Cześć wszystkim!
Po trafieniu na ten dział i przeczytaniu kilkudziesięciu tematów, nie do końca znalazłem odpowiedzi dla siebie i postanowiłem sam zadać pytanie. Mam nadzieję, że uzyskam od Was odpowiedź (za którą z góry bardzo dziękuję!
Na czym mi zależy?
Oglądanie meczów (na telewizor z matrycą 100-120Hz nie mam budżetu, dlatego szukam czegoś z matrycą 50-60Hz, więc pewnie z jakimiś upłynniaczami obrazu). - tak, telewizor kupuję m.in. dlatego, aby obejrzeć mundial w przyzwoitej jakości.
Smart TV - głównie YouTube- co by w miarę śmigał
Przyzwoita ilość złączy.
Oglądanie tv z różnych kątów - tak naprawdę to telewizor jest oglądany z różnych miejsc salonu, więc pewnie w grę wchodzi matryca IPS, ale nie ma u mnie wyczulenia na konieczność oglądania idealnej czerni.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Obie opcje
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Bokiem do ekranu, ale nigdy bezpośrednio na ekran.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Stary kineskop
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Przynajmniej 3 HDMI, 2 USB, YouTube
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Telewizja naziemna
10 .Jakie urządzenia? Odtwarzacz bluray/dvd, dodatkowe głośniki.
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-4h
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Zdarza się, ale rzadko.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Sport, rozrywka.
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Nie (nie licząc YT)
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Preferencje co do marki? Nie
17. Preferencje co do wielkości? 49-55"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Problem z obrazem przy oglądaniu pod kątem, nadmierne smużenie przy naprawdę szybkich ruchach kamery w filmie czy na meczu.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? W dzień, wieczorem również (ale rzadko w nocy przy zgaszonym świetle)
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2700
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Pierwszy poważny zakup (nie telewizor z odzysku)
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Tak
Po trafieniu na ten dział i przeczytaniu kilkudziesięciu tematów, nie do końca znalazłem odpowiedzi dla siebie i postanowiłem sam zadać pytanie. Mam nadzieję, że uzyskam od Was odpowiedź (za którą z góry bardzo dziękuję!

Na czym mi zależy?
Oglądanie meczów (na telewizor z matrycą 100-120Hz nie mam budżetu, dlatego szukam czegoś z matrycą 50-60Hz, więc pewnie z jakimiś upłynniaczami obrazu). - tak, telewizor kupuję m.in. dlatego, aby obejrzeć mundial w przyzwoitej jakości.
Smart TV - głównie YouTube- co by w miarę śmigał
Przyzwoita ilość złączy.
Oglądanie tv z różnych kątów - tak naprawdę to telewizor jest oglądany z różnych miejsc salonu, więc pewnie w grę wchodzi matryca IPS, ale nie ma u mnie wyczulenia na konieczność oglądania idealnej czerni.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Obie opcje
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Bokiem do ekranu, ale nigdy bezpośrednio na ekran.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Stary kineskop
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Przynajmniej 3 HDMI, 2 USB, YouTube
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Telewizja naziemna
10 .Jakie urządzenia? Odtwarzacz bluray/dvd, dodatkowe głośniki.
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-4h
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Zdarza się, ale rzadko.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Sport, rozrywka.
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Nie (nie licząc YT)
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Preferencje co do marki? Nie
17. Preferencje co do wielkości? 49-55"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Problem z obrazem przy oglądaniu pod kątem, nadmierne smużenie przy naprawdę szybkich ruchach kamery w filmie czy na meczu.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? W dzień, wieczorem również (ale rzadko w nocy przy zgaszonym świetle)
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2700
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Pierwszy poważny zakup (nie telewizor z odzysku)
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Tak