Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mig 165/3 TURBO jaki uchwyt spawalniczy

Hobbysta76 30 May 2018 23:54 2676 24
    Hobbysta76
    Level 6  
    Witam wszystkich,
    Posiadam spawarkę MIG 165/3 turbo, zacina się drut- nie przechodzi płynnie przez przewód spawalniczy przez co wychodzą cuda nie spaw. Rolka się ślizga bo nie daje rady pchnąć dalej drut. Pomóżcie mi znaleźć nowy przewód spawalniczy kompletny. Czy są jakieś uniwersalne może.
  • Helpful post
    adversus
    Level 32  
    Do przewodu spawalniczego MIG możesz kupić odpowiedni wkład/sprężynę prowadzącą w w wykonaniu czy to do drutu stalowego czy też teflonowy do aluminium. Bardzo możliwe że to właśnie on się zużył, i powoduje haczenie się drutu spawalniczego lub duże opory powodując ślizganie się rolki a co za tym idzie kaleczenie drutu który się haczy w wytartym przewodzie prowadzącym. I kółko się zamyka. Koszt takiego wkładu zaczyna się ponizej 10 pln w zależności od producenta i przeznaczenia oraz długości. Fachowo to się nazywa: prowadnik drutu np fi. 1,0-1,2 mm czerwony do uchwytów Mig/Mag. Tego szukaj, pamiętaj jeszcze o wymianie końcówek w rączce. Moze być też tak że masz cały ten element zużyty, tzn wtyk, albo nawet gniazdo EURO w Migu lub nawet rolki w podajniku, jak i sam podajnik może mieć jakąś awarie.

Ja swego czasu miałem podobny problem bo mi podajnik w Migu (po wymianie na bardzo mocny profesjonalny dwurolkowy) co jakiś czas zawijał drut przed wejściem właśnie do prowadnika, rozwiązaniem było w miarę proste ułożenie całego przewodu bez zawijasów (długi na 5m), by opory prowadzenia drutu były nie za duże....

Napisz coś więcej o tej maszynie czy jest nowa, jak długo używana, może jakieś zdjęcia podejrzanych elementów (choćby nawet samego podajnika).
    Hobbysta76
    Level 6  
    Może napisze więcej informacji: rolka nie jest w najlepszej kondycji ale po przeczyszczeniu ładnie "pchała" drut do pewnego momentu zanim się jeszcze wysunął z palnika. Wyciągnąłem przewód prowadzący drut i rzeczywiście momentami jest wyczuwalny opór- przewód można dokupić ok, ale mam problem z samym palnikiem- jest tam sprężynka w przez którą drut się znacznie zacina, nie mogłem jej nigdzie znaleźć w internecie, może występuje tylko w komplecie w całym palniku, dołączę zdjęcia tam będzie taka cienka długa. A tak przy okazji- jaki jest to przewód spawalniczy- jaką ma nazwę, określenie, długość to nie więcej jak 2 metry, znalazłem ale z dwoma kabelkami co u mnie jest jeden czy da się wymienić na taki?
  • Helpful post
    adversus
    Level 32  
    Widzę że kolega ma przewód na stałe podłączony do miga, nie wiem czy ta sprężynka jest do dostania. Ja z racji wygody stary taki przewód wywaliłem, w migu zainstalowałem gniazdo euro i kupiłem nowy kompletny przewód spawalniczy do miga... po jakimś czasie jeszcze zamontowałem mocniejszy podajnik z racji 5 metrowej długości przewodu spawalniczego (stary podajnik nie dawał rady jak już opisywałem). Jeśli kolega był dotychczas zadowolony z maszyny to warto trochę w nią zainwestować co pozwoli na bardziej komfortową pracę przez dłuższy czas.
    Niestety w migu jest sporo elementów które się zużywają, czasem inwestycje są nieodzowne.

Poszukaj na alledrogo, lub jakiś używanych na olx może coś trafisz... Jak masz wytarte rolki to tez kiepsko bo nawet na nowym przewodzie po jakiśmś czasie sytuacja się może powtórzyć.
    Gagatek77
    Level 15  
    Kolego jak dużo tym sprzętem pracujesz to zainwestuj kilka złotych w nowy kompletny uchwyt, albo cały przewód z uchwytem. To nie są jakieś straszne koszta.
    Hobbysta76
    Level 6  
    Mam ten sprzęt z 12 lat jak nie więcej, mógłbym powymieniać co nie co, ale jakie zastosować uniwersalne złącze euro, jakiś model, czy wystarczy pierwszy lepszy

Dodano po 6 [minuty]:

