Przymierzam się do modernizacji kotłowni (obecnie tzw. śmieciuch co nie znaczy, że palę buty i opony; komin murowany z cegły 14x28). Jako, że od 01.07.2018 oficjalnie będzie można kupić tylko kocioł klasy 5 chcę zdążyć przed tym terminem (być może decydując się na kl.5 dostałbym dofinansowanie ale nie wiem czy gra warta świeczki). Gazu nie chcę, nie chcę być także uzależniony tylko od eko groszku (i jego cen) choć niektórzy twierdzą, że miału nie będzie się dało kupić. Pod uwagę biorę:
- Defro (ale chyba odpada bo są tylko 5 klasy)
- Kotrem (nie wiem czy nie podobnie), szwagier ma ale twierdzi, że sterownik nie jest intuicyjny
- Hef-Stal
- Polspaw
- Metalfach
- Jest jeszcze producent w Osinach Waldex co podobno bierze palniki od eko-energii czyli to samo co wkłada Defro (tylko w Defro dopłacę za markę)
Pod uwagę biorę tylko to co jest dostępnie w miarę lokalnie w moich okolicach (szybki serwis/części zamienne jak nawali zimą-latem to się nie popsuje).
Potrzebuję porad typu awaryjność, typ podajnika (ślimakowy/tłokowy), obsługa sterownika itd. Przejrzałem muratora itd więc coś tam wiem.
Wszyscy robią niby z blachy 6 pytanie czy są np z 8 ?
Jeden gość stwierdził, że z 8 nie robią bo taka gruba blacha słabo oddaje ciepło i izoluje (trochę się zdziwiłem). Inny twierdzi, że nie potrzebuję wkładu do komina bo wykwity mi nie grożą (w co nie wierzę).
Nie potrzebuję porad o ekologii, mocy kotła, izolacji domu itd.
Za te techniczne będę bardzo wdzięczny
Wkład do komina zamierzam zakupić
http://www.chelchowski.pl/oferta (nieliczni robią z 1,5 mm).
- Defro (ale chyba odpada bo są tylko 5 klasy)
- Kotrem (nie wiem czy nie podobnie), szwagier ma ale twierdzi, że sterownik nie jest intuicyjny
- Hef-Stal
- Polspaw
- Metalfach
- Jest jeszcze producent w Osinach Waldex co podobno bierze palniki od eko-energii czyli to samo co wkłada Defro (tylko w Defro dopłacę za markę)
Pod uwagę biorę tylko to co jest dostępnie w miarę lokalnie w moich okolicach (szybki serwis/części zamienne jak nawali zimą-latem to się nie popsuje).
Potrzebuję porad typu awaryjność, typ podajnika (ślimakowy/tłokowy), obsługa sterownika itd. Przejrzałem muratora itd więc coś tam wiem.
Wszyscy robią niby z blachy 6 pytanie czy są np z 8 ?
Jeden gość stwierdził, że z 8 nie robią bo taka gruba blacha słabo oddaje ciepło i izoluje (trochę się zdziwiłem). Inny twierdzi, że nie potrzebuję wkładu do komina bo wykwity mi nie grożą (w co nie wierzę).
Nie potrzebuję porad o ekologii, mocy kotła, izolacji domu itd.
Za te techniczne będę bardzo wdzięczny

Wkład do komina zamierzam zakupić
http://www.chelchowski.pl/oferta (nieliczni robią z 1,5 mm).