Witam! Mam pytanie, na pracę inżynierską z informatyki zdecydowałem się zrobić jeżdżący budzik sterowany komputerem lub telefonem mającym jeszcze trochę funkcji. Ze względu na konieczność łączenia z serwerem, podpięcia głośników i możliwością łązenia przez bluetooth zdecydowałem się oprzeć projekt o raspberry pi 3. Napęd budzika będą stanowiły 2 silniczki 4.5V (potrzebuje najprostszych aby umożliwić jazdę do tylu i do przodu). Do tego dołączony będzie wyświetlacz, głośniki, kilka guzików i diod. I teraz potrzebuję do tego jakiegoś mobilnego zasilania. Zdecydowałem się na powerbank 2200 mAh, Napięcie wejściowe 5 V DC, Napięcie wyjściowe: 5 V DC (+/- 0,25 V) Jedno gniazdo USB A: 5 V / 1 A.
I tutaj pojawia się moje pytanie, czy taki powerbank(na botlandzie znalazłem za 15zł) wystarczy do zasilenia tego wszystkiego i mniej więcej na jak długo? Raspbery pobiera 400mA jeden silniczek max 250mA średnie 190mA a na temat reszty nie znalazłem informacji. Czy lepiej zaopatrzyć sie w koszyczek na baterie i kupić dwa większe ogniwa np po 3200 mAh? Co byście poradzili? Fajnie by było gdyby układ z aktywnym tylko raspberry bez obiążenia i wyświetlaczem wytrzymał ze 2/3 dni + powiedzmy te 20/30 minut na pełnym obciążeniu kiedy jeździ , mruga i piszczy Dorzucam w załączniku linki aby łatwiej było zobaczyć z jakich komponentów chcę budować.
P.S- Wybaczcie jeżeli piszę nie w tym dziale
I tutaj pojawia się moje pytanie, czy taki powerbank(na botlandzie znalazłem za 15zł) wystarczy do zasilenia tego wszystkiego i mniej więcej na jak długo? Raspbery pobiera 400mA jeden silniczek max 250mA średnie 190mA a na temat reszty nie znalazłem informacji. Czy lepiej zaopatrzyć sie w koszyczek na baterie i kupić dwa większe ogniwa np po 3200 mAh? Co byście poradzili? Fajnie by było gdyby układ z aktywnym tylko raspberry bez obiążenia i wyświetlaczem wytrzymał ze 2/3 dni + powiedzmy te 20/30 minut na pełnym obciążeniu kiedy jeździ , mruga i piszczy Dorzucam w załączniku linki aby łatwiej było zobaczyć z jakich komponentów chcę budować.
P.S- Wybaczcie jeżeli piszę nie w tym dziale