Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nowy dom i instalacja gazowa

norbi_rump 27 May 2018 14:16 810 28
    norbi_rump
    Level 10  
    Witam.
    Właśnie jestem w trakcie prac hydraulicznych i przygotowaniu kotłowni. Hydraulik proponuje mi układ z zastosowaniem sprzęgła.
    Dom łącznie ma 178m2 z czego 36m2 to garaż w którym będą dwa grzejniki (pewnie sporadycznie używane lub na niskich parametrach) cała reszta na podłogowce plus dwie drabinki w łazienkach.
    Czy jest sens instalacji sprzęgła? Czy aby nie zwiększy to zużycia gazu i przy okazji skomplikuje cały układ grzewczy?
    Dodam że do każdego pomieszczenia mam przygotowane instalacje pod regulator pokojowy (salon przygotowany na instalacje głównego sterownika pieca).

Przy okazji mam jeszcze inne pytania:
    1. Przewidzialem wstępnie instalacje jakiegoś kotła Vaillant ale konkretnie nie wiem jakiego ponieważ średnio się na tym znam. Czy to dobry wybór? Jakies sugestie?
    2. Hydraulik zastosował mi rozdzielacz 12 sekcyjny co niestety trochę ograniczy mi możliwość regulacji każdego pomieszczenia z osobna. Mówił że większe rozdzielacze kiepsko się sprawdzają i ciężko mi tu się kłócić. Przeważnie widzę rozdzielacze do 12 sekcji.
    3. Czy montaż ogrzewania podłogowego w garażu to głupota? Chciałem zrezygnować z grzejników na rzecz podłogowego ale powiedział mi że to mało rozsądny wybór bo auto gnije itp itd.
    4. Jeśli zostanę przy grzejnikach czy sens jest dociagnac do nich przewody do sterowania głowicami?
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    "bo auto gnije...". Głupota. Napewno ogrzewanie podłogowe w garażu spowoduje to, że nigdy (nawet przy największym mrozie) nie będzie oblodzenia podłogi w garażu, a więc poślizgu.
  • Helpful post
    W0jtek92
    Level 37  
    Witam... A więc tak. Sprzęgło hydrauliczne jak najbardziej dobry wybór, pompa kotła mniej się męczy, rozdzielacze powyżej dwunastu sekcji są dostępne na rynku a poza tym można skręcić dwa rozdzielacze na nyplach, sterowanie pomieszczeniami jest dosyć komfortowe i fajnie się sprawdza ale przy podłogówce nie szalej z różnicą temperatur w dzień i noc, temperatura niech jest stała na obie pory dnia i nocy dla danego pomieszczenia w zależności jaką temperaturę kto lubi jeśli chodzi o domowników, podłogówka w garażu to dobry wybór moim zdaniem, auto nie będzie gniło. Bo niby czemu..... Vaillant to nie moja bajka, w tej kwestii nie mogę nic powiedzieć bo ich nie montuje, Osobiście zaproponowałbym kocioł Immergas lub Bongioanni ale jeden lubi to a inny tamto. Sterowanie pomieszczeniami to polecam z firmy Salus, oprogramowanie na smartfon ze sklepu google pod nazwą iT600. Proste w obsłudze i sterujesz smartfonem lecz nie obsługuje ono pracą samego kotła, to jedyny minus ale poza tym mimo że trochę kosztuje to moim zdaniem fajny bajerek.
    Pozdrawiam.
    norbi_rump
    Level 10  
    W0jtek92 wrote:
    Witam... A więc tak. Sprzęgło hydrauliczne jak najbardziej dobry wybór, pompa kotła mniej się męczy, rozdzielacze powyżej dwunastu sekcji są dostępne na rynku a poza tym można skręcić dwa rozdzielacze na nyplach, sterowanie pomieszczeniami jest dosyć komfortowe i fajnie się sprawdza ale przy podłogówce nie szalej z różnicą temperatur w dzień i noc, temperatura niech jest stała na obie pory dnia i nocy dla danego pomieszczenia w zależności jaką temperaturę kto lubi jeśli chodzi o domowników, podłogówka w garażu to dobry wybór moim zdaniem, auto nie będzie gniło. Bo niby czemu..... Vaillant to nie moja bajka, w tej kwestii nie mogę nic powiedzieć bo ich nie montuje, Osobiście zaproponowałbym kocioł Immergas lub Bongioanni ale jeden lubi to a inny tamto. Sterowanie pomieszczeniami to polecam z firmy Salus, oprogramowanie na smartfon ze sklepu google pod nazwą iT600. Proste w obsłudze i sterujesz smartfonem lecz nie obsługuje ono pracą samego kotła, to jedyny minus ale poza tym mimo że trochę kosztuje to moim zdaniem fajny bajerek.
    Pozdrawiam.