Najprościej by było wymienić właśnie cały uchwyt, ale na jaki model?
    adversus
    Level 32  
    Złącze euro to standard, ale możesz też kupić sama rączkę lub rączke (palnik) z przewodem bez wtyku, zależy ile chcesz wydać. Ja kupiłem jakieś tanie gniazdo euro i mam teraz kilka różnej długości przewodów do spawania, 2,3 i 5 metrów. I zapewniam że jesli sama maszyna spisywała sie dobrze to nie bedziesz żałował inwestycji. Tylko jak wspomniałem ja też zmieniłem podajnik na dwurolkowy i taki dość pancerny. Sercem miga jest właśnie podajnik, a czesto oryginalne to plastikowe badziewia.
    Hobbysta76
    Level 6  
    Chyba zostanę przy wymianie samego przewodu prowadzącego drut (niewielki koszt)
    tylko teflonowy czy stalowy?
    No i problem tej nieszczęsnej sprężynki w korpusie palnika, przeczepałem internet i za chiny nie ma samej, czy jak kupie sam korpus palnika to będzie w środku? A może to jest kawałek przewodu stalowego przewodu prowadzącego drut, może trzeba uciąć taki kawałek i włożyć w tę fajkę palnika?
    adversus
    Level 32  
    Stalowy, teflonowy jest do drutu aluminiowego. Musi mieć w środku stalowa spirale i kolor chyba czerwony.
    Hobbysta76
    Level 6  
    Ok. To ma dzisiaj tyle, jutro wybiorę się na sklepy zobaczę co da się upolować. Dam znać co wyszło.
    adversus
    Level 32  
    Myślę że zdecydowanie taniej dostaniesz w sklepach internetowych/na alegro, do sklepu to pomacać, wypytać się i jak najwięcej wynieść... wiedzy :)
    Hobbysta76
    Level 6  
    Sprawdzę ile przewód stalowy, ciekawe bo oryginalnie jest taki plastikowy.
    adversus
    Level 32  
    No wewnętrznie to taka ala sprężyna ale u mnie zawsze ma płaszcz plastikowy, tyle że u Ciebie konstrukcja nie wiem czy pozwoli na wymianę samego prowadnika, no masz niestety bardzo budżetowy i palnik i przewód do niego.
    Hobbysta76
    Level 6  
    Spróbuję, gdyby nie to trzeba by założyć wtyk euro, nowy cały przewód ale znalazłem najkrótszy 3m, no i najgorsze że podajnik który jest pewno nie da rady z przewodem 3m a 4-ro rolkowy mało nie kosztuje, całość to 5 stów nie ma.
  • Helpful post
    adversus
    Level 32  
    Ja opisywałem wcześniej podajnik że montowałem to właśnie 4 rolkowy a nie dwu, mój błąd. Podajnik cały metalowy i u mnie trochę z miga wystaje bo się nie mieścił. Kupiłem okazyjnie za niecałą stówkę... gniazdo euro też musiałem zamontować w obudowie, ale takie coś robisz raz dla siebie na lata. Teraz niedawno jak miałem okazje to dokupiłem z przeceny nowy zestaw z palnik, z kablem 3m i wtykiem, całość Lincolna bodajże za 80 pln. Teraz wymiana palnika to przyjemność, mam jeden 3m z wkładem teflonowym do aluminium, i dwa do stali 3 i 5 metrów.
    Może taka przeróbka nie jest najprostsza i najtańsza, ale za to praca takim zestawem teraz to bajka.
    Hobbysta76
    Level 6  
    A więc tak- kupiłem stalowy prowadnik- u nas 3m kosztował 7zł, gość stwierdził że ten podajnik powinien dochodzić do dyszy palnika więc ucieszyłem się bo rozwiązuje problem tej sprężynki, niestety nie przeszedł przez fajkę palnika, udało się kupić za 15 zeta fajkę tej samej średnicy ale z większym otworem wewnętrznym- prowadnik przeszedł do dyszy alleluja! Niestety stara fajka była wsadzona i zablokowana z boku wkrętem ampuł owym jak klamka przy drzwiach, nowa gwintowana M8, wsadziłem na kleju do metalu śrubka ampuł i po problemie. No myślałem że koniec niespodzianek ale problem pojawił się z przewodem prądowym przykręcanym do zaworu gazowego w rączce- jak przeprowadziłem ten stalowy prowadnik przez otwór gwintowy w kostce mosiężnej co zawór jest gazowy to już nie było jak przykręcić w tym miejscu tego kabla, przykręciłem wraz z przewodem gazowym który jest zakończony końcówką gwintowaną. Ciekawostka- fabrycznie był prowadnik teflonowy :) Przez 2 metrowy prowadnik ciężko było przepchnąć rękami drut, spawało ale dźwięku smażonego boczku nie było.
