Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CNC 3018 z laserem 2.5 wata.

romulus73 21 May 2018 20:21 16800 30
phoenixcontact
  • Doszła po wielkich walkach z przewoźnikiem DHL - nie polecam(przewoźnika)
    Całość 183 dolary i transport 70 dolarów i 70 cło. Całość wyszła 1150 złotych.
    Dla porównania samo cnc na znanym portalu złożone 1830 złotych plus laser 560 złotych, nadmienię że też zapłaciłem podatek i cło. Czyli płacimy połowę.
    Dobrze zapakowane, masa 7.5 kg.
    Wiele nie ma co pisać.
    Zawartość paczki.

Rama z profili 30x30 dodatkowe mocowania z aluminium, reszta części drukowana z szarego ABS dość dobrze wszystko spasowane.
    Korzystając z instrukcji znajdującej się na płycie CD, złożenie z popijaniem kawy zajmuje 2h. Składa się szybko ze względu na dobrą instrukcję.
    Zdjęcia złożonego urządzeniaq.
    Step motory mają bardzo mały moment przez co długo się rozpędzają , widać że barak im mocy 0.25N.m 1.3A dla przykładu w drukarce mam x2
    więcej przy mniejszej masie.
    Wrzeciono-spindle przy 24V 7000 rpm, nie wiem jakie ocenić te osiągi brak mi doświadczenia.
    Płyta sterująca Arduino całość warta jakieś 7 dolarów- jest to całkowita porażka, brak nawet end stopów. Oczywiście już zamówiłem shileda do uno r3 i sam coś zmontuję. Zdziwiony jestem, że do drukarek robi się płyty na arduino o kilka generacji lepsze z touch creenami 32 bitowe. Właściwie to ta sama technologia.
    Na płycie CD dołączono odpowiednie oprogramowanie:
    -Xloader z firmware
    -GRBL do obsługi freza
    -Laser Fire Lite do grawerki i wypalania
    Laser można zamontować w miejsce wrzeciona zajmuje to chwilę.
    Przewidziano i dodano odpowiednie okulary ochronne.
    Jeżeli wypalamy punktowo to laser nie ma chłodzenia bo zasilanie wentylatorka jest odczepem zasilania samego lasera impuls nawet nie uruchamia wentylatora.
    Przed rozpoczęciem pracy lasera musimy go wysterować na 1% mocy, aby ustawić ogniskową (plamkę) i wtedy możemy działać.
    No 2.5 wata szału nie robi, ale zabawa przednia.
    Freza chcę używać do robienia PCB, a laser kupiłem dla bajeru.
    Za wiele nie testowałem z braku czasu i umiejętności.
    Patrząc na dostępne oprogramowanie do drukarek 3D to jest go mnóstwo do cnc już mniej, mam na myśli darmowy soft.
    Z tego co widzę Repiter Host ma obsługę CNC tylko jeszcze nie wiem jak go używać.
    Zrobiłęm schemat w EAGLE zapisałem w dfx i trzeba go prze konwertować na G code i tu zaczynają się schody. Aktualnie próbuję ogarnąć CamBan ale nie wiem co z tego wyjdzie.

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    romulus73
    Level 28  
    AUTOMATYK.
    Programowanie PLC Carel paneli HMI Weintek
    Hobby, projekt i druk 3D, off road.
    romulus73 wrote 1121 posts with rating 220, helped 86 times. Live in city Sochaczew. Been with us since 2007 year.
  • phoenixcontact
    Galareta
    Level 23  
    PCB to lepiej laserem na materiale światłoczułym. Od biedy i soldermaske można naświetlić oraz warstwę opisową.
  • phoenixcontact
    goldi74
    Level 43  
    romulus73 wrote:
    Doszła po wielkich walkach z przewoźnikiem DHL - nie polecam(przewoźnika)

Na czym polegała ta walka i dlaczego nie polecasz DHL?
    tytka
    Level 21  
    goldi74 wrote:
    romulus73 wrote:
    Doszła po wielkich walkach z przewoźnikiem DHL - nie polecam(przewoźnika)

Na czym polegała ta walka i dlaczego nie polecasz DHL?

Pewnie na tym że kolega nie liczył się z tym że będzie do zapłaty cło i vat.

