Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Kłopot z mux3 i mux8 na "drugim" TV

01 Cze 2018 11:55 987 22
  • Poziom 4  
    Ludzie, ratujcie! :)
    Podłączyłem antenę do dwóch TV. Na jednym odbieram wszystkie kanały, a na drugim brakuje mux 3 i mux 8. Do nadajnika, na którym mam wszystkie muxy mam 30 km. Antena zamontowana na dachu i nie ma żadnych trudności, nazwijmy to, terenowych. W antenie TechniYagi Dual M8 początkowo był wzmacniacz, który zamieniłem na symetryzator i wydawałoby się wszystko powinno grać na drugim tv skoro na pierwszym działa. Próbowałem nawet zmieniać kable i gniazda w rozdzielaczu. Antena posiada zasilacz ale nic na nim nie odbiera... Telewizor, na którym wszystko działa to Samsung LE40D503, a ten na którym brakuje rzeczonych muxów to Samsung UE55MU6172U. Pomocy! :)
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Telewizor na którym brak programów- czy ma opcję ręcznego wyszukiwania kanałów?
    Zasilacz antenowy stosujemy tylko w parze ze wzmacniaczem.
  • Poziom 38  
    opiumowepole napisał:
    Do nadajnika, na którym mam wszystkie muxy mam 30 km

    Jakaś bliższa lokalizacja?
    opiumowepole napisał:
    TechniYagi Dual M8

    Teoretycznie antena przystosowana do odbioru mux-8, ale w polaryzacji poziomej. Jeżeli odbierasz z Wręczycy, to ten mux nadawany jest w pol. pionowej. Jeżeli nawet odbierasz, to jego parametry nie sa optymalne.
    opiumowepole napisał:
    zamieniłem na symetryzator

    Jaki? Na k.21-60 czy 6-60?
    opiumowepole napisał:
    Antena posiada zasilacz ale nic na nim nie odbiera

    Jego zadaniem jest zasilanie wzmacniacza, który zastąpiłeś symetryzatorem. Zatem musi być odłączony od instalacji.
    opiumowepole napisał:
    Na jednym odbieram wszystkie kanały, a na drugim brakuje mux 3 i mux 8

    Jaki rozgałęźnik i jakiej długości kable do telewizorów?
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Zamieniłeś wzmacniacz/przedwzmacniacz na symetryzator i podłączasz zasilacz?
    Do nadajnika masz tylko 18 km... z Częstochowy jak masz w tytule. A lokalizacja to gdzie? Co to za antena? Wzmocnienie 38dB to jakiś żart. Ale jak by nie patrzeć to i tak za dużo na tę odległość. 18-30 km. Podaj swą pozycję i to o co pytają koledzy...
  • Poziom 4  
    TV na którym brakuje kanałów ma opcję ręcznego szukania, ale nawet po jej zastosowaniu nie znajduje.
    Jest to miejscowość Wancerzów.
    Symetryzator 6-60
    Rozgałęźnik skysat 5-2500
    Kabel do tv, na którym wszystko działa ma jakieś 20m, ten na którym nie działa około 10m. Ale ciekawostką jest fakt, że na obydwu kablach telewizor, na którym są wszystkie kanały... łapie wszystkie kanały...

    edit: A jeszcze jedno! Oryginalnie podłączyłem antenę ze wzmacniaczem i zasilaczem do tv, na którym teraz działa wszystko i nie działało nic, stąd pomysł zamiany na symetryzator.
  • Poziom 38  
    opiumowepole napisał:
    TV na którym brakuje kanałów ma opcję ręcznego szukania, ale nawet po jej zastosowaniu nie znajduje

    Resetowałeś do ustawień fabrycznych? Próbowałeś odbioru z pominięciem rozgałęźnika?
    Jakie masz parametry sygnału na k. 9, 35, 39, 41 na obydwu tv?
  • Poziom 4  
    _kli_ napisał:
    opiumowepole napisał:
    TV na którym brakuje kanałów ma opcję ręcznego szukania, ale nawet po jej zastosowaniu nie znajduje

    Resetowałeś do ustawień fabrycznych? Próbowałeś odbioru z pominięciem rozgałęźnika?
    Jakie masz parametry sygnału na k. 9, 35, 39, 41 na obydwu tv?


    Zmieniałem gniazda w rozgałęźniku i nadal nic...
    Na 35 siła 90% jakość 100%
    Na 39 siła 86% jakość 100%
    9 i 41 w ogóle nie ma i nie szuka ich...