    Maszyna dostała nowy napęd a niech ma, stary był wyrobiony aż podkładałem podkładki by był większy docisk do rolki, cena 49zł.
    To tyle, trochę "zabawy" było powinno być dobrze.
    adversus
    Level 32  
    Ale poskładałeś wszystko do kupy ? Wypróbowałeś już ? Jakie wrażenia ?
    Bo po opisie to widzę że kolega niezłą walkę stoczył, ale liczy się wytrwałość :)
    Hobbysta76
    Level 6  
    Poskładane wszystko, drucik pięknie wychodzi bez oporów, spaw fajnie się układa, teraz i regulacja posuwu działa nie jak do tej pory że zamiast plynnego smażenia boczku było skakanie jak po schodach. Jest ok.
    adversus
    Level 32  
    No to kolego pogratulować :)
    bardzo się cieszę że mogłem pomóc.
    Hobbysta76
    Level 6  
    A jeszcze mam jedno pytanie- zmieniał kolega napęd na 4 rolkowy, ja mam zasilanie 12V i jak zamierzałem zmienić napęd szukałem " lepszego" 4 rolkowego ale nie znalazlem na 12V tylko 24V. Jak to się udało?
    adversus
    Level 32  
    Nie pamiętam teraz dokładnie, czy był na 12 czy na 24 i przerobiłem układ sterujący prędkością posuwu drutu. Przeróbka była prosta bo zmieniało się jeden rezystor na płytce i wszystko grało.
    Zawsze można dać mniejszy transormatorek do zasilania podajnika, powinno być dużo miejsca w maszynie (u mnie wręcz grasują przeciągi :) pomimo że mam na transformatorze i prostownik selenowy).
    Jeśli zdecydujesz się na zmianę napędu chętnie pomogę, sprawdzę dokładnie co i jak przerabiałem w moim migu. Ale wiem na pewno że stary podajnik drutu był plastikowy i na silniczku wyglądającym jak z zabawki. Nowy jest ciężki, jest cały metalowy i ma potężny silnik taki "ala od stara od wycieraczek" i dlatego po zamontowaniu do końca się nie mieści w moim migu. Ale to nie przeszkadza w używaniu, bo nawet na 5m przewodzie z rączką radzi sobie doskonale (stary plastikowy się ślizgał (nie dawał rady).
    Podeślij zdjęcia Twojej maszyny na wewnątrz oraz ze środka i podajnika, na pewno coś razem wymyślimy.
    Hobbysta76
    Level 6  
    Na razie jest ok jak będę coś modyfikował to się odezwę.
    Narazie.
    Hobbysta76
    Level 6  
    Witam niestety ponownie- kupa ze spawania. Zacina się drut w fajce, końcówce prądowej, napęd się ślizga nie podaje drutu, po tych wymianach nie idzie spawać. Chcę założyć cały nowy przewód, chciałbym na euro złącze ale ja mam zawór gazowy w rączce, znalazłem aluminiowo- metalowy napęd 12v na aliexpres jakby trzeba było, tylko przewód MB-15 czy występują z zaworem? Czy są w ogóle euro kable z zaworem w rączce?
    adversus
    Level 32  
    Ja się nie spotkałem, ale w starej rączce od mojego miga było podobnie, zawór miałem w rączce. Kupiłem elektrozawór do gazu najtańszy Sherman'a na 24V i było po kłopocie.
    Skoro zacina się w końcówce może ją wymienić ? Masz na myśli te miedziane wymienne końcówki?
    Hobbysta76
    Level 6  
    Jest tak- zaczyna spawać i upala drut i po wysuwaniu drutu, prąd średni ustawiony, ciągnę kombinerami drut wychodzi pokrzywiony no a jak upala przy końcówce to już przez nią ciężko przechodzi, wymieniłem końcówkę i to samo. Wydaje mi się że ten prowadnik stalowy który przechodzi przez uchwyt coś pitoli sprawę, oryginalnie przewód teflonowy był przykręcony do zaworu gazowego, jako że nie znalazłem tego kawałka stalowego który był w fajce palnika nowy prowadnik stalowy przechodzi przez fajkę prawie do samej końcówki, może powinno być jak oryginalnie dwu częściowo, jedno ale- prowadnik mam do drutu nawet 1.2 mm, może jest za dużybo na internecie są do podzielone do drutu 0.6 i 0.8, potem 1 i 1.2 może tu jest problem.
    A co do wymiany na nowy przewód- polałbym jak już to wymienić na euro, a nie na na taki sam nowy tylko to zasilanie 24v jak to przerobić?