U mnie to wyglądało w skrócie, gdy przesyłka dotarła do magazynu DHL w Polsce:
    - około godz 8:30 odezwał się do mnie człowiek z DHL, poinformował jakie dokumenty potrzebuje;
    - około 9:30 wysłałem na e-maila dokumenty;
    - około 12 przesyłka trafiła do odprawy;
    - około 17 miałem informację, że przesyłka po odprawie i o tym ile opłat jest (cło + vat), co trzeba przelać na wskazane konto;
    - następnego dnia pojawił się u mnie kurier, który po okazaniu potwierdzenia przelewu opłat celno-skarbowych wydał mi przesyłkę.
    Dla mnie wszystko OK.

romulus73 wrote:
    Zrobiłęm schemat w EAGLE zapisałem w dfx i trzeba go prze konwertować na G code i tu zaczynają się schody. Aktualnie próbuję ogarnąć CamBan ale nie wiem co z tego wyjdzie.

Do Eagle jest skrypt "gcode_02.ulp", który bezpośrednio generuje pliki G-code.

MORT wrote:
    Co to ma wspólnego z DIY?

Ostatnio w dziale DIY, pojawiają się takie "kwiatki", jest tego coraz więcej. Tu, sugestia do Panów Moderatorów: należało by chyba pomyśleć o nowym dziale, powiedzmy: "chińskie zabawki".
    szeryf3
    Level 27  
    Był by bardzo ciekawy ten dział i mocno rozwijający się.
    Quote:
    Tu, sugestia do Panów Moderatorów: należało by chyba pomyśleć o nowym dziale, powiedzmy: "chińskie zabawki".
    pawelcb33
    Level 24  
    Tytka z ciekawości jakie dokumenty musiałeś przygotować ?
    atek000
    Level 17  
    Z doświadczenia wiem aby nie zamawiać z aliexpress dopłacając za przesyłkę expresową DHL. Za każdym razem musiałem płacić cło, teraz zamawiam przesyłkę zwykłą, która to idzie raptem kilka dni dłużej a nie płacę opłat celnych. W każdym bądź razie do UK. Zamawiałem gadżety, opaski xiaomi oraz telefony. Zauważyłem, że nie idzie wówczas bezpośrednio Chiny - UK a po drodze odwiedza Holandię.
    kamikaze
    Level 14  
    o fajny temat, jakis czas temu zastanawiałem sie jak to jest z tymi chińczykami i robieniem na nich pcb...

Propos przesyłek to jak coś z zagranicy idzie to 99% jak przez dhl to oclą...
    tytka
    Level 21  
    atek000 wrote:
    Z doświadczenia wiem aby nie zamawiać z aliexpress dopłacając za przesyłkę expresową DHL. Za każdym razem musiałem płacić cło, teraz zamawiam przesyłkę zwykłą, która to idzie raptem kilka dni dłużej a nie płacę opłat celnych.

Przy niektórych artykułach, praktycznie nie ma opcji, aby ustrzec się przed opłatami celno-skarbowymi, to nie jest tylko kwestią firmy DHL.
    Niektórzy Chińczycy otwierają swoje przedstawicielstwa w Europie, wówczas jest opcja zakupu z Europy i można ominąć te opłaty. Tylko trzeba brać pod uwagę, że w takich sklepach Chińskich w Europie, jest drożej niż w samych Chinach.

A co do czasu oczekiwania na przesyłki, u mnie DHL- 7 dni , zwykła około 40 dni.

I tak jeszcze pewne pytanie (odnośnie unikania ustawowych opłat za wszelką cenę): Dlaczego z reguły Polak chce być zawsze cwańszy niż ładniejszy?
    pawelcb33
    Level 24  
    Dzięki tytka, zawsze ciekawiło mnie co chcą za dokumenty. Nie jest źle może za jakiś czas też wezmę ale drukarkę 3D.

