalnie kilka dni i ponownie podobna sytuacja. Pojawia się to co 3,4 dni na kilka sekund.
    Dźwięk w tym czasie jest.

    Powiedzcie, długo ten telewizor jeszcze wytrzyma?
    Akurat tak się składa że jestem bez kasy i jeśli padnie teraz to po mnie :-)

    Mogę go rozkręcić i trochę podłubac o ile będzie warto.
    Taśma się odkleja?
    Jakieś zimne luty?
  • Pomocny post
    Poziom 9  
    Najpierw wymieniłbym większość kondensatorów filtrujących w zasilaczu głównym .Następnie skontrolowalbym temperaturę większości kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej a w przypadku znalezienia nadmiernie gorących, wymieniłbym je .Jeśli to nie pomoże , pozostaje znalezienie odpowiedniego wsadu pamięci a następnie jego wymiana. Na znanym portalu a.... znajdziesz firmy majace układy pamięci z odpowiednim wsadem . Zachowanie TV jakie opisujesz , wg mnie , wskazuje na wade wsadu pamięci na płycie głównej lub na jej złą jakość .
  • Poziom 3  
    Dlaczego zatem owy wsad działał ok przez 3,5 roku a rozsypał się dopiero teraz? Nie jest to przypadkiem celowe dzieło Sharpa?
    Dziś rozkręcę telewizor i poużywam do trochę bez obudowy by zobaczyć co się grzeje a co nie. Fakt jest taki że w ostatnim czasie 3 miesięcy z kratki wentylacyjnej u góry z tyłu wydobywa się po godzinie znacznie więcej ciepła niż było to np.2lata temu. Sprawdzę kondensatory czy nie spuchły i jutro da znać.
  • Poziom 43  
    tesla2000 napisał:
    Mój kilkuletni Sharp chyba umiera. Od kwartał dzieją się cuda.

    Trzeba było kwartał wstecz udać się z TV do pobliskiego serwisu RTV.
    tesla2000 napisał:
    Sprawdzę kondensatory czy nie spuchły i jutro da znać.

    A jak nie spuchły, to co?
    Odpuść, bo z twoim podejściem to jeszcze uda ci się śruby popsuć. ;)
  • Poziom 3  
    Mógł by sobie kolega darować takowe? A może siedzę na wózku inwalidzkim nie mając na chleb a kolega sypie mi teksty z serwisem?
    Mniejsza z tym.

    Dobrałam się do niego, lecz na oko wszystko wygląda ok. Zero przepalonych układów, ścieżek i podobnych. Jedynie dwa duże kondensatory mnie zastanawiają albowiem syf wokół nich wskazuje na pracę w wyższej temperaturze.
    Zamieszczam fotki:
    Sharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obrazSharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obrazSharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obrazSharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obrazSharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obrazSharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obrazSharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obrazSharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obrazSharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obrazSharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obrazSharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obrazSharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obrazSharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obrazSharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obrazSharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obrazSharp LC-24LE510E - Nie wyłącza się, zaniki sygnału oraz znika obraz

    Dodano po 5 [minuty]:

    Przepraszam za źle poukładane fotki lecz z komórki robi się to tragicznie ciężko. Za chwilę go poskładam i uruchomię. Odczekam z godzinkę i będę już wiedziała które elementy mogą być przegrzane. Jaka powinna być nominalna temperatura pracy tych długich kondensatorów? Są to 89uF 450V
  • Poziom 43  
    tesla2000 napisał:
    Dobrałam się do niego lecz na oko wszystko wygląda ok. Zero przepalonych układów, ścieżek i podobnych. Jedynie dwa duże kondensatory mnie zastanawiają albowiem syf wokół nich wskazuje na pracę w wyższej temperaturze.

    Zaprawdę, dziwoląg jak diabli, że się tak dzieje.
    Pewnie przekraczają graniczną temperaturę pracy. ;)
    A tych ewentualnych przepalonych ścieżek nie jesteś nawet w stanie dostrzec, bo niektóre są tak cieniutkie, że aż strach ich dotykać i ledwo widać. ;)
    Po prostu pleciesz kosmiczne bzdury, posługując się naukowymi terminami, jak jakieś bitmapy, piksele .....
    tesla2000 napisał:
    Mógł by sobie kolega darować takowe?

    Nie, nie mógłbym, bo po prostu nie masz pojęcia o tym, co chciałbyś naprawić.
    Domniemane albo rzeczywiste inwalidztwo absolutnie mnie nie przekonuje.
    Jeśli problem jest z dostarczeniem TV do serwisu, to chyba każdy serwis w Polsce bezproblemowo go odbierze z domu i do niego dostarczy.
    Jeśli problem jest po stronie finansowej, to masz dwa wyjścia (ze swoją wiedzą) - albo zapłacisz serwisowi za naprawę, albo znaaaacznie więcej za nowy telewizor.
  • Poziom 3  
    Chciała byś... Chciała... a nie chciał - kolego.
    Jeśli zatem stan zdrowia, niemoc i stan portfela Cię nie interesuje to nie udzielaj się już. Szkoda łez i nerwów.

    Umyłam wszystkie styki benzynką ekstr.
    Stuki taśmy matrycy i wszystkie inne. Oczyściłam elektronikę z brudu i kurzu. Poskładałam telewizor bez obudowy, jedynie podstawka.

    Telewizor zaczął włączać się i wyłączać poprawnie.
    Przy włączeniu z pilota mruga zielona dioda 7 razy z częstotliwością około 1,5x na sekundę. Telewizor uruchamia się.
    Po wyłączeniu dioda mruga 183 razy z częstotliwością około 2 razy na sekundę i pojawia się StandBy. Bez problemu udaje się go włączyć ponownie z pilota nawet w chwili długiego mrugania a potem też. Wcześniej dioda mrugała bez końca.

    Kondensatory i inne są zimne po 20 minutach.
    Przeszukałam elektrodę ale w tematach w których mowa o wsadzie i oprogramowaniu linki są martwe.
    Programuje się go z usb więc problemu by nie było tyle że nie wiem skąd pobrać wsad.
    Zna ktoś triki na wejście do menu serwisowego?

    Dodano po 41 [minuty]:

    Temat chwilowo rozwiązany. W układzie antenowym odlutował się bolec środkowy we wtyczce antenowej. Pewnie od wielokrotnego wkładania i wyjmowania końcówki antenowej. Było to przyczyną zaniku sygnału.
    Mruganie diody było... spowodowane załączoną opcją wyszukiwania epg i stacji w trybie oczekiwania, doczytałam na Rosyjskim forum w którym ktoś też rozkręcił TV na części pierwsze. Przy okazji tematu mam wgrany najnowszy firmware z 2013 i sprzątnięty telewizor od środka. :)
    Wrócę do tematu jeśli będzie coś jeszcze się działo.