    Po zresetowaniu do ustawień fabrycznych pojawiły się na liście kanałów kanały tvp jednak nie działały, a po chwili zniknęły.
  • Poziom 38  
    _kli_ napisał:
    Jakie masz parametry sygnału na k. 9, 35, 39, 41 na obydwu tv?

    opiumowepole napisał:
    pojawiły się na liście kanałów kanały tvp jednak nie działały, a po chwili zniknęły

    Samoczynnie zniknęły z listy?
  • Poziom 4  
    Zniknęły kiedy chciałem sprawdzić jakoś sygnału na nich.
  • Poziom 38  
    Zaprogramowanych kanałów tv nie powinien sam usunąć. Może się to zdarzyć w razie braku sygnału przy automatycznej aktualizacji listy. Ale tą czynność telewizory wykonują w nocy i najczęściej da się ją wyłączyć.
    Jeżeli sygnał jest OK i tv dobrze skonfigurowany, to wygląda na usterkę odbiornika. Tak jakby tv nie radził sobie z SFN - mux-8 (k.9/Wręczyca-Kamieńsk-Dobromierz), mux-3 (k.41/Wręczyca-Błeszno).
    Sprawdź czy nie ma nowszej wersji softu do tego modelu Samsunga.
  • Poziom 4  
    Softu nowszego do niego nie ma. Pytanie dlaczego na dużo starszym modelu tv działa wszystko, a na nowszym tv nie działa mux3... już pal sześć ten mux8 ale zbliża się Mundial i muszę mieć tvp :D
  • Poziom 38  
    opiumowepole napisał:
    dlaczego na dużo starszym modelu tv działa wszystko

    Pytam po raz kolejny - jakie masz parametry k.9 i 41 na LE40D503?
    _kli_ napisał:
    Próbowałeś odbioru z pominięciem rozgałęźnika?
  • Poziom 4  
    41 siła 90% jakość 100%
    9 siła 65% jakość 73%

    Bez rozdzielacza na drugim telewizorze znalazł kanały z siłą najmniej 58% najwięcej 62% i jakości 100%... wina rozdzielacza?
  • Pomocny post
    Poziom 37  
    Jak na moje oko to sygnał za słaby i 1 tv nie radzi sobie z tym sygnałem, albo zwyczajnie telewizor uszkodzony. Sprawdź dokładnie zarobienie wtyczek i f-ów. Jeżeli nic się nie poprawi to pozostaje wrócić do wzmacniacza i zasilacza.
  • Poziom 4  
    andpol 33 napisał:
    Jak na moje oko to sygnał za słaby i 1 tv nie radzi sobie z tym sygnałem, albo zwyczajnie telewizor uszkodzony. Sprawdź dokładnie zarobienie wtyczek i f-ów. Jeżeli nic się nie poprawi to pozostaje wrócić do wzmacniacza i zasilacza.


    Problem w tym, że na tym telewizorze, który funkcjonuje normalnie nie działa nic na wzmacniaczu i zasilaczu...
  • Poziom 37  
    To znaczy, że źle podłączasz albo masz uszkodzony rozgałęźnik i nie puszcza zasilania.
  • Poziom 4  
    Wymieniony rozgałęźnik na nowy i efekt taki sam. Skoro, tak to muszę wszystko posprawdzać 30 razy... jeszcze raz.
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    opiumowepole separator zasilacza jest sprawny?
  • Poziom 37  
    Rozgałęźnik nie może być jakikolwiek. Musi przepuszczać zasilanie 12V
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    andpol 33 napisał:
    Musi przepuszczać zasilanie 12V

    Oczywiście jeżeli autor wróci do wzmacniacza. Bo rozumiem że na ten moment w antenie nadal jest symetryzator. :?:
    Jeżeli problem tkwi w rozgałęźniku, jednym z rozwiązań mógłby być aktywny rozgałęźnik regulowany.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    A ten separator zasilacza wywaliłeś i dałeś wtyk antenowy?
  • Poziom 4  
    Wadliwy był symetryzator i gniazdo w tv. Temat uważam za rozwiązany i dziękuję wszystkim za pomoc.
  • Poziom 4  
    Wadliwy był symetryzator i gniazdo w tv. Temat uważam za rozwiązany i dziękuję wszystkim za pomoc.

    Dodano po 57 [sekundy]:

    Zamykam temat.