logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Octavia 1,8T 2000r. - Błąd 561 Skład mieszanki

Paryłko 22 Maj 2018 22:31 1632 3
REKLAMA
  • #1 17235526
    Paryłko
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam Panowie,
    takie pytanie - byłem ostatnio na przeglądzie serwisowym i wszystko ok, poza jedną kwestią - co prawda mechanik twierdził żebym to olał ale prawdę mówiąc troche kiepsko dobijac silnik.
    Pojawił się po podpięciu komputera błąd mieszanki, wtedy nie wiedziałem jaki, teraz po jakimś czasie podłączyłem swój laptop z VAG-iem i wykakuje taki błąd 561
    Skoda Octavia 1,8T 2000r. - Błąd 561 Skład mieszanki

Teraz nie wiem gdzie szukać problemu?
    Słabe ciśnienie paliwa? Pompa, wtryski, filtr zapchany?
    Cewki, świece? (chociaż te ostatnie wymieniane pół roku temu)
    Przepływomierz, sonda?
    Katalizator?
    Sprawdzić dolot, podciśnienia itd? czy nie ma nieszczelności?

A może złe paliwo?

Zauważyłem że minimalnie czasami rzuca silnikiem, ale tak na chwilę, ogólnie chodzi ładnie i trzyma obroty ok 880.
    Do tego nie wiem czy to dźwięk turbiny czy gdzieś faktycznie dziurawy jest dolot, jak się go przydusi z dołu np 1500 obrotów II bieg albo III i pod 3 tys to słychać pogwizdywanie.
    No ale może to normalne jak jest turbina?

Spotkał się ktoś kiedyś z takim błędem?
    To jest 1,8 turbo 150 KM 2000r, na mechanicznej przepustnicy (lince), przepustnica była adaptowana i czyszczona 2 lata temu
    Silnik nie widział nigdy LPG.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17235583
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 17235636
    Paryłko
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Ok, tzn z tego co się orientuje to u mnie w tym archaicznym silniku jest tylko jedna sonda.
    A może być tak że sterownik przypadkowo daje taki błąd? Czy jak się powtarza to już jest jakiś problem?
    To lekkie trzęsienie się silnika tez może mieć z tym związek?

Czy jak się chce sprawdzić szczelność dolotu to sie odkręca korek wlewu oleju?
  • #4 17324011
    Zawias_87
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Hey parylko udało Ci się naprawić ten błąd? Mam taką samą skode jak ty tyle, że '99 kombi z silnikiem AGU.
    Dokładnie od czerwca 2018 też mi się pokazał 0561. Mechanicy rozkładają ręce, słychać z rury wydechowej nie równa pracę. Błąd był kasowany, jeździłem nawet na '98. Wymieniony olej z filtrem przeczyszczona przupustnica. Co było u Ciebie?
REKLAMA