Prezentowany projekt może być inspiracją do stworzenia własnej wersji oświetlenia, czy to do altany jak w temacie, czy też do oświetlenia domu, pokoju.
Kupiłem kiedyś stosunkowo tani lampion w popularnym markecie IKEA, który pierwotnie służył do oświetlania pomieszczeń poprzez umieszczenie weń świeczki.
Żyjemy w XXI wieku (przynajmniej w czasie pisania tego artykułu

Postanowiłem zatem dać lampionowi drugie życie, udoskonalić go, sprawić bardziej inteligentnym !
Jako, że żona złożyła wniosek o jakieś fajne oświetlenie do altanki, którą buduję w pocie czoła, to powstała właśnie inteligentna lampa – dlaczego inteligentna, o tym dalej.
Koniec przydługiego wstępu, czas na konkrety. Bazę stanowi czarny, metalowy lampion z szybkami na ściankach, kupiony za dwie dychy w IKEA.

Dokupiłem do kompletu źródło światła LED w „starym stylu”, czyli imitujące żarówkę z włóknami oraz oprawkę z kawałkiem przewodu. Koszt około 20 zł.

W górnej części lampionu wywierciłem otwór średnicy 6mm, żeby spokojnie zmieścił się tam przewód zasilający.
Jako, że lampa ma być „inteligentna”, a raczej stanowić część mojego systemu domu inteligentnego Fibaro, dołożyłem do zestawu moduł ON-OFF SWITCH. Moduł oficjalnie kosztuje coś ponad 200zł, jednakże Fibar Group S.A. udostępnia swoim pracownikom pakiet lojalnościowy w ramach którego możemy kupić sprzęt za ułamek jego wartości. Z przyjemnością korzystam więc z tej możliwości

Moduł został podłączony zgodnie z instrukcją i dodany do systemu domu inteligentnego.

Kolejnym krokiem było pospinanie przewodów opaskami zaciskowymi oraz naklejenie kawałka dwustronnej taśmy klejącej, w celu zamocowania modułu. Oryginalnie SWITCH przewidziany jest do montażu wewnątrz puszek podtynkowych, jednakże w moim przypadku umieściłem go po prostu dyskretnie wewnątrz lampy, wyprowadzając antenkę przez otwory wentylacyjne.

Przewód od góry lampy unieruchomiłem również opaską zaciskową i… gotowe !
Lampa póki co czeka na ostatnie szlify altanki, ale do zdjęć już dumnie pozowała

Cała operacja trwała jeden wieczór, obyło się bez ofiar, nie licząc kilku żubrów

Pozdrawiam serdecznie, Robert.
P.S. Oto filmik z testów "na stole" :
https://www.youtube.com/watch?v=KxdWyWpWKR4
Cool? Ranking DIY