1. Czy podłogowke w garażu rozkłada się jakoś rzadziej? Czy raczej stosuje się standardowy układ?
    2. Jeśli chodzi o samo sprzęgło czy odczuje to jakoś na zużyciu gazu? Tzn czy gdybym go nie montowal a zrealizował tak jak zauważyłem że ma kolega poprzez zawór trójdrożny zużywałbym mniej? Dodam że dla mnie kotłownia to tylko kotłownia ma spełniać swoją funkcję i z doświadczenia nie chciałbym niepotrzebnie komplikować układu. Chyba że faktycznie ma to działać pewniej, stabilniej itd. Jeśli zrezygnowalbym z grzejników na rzecz podłogi miałbym w sumie tylko dwie drabinki w łazienkach.
    3. Jeśli chodzi o samo ułożenie podłogowki hydraulik proponuje mi zrobić nastepujaco:
    - 5 sekcji na salon wraz z kuchnią (50m2)
    - 1 sekcja na hol
    - 3 sekcje na pokoje (jedna sekcja na każdy z pokoi)
    - 2 sekcje na łazienki (jedna na każdą z lazienek)
    I pozostaje mi jedna wolna sekcja gdzie mam do obskoczenia jeszcze sien, kotłownia, schowek i garaz.
    Hydraulik powiedział że w schowku nie ma konieczności rozkładania podłogowki bo będzie samo z siebie ciepło ponieważ przez to pomieszczenie pójdą wszystkie rurki od rozdzielacza (rozdzielacz na ścianie między kotłownia a schowkiem).
    Nie znam sie. Może pytania dość głupie :) Jestem elektrykiem mogę ogarnąć sterowanie ale tu wolę kogos popytać niż później żałować resztę zycia :) Oszczędze parę zł a później nie będzie działało jak należy. Ja przewidywalem rozdzielacz 16 sekcji i wtedy wszystko by ładnie bajecznie funkcjonowało:)
  • Helpful post
    W0jtek92
    Level 37  
    A więc, pętla podłogówki nie powinna przekroczyć 100 metrów rury, przy wykonaniu podłogówki z rozstawem rur co 15 cm to na 1m2 powierzchni użyte jest około 7,5 mb rury, przy rozstawie rur co 10 cm użyte jest 10mb rury na 1m2. w garażu można spokojnie zastosować rozstaw rur co 25 cm. bo w garażu upału nie potrzeba a zimno na pewno nie będzie. Sprzęgło tak jak mówiłem odciąży pompę kotła od nadmiernego wysiłku w tym że za sprzęgłem potrzebna jest pompa na samą instalację ale uwierz że pompa zewnętrzna jest tańsza w zakupie niżeli pompa w samym kotle w razie awarii gdy się zatrze od nadmiernego oporu. Poza tym rozumiem że masz w planach kocioł jedno funkcyjny i zasobnik? no i o cyrkulacji też myślałeś dla cwu? . W schowku możesz sobie odpuścić pętle skoro ma przez niego lecieć ciąg rur z ogrzewania.

Dodano po 6 [minuty]:

