JA jestem pocątkujący. Ale chciałem pokazać proces mojej budowy.
Zwykły regulator obrotów, ale ten będzie służył do regulacji lasera 2.5Wata.
Projekt powstał w Eagle, ale całość zajęła dużo czasu ze względu na zastosowane technologie i chciałęm pokazać jak to sobie wykombinowałem.
Jest to pierwsza płytka zrobiona samodzielnie.
Może przy okazji ktoś podpowie dlaczego żle generują mi się DRILLS
1 Zacząłem od Eagle - banalnie prosty schemacik, ale to pierwszy projekt więc zajęło to naprawdę dużo czasu. Oczywiście są tu błędy, bo jest na LM317. Głównie skupiałem się aby przebrnąć dalej i już tak zostało z błędami.
2 Płytak PCB w Eagle
3 konwersja PCB na plik Gerber
4 tworzenie grafiki wektorowej w programie FlatCam
5 Generowanie kodu binarnego dla CNC jako Gcode w programie FlatCam- no i tu wiercenie mi nie wychodzi.
6 obróbka mechaniczna mini CNC frezem grawerskim V20
I tak powstało to.
Zastanawiałem się czy obudowę frezować czy drukować, ale ze względu że wydruk pochłania mnie czasu na złożenie -nie wykonanie, padło na drukarkę.
Tutaj projekt wyszedł szybciej, bo już małe doświadczenie jest w Autodesku 123d powstał w 20 minut jako projekt obudowy. Plik wygenerowany na .STL
Następnie Slicer do cięcia i generowania pliku binarnego dalej Gcode. Wewnątrz programu użyty Repaiter i Curaengine.
Plik przeniesiony na kartę SD jako Gcod i puszczony w drukarce, na tak zwanym szybkim wydruku.
Posuw roboczy 80-bardzo szybki
Ściany 0,7 - mała twardość
Ściany Posuw 60- szybki
Wypełnienie materiału 30% -mało
Filament(najgorszy bo druk do domu) 40zł 1 kg.
Temperatura druku 200 stopni,
Temperatura stołu 70 na kleju abhezyjnym.
Bez podpór na pełnym chłodzeniu.
Rozdzielczość 0.2 wysokość warstwy- standardowa (niska)
Dysza 0.4.
Chłodzenie 70% od 2 warstwy co za skutkowało szybkim skurczem i podwinięcie dwóch rogów.
I tak powstało to, gałeczka już się drukuje zastanie naniesiona farba na plastik i wygrawerowana podziałka..
Otworki drukowane.
Przesadziłem z dokładnością bo podstawę ciężko wcisnąć. projekt podstawy to 33mm szerokości po wydruku ma 32.95.

Zwykły regulator obrotów, ale ten będzie służył do regulacji lasera 2.5Wata.
Projekt powstał w Eagle, ale całość zajęła dużo czasu ze względu na zastosowane technologie i chciałęm pokazać jak to sobie wykombinowałem.
Jest to pierwsza płytka zrobiona samodzielnie.
Może przy okazji ktoś podpowie dlaczego żle generują mi się DRILLS
1 Zacząłem od Eagle - banalnie prosty schemacik, ale to pierwszy projekt więc zajęło to naprawdę dużo czasu. Oczywiście są tu błędy, bo jest na LM317. Głównie skupiałem się aby przebrnąć dalej i już tak zostało z błędami.
2 Płytak PCB w Eagle
3 konwersja PCB na plik Gerber
4 tworzenie grafiki wektorowej w programie FlatCam
5 Generowanie kodu binarnego dla CNC jako Gcode w programie FlatCam- no i tu wiercenie mi nie wychodzi.
6 obróbka mechaniczna mini CNC frezem grawerskim V20
I tak powstało to.

Zastanawiałem się czy obudowę frezować czy drukować, ale ze względu że wydruk pochłania mnie czasu na złożenie -nie wykonanie, padło na drukarkę.
Tutaj projekt wyszedł szybciej, bo już małe doświadczenie jest w Autodesku 123d powstał w 20 minut jako projekt obudowy. Plik wygenerowany na .STL

Następnie Slicer do cięcia i generowania pliku binarnego dalej Gcode. Wewnątrz programu użyty Repaiter i Curaengine.
Plik przeniesiony na kartę SD jako Gcod i puszczony w drukarce, na tak zwanym szybkim wydruku.
Posuw roboczy 80-bardzo szybki
Ściany 0,7 - mała twardość
Ściany Posuw 60- szybki
Wypełnienie materiału 30% -mało
Filament(najgorszy bo druk do domu) 40zł 1 kg.
Temperatura druku 200 stopni,
Temperatura stołu 70 na kleju abhezyjnym.
Bez podpór na pełnym chłodzeniu.
Rozdzielczość 0.2 wysokość warstwy- standardowa (niska)
Dysza 0.4.
Chłodzenie 70% od 2 warstwy co za skutkowało szybkim skurczem i podwinięcie dwóch rogów.
I tak powstało to, gałeczka już się drukuje zastanie naniesiona farba na plastik i wygrawerowana podziałka..
Otworki drukowane.
Przesadziłem z dokładnością bo podstawę ciężko wcisnąć. projekt podstawy to 33mm szerokości po wydruku ma 32.95.