Jest też sklep jak Bangood, też chińczyk ale ma magazyn w Europie.
    romulus73
    Level 28  
    Liczyłem się z cłem jak zauważysz drukarkę kupiłem w EU bez cła. Więc nie piszcie głupot o unikaniu opłat. Nie mierzcie mnie swoją miarą. cło to tylko 50 złotych a wat 200.
    Dlaczego nie polecam DHL, odprawa celna trwała 7 dni, przypomnę że cło jest opłacane w naszym imieniu i jeżeli jest problem to każdą paczkę można odprawić indywidualnie.
    Paczkę DHL Expres w kraju dostarczano mi następne 7 dni.
    Więc dzwoniłem i słałem reklamację całkowita olewka klienta. Może niektórym wydaje się ze 7 dni w kraju to krótko. A ja płacę za usługę i wymagam. Napisałem o zwrot częściowy kosztów

Dodano po 5 [minuty]:

tytka wrote:

Ostatnio w dziale DIY, pojawiają się takie "kwiatki", jest tego coraz więcej. Tu, sugestia do Panów Moderatorów: należało by chyba pomyśleć o nowym dziale, powiedzmy: "chińskie zabawki".

No fajne tyle że 50% zabawek w EU jest chińskie część ludzi myśli że bebechy jego odkurzacza są produkowane w EU niestety ale fabryki są w Azji. Z tych zabawek nie jedno urządzenie zrobiono w kraju.
    Dużo tam kupuję i jestem pełen podziwu co oni potrafią,
    A takie rzeczy potrafią chińskie zabawki. Wieszak na ścierki. Drugie zdjęcie to wielowpust maszynki do mięsa Zelmer, projekt i wykonanie zajęło 1.5h niebieski to wydruk poprawiłem błąd produktu. Czy to są zabawki?
    mariomario
    Level 18  
    tytka wrote:

...
    I tak jeszcze pewne pytanie (odnośnie unikania ustawowych opłat za wszelką cenę): Dlaczego z reguły Polak chce być zawsze cwańszy niż ładniejszy?

Może dlatego bo:
    - Polak zarabia kilkukrotnie mniej niż ludzie "na zachodzie Europy"
    - Polak pracuje dłużej niż ludzie " na zachodzie Europy"
    - Polak płaci wyższe podatki od swoich uzyskanych dochodów (mamy najniższą kwotę wolną od podatków w Europie)
    - Polak płaci wysoki VAT (aż 23%) od zakupów z Chin, a "ludzie na zachodzie Europy" płacą mniejszy podatek
    - Polak pracując, pracuje w najbardziej zestresowanym otoczeniu na tle innych pracujących z Europy. A stres bardzo źle wpływa na zdrowie.
    - Polscy politycy (rządzący nami - obywatelami) okradają i okradali Polskę na potęgę - to czemu obywatele mają tego nie robić? Albo wszyscy trzymamy się porządku albo nikt.

itp. itd.

Oczywiście nie popieram i nie nakłaniam do złego.

Sorki za off-top
    tytka
    Level 21  
    romulus73 wrote:
    Paczkę DHL Expres w kraju dostarczano mi następne 7 dni.
    Więc dzwoniłem i słałem reklamację całkowita olewka klienta. Może niektórym wydaje się ze 7 dni w kraju to krótko. A ja płacę za usługę i wymagam. Napisałem o zwrot częściowy kosztów

No to faktycznie nie miałeś szczęścia. U mnie jak pisałem przebiegło to sprawnie; od zakupu, do odbioru upłynęło 7 dni.

romulus73 wrote:

tytka wrote:

No fajne tyle że 50% zabawek w EU jest chińskie część ludzi myśli że bebechy jego odkurzacza są produkowane w EU niestety ale fabryki są w Azji. Z tych zabawek nie jedno urządzenie zrobiono w kraju.

Kolego nie zrozumiałeś mnie.
    Czy samo pochwalenie się zakupem urządzenia, czy też podzespołu w Chinach, nadaje się do przedstawienia w dziale DIY? Pochwal się co na tym potrafisz zrobić, co zrobiłeś, to wówczas ocenię to jako DIY!

mariomario wrote:
    tytka wrote:

...