Przy sprzęgle nie odczujesz większego zużycia gazu, tu zwyczajnie kocioł ma łatwiej jeśli chodzi o pracę pompy kotłowej więc bez obaw.
    norbi_rump
    Level 10  
    Cyrkulacja wody oczywiście jest.
    Ogólnie dodatkowo w każdym pokoju mam ułożone instalacje pod grzejniki których wyjścia na chwilę obecną będą schowane pod tynkiem. Instalacja na grzejniki to tak w razie czego gdyby jednak podłogowka w sypialni okazała się mało komfortowa, doszło do jakieś awarii lub ktoś z domowników niezbyt dobrze znosił ogrzewanie podłogowe.
    Skoro sądzisz że sprzęgło ma sens to nie będę wtedy kombinowal by z tego zrezygnować.
    Jeśli chodzi o piec to będzie jedno funkcyjny z zasobnikiem (uważam że to lepsze rozwiązanie pod względem komfortu dostatku wody itd). Tylko nie wiem jeszcze jaki zasobnik przyjac.
    W0jtek92
    Level 37  
    A powiedz ilu będzie domowników? Bo od tego zależy pojemność zasobnika cwu. (Przygotowanie instalacji awaryjnej pod grzejniki to bardzo dobry pomysł w przypadku awarii itd. tak jak piszesz)
    norbi_rump
    Level 10  
    Obecnie jestem ja partnerka i dziecko w drodze. Więc 3 osoby to nie jakiś szał:)

Dodano po 1 [minuty]:

Powiedz mi jeszcze czy nie powinienem zmienić tego rozdzielacza na większy patrząc na plan mojego budynku?
  • Helpful post
    W0jtek92
    Level 37  
    Ja osobiście uważam że zasobnik 120 litrów to z nawiązką wystarczy. Tzn możesz zakupić kocioł z wbudowanym zasobnikiem tyle że w stosunku do cen części serwisowych i wgl. To taniej w eksploatacji wychodzi kocioł 1 funkcyjny i osobno zasobnik stojący.
    norbi_rump
    Level 10  
    Według Twoich danych musialbym zwiększyć ilość sekcji w niektórych pomieszczeniach. Więc w salonie wraz z kuchnią z 6 sekcji a te większe pokoje po 2 sekcje. Dodatkowo w garażu mysle ze 2 sekcje ogarna.
    W0jtek92
    Level 37  
    W tych większych sypialniach to po 2 sekcje, garaż powinien na 2 sekcjach tak jak piszesz dać radę, no w salonie 5 sekcji powinno wystarczyć pod warunkiem że w miejscu zabudowy mebli kuchennych nie zrobisz ogrzewania, a jeśli myślisz przyszłościowo (dziś meble kuchenne mam na tej ścianie a za 5 lat na tej drugiej) to wtedy zrób 6 sekcji bo głupio by było nie mieć ogrzewania w pewnych miejscach gdy za parę lat przeniesiesz zabudowę kuchenną.
    norbi_rump
    Level 10  
    Myślę że kuchnia się zbytnio nie zmieni. Jest tak dużo okien że ciężko inaczej ustawić meble niż są w planach. Nie należę raczej do typu ludzi który musi zmienić ustawienie mebli by czuć się lepiej :)
    To nie zmienia faktu ze dwunasto sekcyjny rozdzielacz jest zbyt mały.
    W0jtek92
    Level 37  
    No ja podzielam zdanie że im więcej sekcji tym lepiej, bo wtedy pętle są krótsze i łatwiej wyregulować je rotametrami. No i osobiście taka moja sugestia że nie ma co oszczędzać na rurze, nie kupuj taniej rury w cenie 1,5zł za metr. Zapłać nawet 4zł, bo to masz na całe życie, tania chińska rura z marketu może zawieść, zainwestuj w rurę marki np.: Herz, Prandelli , Wavin. To markowe systemy, nie jakiś bubel. A poza tym korzystaj z rolek rury po 500mb, wtedy masz bardzo mało odpadów bo z rury 200mb zrobisz np. dwie pętle po 80mb i pozostaje Ci 40mb odpadu a nie zawsze masz gdzie to wykorzystać na kolejną pętle, no a nie każda hurtownia Ci ten odcinek rury przyjmie jako zwrot i potem bujasz się z rurą i musisz kombinować gdzie to sprzedać by odzyskać swoje pieniądze.
    norbi_rump
    Level 10  
    Hydraulik informował mnie ze rura kosztuje w granicach 4zl za metr więc myślę że nie myślał o jakimś bublu. Przewidział instalacje w granicach kilometra.
    Jakies sugestie pod względem hydrauliki ktore mógłbym wdrożyć w mój budynek? Z takich mało standardowych elementów to wykonałem instalacje pod odkurzacz centralny oraz wyciągnąłem rure PE 25 do zasilania nawadniania (Jeśli kiedyś będzie mnie stać na te wszystkie gadzety).
    W0jtek92
    Level 37  
    Powiem bez kłamstw że na centralnych odkurzaczach się nie znam bo nie mam potrzeby powiem szczerze, tam samo jak i na ogrodnictwie jeśli chodzi o zraszacze itd. Więc w tych tematach niestety nie pomogę bo się na tym nie znam aż tak dobrze.
    norbi_rump
    Level 10  
    Rozumiem. Nie na każdym człowiek musi sie znać. Choć budując wydaje mi sie ze na wszystkim. Wystarczyła mi wiedzą elektryczna :) Ale niestety fachowców trzeba pilnować bo później wszystko załatwiane jest jakimiś pół środkami i rozmowa że nie chciało się inwestora narażać na koszta :)
    Powiedz mi rozdzielacz Duro system to coś porządnego? Nie wiem czy to w ogole jakas wielka różnica.
    I jeśli przedłuży mi ten rozdzielacz czy ostatnie sekcje nie będą słabiej grzaly? Nie będzie jakiś problemów?
    W0jtek92
    Level 37  
    Nie będzie problemu z tymi ostatnimi sekcjami jeśli pętle nie będą za długie (max 100mb rury) ten rozdzielacz patrząc po necie to jeden z bardziej typowych rozdzielaczy z rotametrami, ja używam podobnego wykonania kolektorów tyle że sama belka jest z mosiądzu a producentem jest Sigma-li . Ale o wiele bardziej wolę rozdzielacze marki Prandelli z magnetycznymi rotametrami, nie ma przy nich kłopotu z zawieszaniem się gdy po kilku latach użytkowania instalacji te standardowe lubią się zacinać z powodu kamienia i ogólnego syfu w instalacji.
    norbi_rump
    Level 10  
    A jeszcze jedno pytanie. Te przygotowane instalacje pod grzejniki które nie będą używane powinny być zaslepione czy zapętlone między sobą? Tzn powrót z zasilaniem.
    W0jtek92
    Level 37  
    Najlepiej by były zapętlone, do próby szczelności ale w sumie to nie ma większego znaczenia, ważne by były opisane która rura to zasilanie a która powrót w szafce rozdzielacza jak i w ścianie, najlepiej jedną z rur oznaczyć taśmą, nie ważny kolor ważne by autor wiedział o co chodzi.
    norbi_rump
    Level 10  
    Tylko nie wiem czy hydraulik nie połączył tego wraz z resztą grzejników (drabinki) juz pod instalacje. Czy to dobrze? Tzn wszystko idzie pod jedna rure że tak powiem magistralna i rozchodzi się na resztę.

