Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Napięcie znamionowe lini SN

ralf13526 02 Jun 2018 20:22 1875 12
    ralf13526
    Level 14  
    Witam
    Mam pytanie odnośnie napiecia znamionowego linii SN jest to 15000V czy 15750V. Czemu transformatory na stacjach SN/nn mają przekładnie 15750/420V ?
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Transformatory mają odczepy uzwojeń i umożliwiają pracę w różnych warunkach z regulacją napięcia, nawet pod obciążeniem.
  • Helpful post
    750kV
    Level 32  
    Napięcie w liniach SN wynosi 15 kV.
    15750/420=37,5
    Pierwotne napięcie 15750V jest maksymalnym długotrwałym napięciem znamionowym, które uwzględnia tolerancję wahań napięcia sieci.
    Jeżeli zasilisz taki tramsformator napięciem 15 kV to otrzymasz na wtórnym 0,4 kV.
    (400 X 37,5 = 15000)
    ralf13526
    Level 14  
    Korzystając z okazji chciałem dopytać się o pomiar tg fi analizatorem jakości energi. Miałem możliwość w celach edukacyjnych podpiąć taki miernik w instalacji budynku domu. Uzyskałem przebieg tygodniowy wartości średnich 15-minutowych tg fi tylko że jego wartości są ujemne i przyjmują bardzo różne wartości w niektórych momentach tg fi ma wartość powyżej 1
    User removed account
    User removed account  
    Rezystor240
    Level 41  
    750kV wrote:
    Pierwotne napięcie 15750V

Transformatory dużej mocy nie mają uzwojeń pierwotnych i wtórnych.
    Mają uzwojenia dolne i górne.
    Uzwojenie dolne jest odpowiednikiem uzwojenia pierwotnego w transformatorach małej mocy.
    Dokładnie tak samo jest z uzwojeniem górnym.
    750kV
    Level 32  
    Quote:
    ... Na kolumnach rdzenia są osadzone uzwojenia pierwotne i wtórne transformatora...

Link
    Uzwojenia są: wtórne i pierwotne.
    Napięcia są: górne i dolne.
    ⚡( ͡ •͜ʖ͡• )⚡
    ralf13526
    Level 14  
    Poniżej wykres tygodniowy mocy czynnej i biernej w jednej z faz. Rozporządzenie ministra jak także umowa z dostawcą energi zobowiązują odbiorce aby tg fi<0,4 oraz tg fi >0, wszystkie mierzone średnie 15 minutowe wartości tg fi w ciągu tygodnia muszą mieścić się w przedziale. Co w przypadku jak poniżej kiedy odbiorca nie pobiera energii albo pobiera znikome moce energi czynnej a współczynnik tg fi ma bardzo duże wartości. Jakie urządzenia w zwykłym domu powodują pobór mocy biernej pojemnościowej. Z moich pomiarów wynika że obecnie każdy zwykły dom jednorodzinny nie spełnia norm dotyczących tg fi

Napięcie znamionowe lini SN
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    ralf13526 wrote:
    Jakie urządzenia w zwykłym domu powodują pobór mocy biernej pojemnościowej.
    Wszystko z zasilaczami impulsowymi. Moc bierna pojemnościowa to pewien skrót myślowy, dokładniej w grę wchodzi pewnie jej suma z mocą odkształceń.
    User removed account
    Level 1  
    User removed account
    User removed account  
    ralf13526
    Level 14  
    Przy poborze większej mocy czynnej tgφ nie przekracza wartości 0,4, tylko kwestia teraz taka że zgodnie z rozporządzeniem ministra gospodarki tgφ ma być niezależnie od wielkości pobieranej mocy mniejszy od 0,4 dla wszystkich próbek 15 minutowych zmierzonych w ciągu tygodnia. Teraz pytanie załóżmy że złożę pismo na ZE że na końcu linii z której jestem zasilany są za duże spadki napięcia, przyjadą zapną mi na przyłączu analizator i stwierdzą że przekraczam tgφ więc nie spełniam warunków umowy przyłączeniowej. Chodzi mi o to jak wygląda to w praktyce ?
    User removed account
    User removed account