Może dlatego bo:
    - Polak zarabia kilkukrotnie mniej niż ludzie "na zachodzie Europy"
    - Polak pracuje dłużej niż ludzie " na zachodzie Europy"
    - Polak płaci wyższe podatki od swoich uzyskanych dochodów (mamy najniższą kwotę wolną od podatków w Europie)
    - Polak płaci wysoki VAT (aż 23%) od zakupów z Chin, a "ludzie na zachodzie Europy" płacą mniejszy podatek
    - Polak pracując, pracuje w najbardziej zestresowanym otoczeniu na tle innych pracujących z Europy. A stres bardzo źle wpływa na zdrowie.
    - Polscy politycy (rządzący nami - obywatelami) okradają i okradali Polskę na potęgę - to czemu obywatele mają tego nie robić? Albo wszyscy trzymamy się porządku albo nikt.

itp. itd.

Mnie osobiście powiedzmy średnio podoba się płacenie podatków. Ale kolego jak może być dobrze w tym kraju, gdy każdy patrzy jak drugiego wykołować. Podałeś właśnie zależność błędnego koła. My unikamy jednych podatków, to inne nam podnoszą. (Poniekąd unikając opłacenia podatku, okradasz także swoich bliskich i samego siebie).

tytka wrote:

romulus73 wrote:

Do Eagle jest skrypt "gcode_02.ulp", który bezpośrednio generuje pliki G-code.

Uzupełniam teraz tą odpowiedz o link, który może Ci się przydać:
    http://soki-cnc.blogspot.com/2012/12/cnc-tutorial-1-jak-wykonac-gcode-z.html
    dktr
    Level 23  
    Też kupiłem ten zestaw, dokumenty jakie wymagali to CE + kilka zaświadczeń, z jakich wykonane jest materiałów, do czego służy itd. Kurier to TNT, przyszło dość szybko około 15 dni.

Laser bardzo dobrze nadaje się do wycinania otworów w obudowach z czarnego plastiku. Pierwsze próby z frezowaniem PCB całkiem pozytywne.
    Ogólnie jestem bardzo zadowolony.

jacik
    Level 12  
    Fajnie też wycina w klejce 3mm pod laser i czarnej tekturze.
    Z użyciem PWM można bawić się w grawerowanie na deskach, łopatkach drewnianych z marketu po 2zł itp.
    Mój to 5.5W i pierwsze co należy w nim zmienić to chłodzenie, które kompletnie nie daje rady.
    __Maciek__
    Level 20  
    Też się skusiłem jakiś czas temu ale na CNC2418 .. ustawienie całości zajęło sporo pracy, do tego brak sztywności .. podejrzewam że ta większa na tej sztywności ma jeszcze mniej .. ale efekty są zadowalające ( poniżej LQFP48 )

pawelcb33
    Level 24  
    A taka maszyna da rade wypalić napisy na aluminium ?
    jacik
    Level 12  
    pawelcb33 wrote:
    A taka maszyna da rade wypalić napisy na aluminium ?

Z tego co czytałem to nie ma szans.
    Szkło maluje się czarnym lakierem i potem w miejscu wypalania tworzą się mikro pęknięcia ale w aluminium to nie przejdzie bo dobrze odprowadza ciepło.
    rewida17
    Level 14  
    Z swojej strony powiem że w pracy zdaża mi się grawerować w aluminium ale jest ono anodowane/lakierowane na dany kolor i przewarznie się wypala tak aby kolor bazowy zamienił się na biały

Coś w tym stylu:

romulus73
    Level 28  
    Maciek kolego jakim to frezem robiłeś, płytka wygląda wspaniale.
    Kupiłem 0.2 ogon ryby ale jeszcze nie doszedł.
    Co do sztywności to jest dobrze a jak jej nie będzie to sobie dodrukuje odpowiednie części.

Dodano po 6 [minuty]:

Tytka chłopie jesteś trolem Jak ogarnę frez to nie zapomnę się pochwalić, drukarkę ustawiałem 3 tygodnie.
    Zapominasz że samo nie wskakuje do drukarki czy frez najpierw Cad-Eagle, następnie konwersja na plik binarny i dopiero konwersja na G code, jeszcze się wacham czy używać FlatCam czy CamBan.
    Opis został wrzucony aby admin przeniósł do odpowiedniego działu, tu nie chodziło od DIY.
    __Maciek__
    Level 20  
    Akurat ten fragment o był frez 0,1m kąt - nie pamiętam .. ale chyba 15 deg. ... tylko nie te chińskie co przyszły z maszyną .. a kupiony u nas na alledrogo ... z 3 krawędziami cięcia ... jak zwał tak zwał. Sporo pracy miałem aby usunąć bicie na uchwycie bo latały frezy jak wściekłe i zamiast rowka / kropki 0,1 miałem kółka i łamałem frezy.