Dodano po 1 [minuty]:

Tak w ogole one moim zdaniem nie ida do rozdzielacza a do miejsca gdzie ma być zamontowane sprzęgło.
    W0jtek92
    Level 37  
    Trójnikowanie grzejników to w nowym domu głupota moim zdaniem. bo jak trójnik strzeli to masz wszystko w przestoju bo nic nie grzeje. Ja zrobiłbym osobne rury do każdego grzejnika i spiąłbym to na rozdzielaczu.
    norbi_rump
    Level 10  
    Niestety ta instalacja już gotowa i kwestia zmiany to już wyrzucenie pieniędzy w błoto tym bardziej że instalacja ta to wyłącznie dodatek.
    Zastanawia mnie jedynie czy dobrze że to wszystko spięte z drabinkami ktore mają być aktywne.
  • Helpful post
    ls_77
    Level 36  
    Co do kotła Vaillant - to moim zdaniem bardzo dobry wybór. Dowiedz się tylko od hydraulika który model ci proponuje. Najlepszy byłby model serii PLUS: VC206/5-5 czy nawet VC146/5-5 by wystarczył.

Co do zasobnika na CWU - jeśli chodzi o Vaillanta to masz do wyboru dwa różne modele: VIH R xxx B lub VIH R xxx M i pojemności: 120 i 150 l. Zasobniki z literką M są droższe ale dużo lepiej zaizolowane cieplnie. Na 3-4 osoby 120 wystarczy ale 150 będzie bardziej "przyszłościowa". Poza tym straty energii w tych zasobnikach są bardzo małe.

