Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sony minidisc MDS-J510 - Problem z mechanizmem minidisc

CodeBoy 02 Jun 2018 19:41 1131 10
    CodeBoy
    Level 29  
    Po włączeniu wygląda że działa natomiast mechanizm wariuje jak na filmie. Jakieś sugestie od czego zacząć?
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Zacięcie mechaniczne albo problem z mikroswitchami krańcówek. Rozebrać mechanikę sprawdzić czy (i ewentualnie co) blokuje i naprawić. Jeśli mechanika sprawna pozostają mikroswitche krańcówek - Jeśli nie mają po wciśnięciu 0 omów powinno się dać je zreanimować (WL, potem KONTAKT 60, znów WL i na koniec odrobina KONTAKT 61).Na moje oko, raczej jednak mechanika.
    CodeBoy
    Level 29  
    Tak wygląda na mechanikę trochę rozkręciłem i jak krzywkę metalową wcisnę to zamyka kieszeń do końca. po pewnym czasie wyrzuca że nie widzi dysku zgodnie z prawdą i wraca do stanu "0" ale ma znów problem z pobraniem dysku. Gdzieś ewidentnie się zacina. Nie mam doświadczenia z takimi mechanizmami dlatego szukam kogoś kto się takim mechanizmem bawił. Boje się że popsuć łatwo, ale naprawić bez wiedzy już może być słabo.
    CodeBoy
    Level 29  
    Ok udało mi się dorwać płytkę MD, udało mi się ją włożyć i mechanizm ją przyjął i pięknie gra (jak CD) ale już jej oddać nie chce :(
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Na 100% źle złożona/zepsuta mechanika. Z tego co pamiętam jedna z mechanik MD miała taki problem (niejako "wada fabryczna" - mozliwe wiec, ze masz taką właśnie. Gdzieś w sieci chyba widziałem filmik o tym jak się tej wady pozbyć - może poszukaj.
    Nie wiem, czy dobrze pamiętam (mogę się mylić) ale to było coś chyba z głowicą magnetyczną.
    CodeBoy
    Level 29  
    398216 Usunięty wrote:
    Na 100% źle złożona/zepsuta mechanika. Z tego co pamiętam jedna z mechanik MD miała taki problem (niejako "wada fabryczna" - mozliwe wiec, ze masz taką właśnie. Gdzieś w sieci chyba widziałem filmik o tym jak się tej wady pozbyć - może poszukaj.
    Nie wiem, czy dobrze pamiętam (mogę się mylić) ale to było coś chyba z głowicą magnetyczną.

Tak ogladalem ten filmik, ale tam koles wymienił głowice magnetyczną i mało pokazuje ogólnie samej naprawy. ogólnie podłożył 2 mechanizm, przynajmniej tak to wygląda na filmiku. chyba że czegoś z jego przekazu nie zrozumiałem. Niestety nie po eng.
    https://www.youtube.com/watch?v=wQMszNXGgGY
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Czyli jednak pamiętałem dobrze, ze o głowice magnetyczną chodzi. W jakim stanie jest Twoja? Jeśli nie ma wyłamanego plastiku (powinna się opierać na "szynie" podnoszącej ją podczas wkładania/wyjmowania kasetki), jeśli nie ma pourywanych listków metalowych na której wisi - można spróbować ja reanimować (wyprostować listki - uwaga! nie połamać!) - jeśłi nie nadaje się do naprawy trzeba się zacząć rozglądać za nową głowicą od tego modelu.
    Przepraszam, ze wcześniej na to nie wpadłem - ostatni MD naprawiałem jakieś 5 lat temu jak nie dawniej...
    CodeBoy
    Level 29  
    Głowica wyglada w miare ok, tzn nie wiem jak poinna wygladac sprawna. ale na metalowych listkach sie trzyma a i plastik wyglada na sprawny, chyba ze to ma byc stabilne polaczenie na plastiku, u mnie sie trzyma koncowka tylko na metalowych doprowadzeniach.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Tak właśnie ma być - elastycznie . Po włożeniu płyty głowica opada prawie na powierzchnię płyty - Zmieniając jednocześnie soje nachylenie - nie wiem jak w tej mechanice,ale przeważnie za podniesienie tej głowicy ponad obrys kasetki (przy ładowaniu i wysuwaniu jej z MD) oddpowiadał element chassis, przesuwający się w czasie lądowania w ten właśnie sposób, by utrzymywać głowicę w odpowiednim miejscu - albo ten element ma zacięcie, albo sama głowica w jakiś sposób go blokuje. Więcej Ci nie pomogę - po prostu trzeba przeanalizować pracę mechaniki i wyciągnąć wnioski co z czym jest powiązane i jak powinno działać. Jak rozgryziesz działanie - lokalizacja problemu będzie trywialnie prosta.
    CodeBoy
    Level 29  
    Dziękuje, jako ze jestem za słaby w mechanice precyzyjnej dałem do serwisu starej daty, powiedzieli ze spróbują bo kiedyś tego trochę robili.Wiesz popsuć łatwo, co prawda można na allegro kupić "nowy" za grosze, ale nie wiadomo jak to będzie działać. Jak nie dadzą rady to będziemy knuli na zasadzie ze już bardziej nie zepsuje :)
    CodeBoy
    Level 29  
    No i niestety, serwis zadzwonił uszkodzone jest największe koło zębate, a takowego nie mają na podmianę i nie są w stanie tego naprawić :(
    czyli zostaje szukać na A drugiego dawcy części ze sprawną kieszenia.