Wiem. Na pewno może być przy użyciu prostownika mastervolt. Napisałem przecież że są stosowane takie rozwiązania na jachtach.
barteksmrek wrote: W praktyce stosuje się bez przeszkód takie połączenia i z powodzeniem funkcjonują na jachtach motorowych zarówno w zestawach do zasilania urządzeń jak i zestawach startowych.
W zestawach startowych (2 akumulatory równolegle i 2 takie zestawy w szereg dla 24V) do silników spalinowych z alternatorem nie ma żadnych diod. Te akumulatory nie sa ładowane z prostownika tylko z alternatora ale jest możliwość zrobienia mostka z baterią domestic jachtu i użycia jej do rozruchu bądź ładowania zestawu start z mastervolta.
Dodano po 40 [sekundy]:
gold-game wrote: To jak bez nich rozwiążę temat ładowania akumulatorów z alternatora silnika spalinowego ?
A po co te diody tam są? Ważne żeby prąd max alternatora nie był niższy niż ładowania. Po co ci spadek 0,6V na każdej diodzie?
Dodano po 2 [minuty]:
HD-VIDEO wrote: barteksmrek wrote: Kwestia tylko
barteksmrek wrote: Wprawdzie
czyli nie wiesz czy na pewno, może być takie połączenie równoległe
podczas ładowania
I jak linkujesz przeczytaj do końca co tam napisano
Kolega nie wyrywa pojedynczych słów. Wiem na pewno bo pracuję przy tym. Chyba że w czasie jak jacht zapinany jest pod shoreline albo załączony jest generator to krasnoludki rozpinają akumulatory. Ale wtedy by się nie naładowały.