Właściwie to przydałby się jakiś wzornik, lub jakiś wydruk / pattern testowy aby określić jakość frezu, szerokość kanału etc ... ale jeszcze nie wymyśliłem / widziałem czegoś takiego. Teraz albo niedofrezuje i zostaje artefakt pomiędzy przejściami / to widać na zdjęciu / , albo ścieżki wychodzą za cienkie lub całkowicie zfrezowane etc.

Ja używam KiCad + FlatCam + Candle - ale nowsza wersja niż dostałem z drukarką (tamta nie obsługiwała autolevelingu)
    teleradiols
    Level 12  
    Ja mam pytanie do kolegów w sprawie sterowania GRBL Control dołączonego do CNC 3018 , ponieważ dopiero nabieram " wprawy " w grawerce . Dlaczego nie działają przyciski wirtualne na panelu sterowania opisane jako
    HOME
    RESTORE X Y Z
    Próbowałem różnych kombinacji i lipa. Jeżeli ktoś zna temat to proszę o odpowiedź .
    __Maciek__
    Level 20  
    Sprawdź wersję GBRL ... Z CNC-2418 ktorą mam działa wersja Candle 0,9 ...
    Poza tym kwestia konfiguracji sterownika - domyślnie maszyny nie mają krańcówek, a z tego co pamiętam w konfiguracji sterownika jest to uwzględnione, więc brak karańcówek w konfiguracji = brak zerowania.
    Pzdr. Maciek.
    hetm4n
    Level 20  
    Witam. Ja planuje zakup podstawowej wersji nowszego modelu 3018pro (laser dokupie w pozniejszym czasie). W pl na allegro sprzedaje jeden gość za 1299zl wysylka w 3 dni z niemiec. Na aliexpress mozna ja kupić z chin za 670zł, lub z magazynu w wloszech za 850zł. Może ktos odpowiedzieć czy jak zamowie dostawe z Włoch to nienalicza mi podatku i cła? Jak dużych dopłat mogę sie spodziewać gdybym zdecydował sie na wysyłkę z chin?
    teleradiols
    Level 12  
    Z chin zapłaciłem cło i podatek 153zł
    teleradiols
    Level 12  
    Decyzja zależy od Ciebie . Też kupiłem bez lasera i jest ok . To wszystko trwało ok 3 tygodni , ponieważ było jakieś święto w Chinach . Jedna rzecz do poprawki u mnie to była wymiana łożysk liniowych na osi Z , ale to był zakup za kilkanaście zl . Pisałem do nich o problemie , oczywiście odpowiadają na każdego maila i tyle . Na pewno czy kupisz i Chińczyka czy gdzie indziej to jest ten sam produkt .
    hetm4n
    Level 20  
    Hey , mam też te cnc ale ulepszoną wersję pro, taka czarna cała, mam tez laser 5.5W. Bawię się teraz w grawerke laserową , i mam pytanie, laser ma sterownik TTL, podłaczony mam ten sterownik do płytki w miejsce gdzie się podpina laser. Po podłączeniu zasilania laser odrazu świeci 100% mocą, Aplikacje jaką używam do grawerowania to LiteFire. w ustawieniach jest tam moc lasera, ustawienie na 1% nic nie wnosi.

Ok. Już doszłem w czym wina, laser nalezy podłączyć do wtyczki od jego zasilania. Pytanie, czy zasilacz 24v z urządzenia który oryginalnie jest podpinany, nieuszkodzi lasera ktory jest zasilsny z 12V? Proby wykonałem podpinajac 12V zasilacz dodany do lasera.
    I jeszcze jedno pytanie odnośnie samego grawerowania z plikow gcoda, np grawerujemy kwadrat, silniki załączają się z rampami acc/dcc przy narożnikach, natomiast laser nie zmniejsza mocy , co za tym idzie narożniki sa bardziej przypalone . Da sie to w jakiś sposób ogarnąć?