Co do "trójnikowej" instalacji grzejnikowej, to moim zdaniem odgałęzienia do grzejników których nie będziesz montował powinny być zaślepione, a nie połączone pętlą, ponieważ wodzie będzie łatwiej przepływać przez te pętle i może się okazać że nie da się odpowiednio wyregulować przepływów.

Co do sprzęgła hydraulicznego - to w układzie mieszanym, czyli grzejniki + podłogówka - sprzęgło jest wymagane. Po pierwsze, żeby "odciążyć" wszystkie pompy (tak jak kolega wcześniej pisał dłużej posłużą, a szczególnie ta w kotle), po drugie żeby "uzgodnić" przepływy - inne w grzejnikach i inne w O.P. i jeszcze inne w kotle. Tutaj masz link do schematu hydraulicznego zalecanego przez Vaillanta: Link.

Co do ilości pętli podłogówki to możesz powiększyć ilość pętli lub dać dwa rozdzielacze, ale musisz dać odpowiednio wydajną pompę.
    norbi_rump
    Level 10  
    Myślisz że instalacja nie będzie się zapowietrzac skoro tamte grzejniki są ślepe?
  • Helpful post
    ls_77
    Level 36  
    Nie powinna się zapowietrzać bo nie będzie tam przepływu.
    Gdyby był rozdzielacz na grzejniki z zaworami odcinającymi, to można by było zostawić "pętelki" bo zamknięcie przepływu było by na rozdzielaczu.
    norbi_rump
    Level 10  
    Zastanawiam się czy nie zmienić tej instalacji na rozdzielacz by później nie żałować. Nie ukrywam że trochę szkoda mi siana bo cała instalacja idzie w kibel wtedy bo jest z rur PP jesli się nie mylę (zgrzewane) i trzeba wymienić na PEX. Kwestia czy trojnikowa jest kiepska.
  • Helpful post
    ls_77
    Level 36  
    Zgrzewana wcale nie jest kiepska - oczywiście poprawnie wykonana :-)
    W nowych domach łatwiej się układa z pexa + rozdzielacz.
    Ja bym ją zostawił.
    norbi_rump
    Level 10  
    ls_77 wrote:
    Zgrzewana wcale nie jest kiepska - oczywiście poprawnie wykonana :-)
    W nowych domach łatwiej się układa z pexa + rozdzielacz.
    Ja bym ją zostawił.

Powiedz mi jeszcze przy okazji czy skoro będę miał tylko 2 drabinki instalowalbys sprzęgło?
    Chcialbym by kotłownia miała że tak powiem rece i nogi i do tego wyglądała. Czy hydraulik powinien pod tynkiem doprowadzić zasilanie od kotła pod miejsce montażu sprzęgła już na etapie robienia instalacji czy raczej będzie tam jakas aparatura (pompki itp) ktore uniemożliwiają wkucie tych rurek?
    Nie ukrywam że najbardziej podoba mi się układ gdy nie ma żadnego sprzęgła itp. Wszystko jest wtedy spięte na oryginalne rurki od vaillanta i ładnie wygląda.

Ps. Rozmawiałem dziś z hydraulikiem na temat rozszerzenia rozdzielacza z 12 do 16. Powiedział że lepiej zamontować nową szafkę z drugim rozdzielaczem ponieważ jak rozszerzy ten rozdzielacz przepływ będzie mały na ostatnich sekcjach. Czy ma rację?
    ls_77
    Level 36  
    Z "hydraulicznego" punktu widzenia zastosowanie chociaż by tylko jednego grzejnika wymusza rozbicie na 2 obwody: grzejnikowy i O.P., co pociąga za sobą zamontowanie 2 pomp za sprzęgłem - jedna do grzejników i druga (z mieszaczem) do O.P.

Prowadzenie rur pod tykiem od kotła do sprzęgła nie ma sensu, ponieważ za sprzęgłem masz pompy i mieszacz ze wszystkimi zaworami, chyba że stosujesz gotowe grupy pompowe, to wtedy trochę ładniej to wygląda. No i dodatkowo pomiędzy sprzęgłem a kotłem będą zawory odcinające i filtr, jakiś dopust wody itp.

Raczej dwa rozdzielacze to lepsza opcja.