Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 206 s16 2.0 16V - Nie działa prędkościomierz świeci sie airbag

Daniels162002r 25 May 2018 17:54 1998 11
Wago
    Daniels162002r
    Level 6  
    Witam ostatnio zaświeciła mi sie kontrolka airbag i przestał funkcjonować prędkościomierz . Wymieniłem sensor na skrzyni odpowiadajacy za wysyłanie danych do licznika prądy w kablu co idą do sensora są i sam sensor też był sprawdzany i jest ok. licznik był sprawdzany komputer sie połączył z licznikiem i wszystkie wskazówki działaja. po podłaczeniu komputera pod samochód i kliknieciu błedu poduszki odczyt jest brak odczytu prędkości własnej wiec w czym problem pomoże ktoś?
  • Wago
  • Helpful post
    pepe150
    Level 36  
    Uszkodzona wiązka. Ostatnio przerabiałem w 206 z 2000. Pod maską wiązka silnika jest tak ułożona, że naprężone są przewody i przerwał się jeden, właśnie od prędkości pojazdu.
  • Wago
    Daniels162002r
    Level 6  
    Dzięki za informację a wiesz czy taka wiązkę idzie kupić nową ?
    pepe150
    Level 36  
    Nowej raczej nie dostaniesz, a na szrotach co egzemplarz 2.0 może mieć inną wiązkę.
    Najlepiej naprawić przerwany przewód.
    Daniels162002r
    Level 6  
    Dzięki wyciągnę jutro całe okablowanie i zobaczę .

Dodano po 15 [godziny] 29 [minuty]:

Jeszcze jak byś mi powiedział jaki jest kolor kabla od prędkościomierza był bym wdzieczny . Tylko dalej nie mam pewności czy to kable skoro po podpięciu sie pod komputer prędkościomierz działał .
    pepe150
    Level 36  
    Kolor czerwony, żółty, czarny, brązowy, niebieski. Wybieraj - ale sprawdź jaki jest u ciebie.
    Bo francuzi tak robią, że w każdym egzemplarzu może być inny kolor.
    A to że pod komputerem działa, to znaczy że zegary są sprawne - a w 206 padały silniczki.

Ja miałem przypadek, że raz działało, a za chwilę już nie.
    Daniels162002r
    Level 6  
    Aha . Tylko tak jeszcze mi nie nalicza kilometrów i spalanie jest cały czas na 10 l nawet jak w stoję w miejscu . Spadaja tylko kilometry na komuterze tam gdzie sprawdzam ile mogę zrobić jeszcze na paliwie zatankowanym
    pepe150
    Level 36  
    Nie nalicza kilometrów, bo nie ma impulsu prędkości, więc nie liczy że samochód jedzie.

Spadają kilometry na komputerze, bo ze zbiornika ubywa paliwa, więc sobie przelicza na ile jeszcze zostało.

Jak był podłączany komputer powinno być błąd impulsu prędkości. A nawet jak nie pokazało to trzeba było zrobić jazdę i zobaczyć czy komputer otrzymuje sygnał o prędkości pojazdu - tak do komputera też dochodzi.
    Więc nie wiem u jakiego fachowca byłeś, że wziął pieniądze a podstaw nie zobaczył.
    mcgusto
    Level 13  
    Masz climatronic? jak tak to sprobuj odlaczyc....

Dodano po 51 [sekundy]:

Jeszcze padaly czujniki predkosci ktory znajduje sie na skrzyni kolo przegubu wewnetrznego!
    pepe150
    Level 36  
    mcgusto wrote:

Jeszcze padaly czujniki predkosci ktory znajduje sie na skrzyni kolo przegubu wewnetrznego!

W pierwszym poście jest że wymienił na nowy.
    Daniels162002r
    Level 6  
    Klima jest ale co ma wspólnego klima z prędkościomierzem i błędem airbag ?
    Daniels162002r
    Level 6  
    Panowie bezpieczniki przepatrzyłem pod maską i walnięty był bezpiecznik po wymianie musiałem zrobić 2 km i błąd airbag się usunoł sam a prędkościomierz działał odrazu po wymianie bezpiecznika. Jak by ktoś nie miał świateł wstecznych i nie pokazywało by wam na komputerze poziomu oleju i przy okazji nie działał predkosciomierz to jest bezpiecznik 10 pod maską do wymiany

Dodano po 3 [minuty]:

Jutro wam zdjęcie wyśle który to jest dziś już nie mam czasu na to idę to przepić