Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Toledo II - brak zasilania na sprężarce klimatyzacji

Bartlomiej55 29 May 2018 12:41 5148 1
Relpol
    Bartlomiej55
    Level 2  
    Witam,

Niedawno kupiłem Toledo II z niedziałającą klimatyzacją (climatronic).

Klimatyzacja została nabita - było 370g, dobite do wartości 750g.

Założone jest nowe koło pasowe, sprzęgło i cewka od sprężarki.
    Po podaniu zasilania na sprężarkę, klimatyzacja działa.

Po włączeniu klimatyzacji zapala się „śnieżynka”, podbija obroty silnika, sprzęgło się nie załącza, wentylatory tez nie.
    Po zapoznaniu się z tematami na forach sprawdziłem moduł wentylatorów o numerze 1J0 919 506 K - okazało się ze wtyczka z grubymi przewodami była poluzowana. Po prawidłowym wpięciu oba wentylatory zaczynaja pracować niezależnie od tego czy klimatyzacja jest załączona. Po zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka wentylatory bez przerwy chodzą (Ok. 10 min na pewno, później odłączyłem kostkę), a sprężarka się nie załącza. Podpiąłem nowy zamiennik modułu dobrany po numerze - to samo.

Sprawdziłem wskazania czujników temperatury przez VCDS - widoczne poniżej.

Bezpieczniki w desce sprawdzone, w tej „skrzyneczce” nad akumulatorem również.
    Szukałem również przekaźnika klimatyzacji pod deską rozdzielczą - wg. Schematów znalezionych przeze mnie w internecie przekaźnik od klimatyzacji powinien być pod numerem 13 - jest tam puste pole, nie ma gniazda pod bezpiecznik.

Odpiąłem kostkę czujnika ciśnienia układu klimatyzacji (3pin) ale komputer nie wygenerował błędu.

Zastanawiają mnie wartości temperatury z czujnika G191 i czujnika temperatury cieczy chłodzącej.
    Czujnik temperatury wody (4 pin) odpiąłem i nic się nie zmieniło. Sprawdziłem jeszcze czy wskazuje temperaturę dla parametrów sterownika silnika - wskazuje prawidłowo.

Czy mógłby ktoś doradzić jakie kolejne kroki należy podjąć?

Pozdrawiam

Edit: wymieniłem wyłącznik ciśnieniowy, klimatyzacja ruszyła i działa prawidłowo.
    Pozdrawiam
  • Relpol
    Bartlomiej55
    Level 2  
    Edit: wymieniłem wyłącznik ciśnieniowy, klimatyzacja ruszyła i działa prawidłowo.
    Pozdrawiam