Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kosa Maruyama BC5020H-RS - zatarta, przyczyna, dobór tłoka?

wisnia_lwa 30 May 2018 21:47 1467 0
    wisnia_lwa
    Level 28  
    Witam!

Jak w temacie, po 4 sezonach pracy zatarła się kosa Maruyama BC 5020H-RS.

Kosa używana amatorsko, aczkolwiek dosyć intensywnie. Tamten sezon przepracowała bez problemu.
    Olej do mieszanki tylko oryginalny Maruyamy, mieszanka 1:50 (no kapkę więcej oleju dozowane).

Czy mogło mieć wpływ na zatarcie to, że olej był przeterminowany(nie zauważyłem tego)?.

Po rozebraniu w oczy rzuca się duża ilość nagaru na tłoku. Na pierścieniach nie widać niby przytarcia, ale totalnie "nieruchome", przy próbie wyjęcia jednego z rowka- złamał się.
    Świeca w momencie zatarcia- sucha jak pieprz.

Prosiłbym jednocześnie o pomoc w doborze tłoka. Gdzie kupić oryginał, ew. jakiś godziwy zamiennik? Wstępnie zmierzyłem:

Średnica tłoka 44 mm
    Wysokość ok. 37 mm
    Średnica sworznia 10-11 mm? (na razie nie ściągałem, mierzyłem otwór w tłoku).

Na allegro jest dużo tanich chińskich tłoków, niby o takich wymiarach. Z tego co widzę taki tłok był też stosowany w narzędziach firmy Stihl, ale nie wiem, czy to jakiś standardowy wymiar, czy te tłoki różnią się np. jakimiś "dziesiątymi milimetra".

Z góry dziękuję za pomoc, poniżej zdjęcia tłoka (ta wyrwa u góry tłoka, to od wybijania z cylindra, był masakrycznie zablokowany):

Kosa Maruyama BC5020H-RS - zatarta, przyczyna, dobór tłoka?Kosa Maruyama BC5020H-RS - zatarta, przyczyna, dobór tłoka?Kosa Maruyama BC5020H-RS - zatarta, przyczyna, dobór tłoka?[/img]