Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jabel J-41 mocowanie do obudowy

Fuzzfix 05 Jun 2018 19:15 369 4
    Fuzzfix
    Level 1  
    Cześć,
    zaczynam przygodę z elektroniką i zabrałem się do składania znanego pewnie sporej części z Was fuzza Jabel J-41.
    Sam układ przed włożeniem do obudowy działa w miarę poprawnie - po włączeniu daje brzmienie fuzza, zresztą jak na taką zabawkę brzmi całkiem przyjemne. Z kolei przy wyłączonym układzie i bez obudowy zamiast generować czyste brzmienie układ szumi i burczy.
    Z drugiej strony po włożeniu układu do metalowej obudowy, powkręcaniu potencjometrów i gniazd w ścianki obudowy przy wyłączonym układzie dźwięk jest czysty, natomiast po naciśnięciu przycisku zamiast dawać brzmienie fuzza generuje jedynie szumy.
    W instrukcji producenta znalazłem informację, że powinienem połączyć pole masy płytki z obudową, ale niezbyt wiem, jak to zrobić. Rozumiem, że muszę do ścianki obudowy przylutować przewód wychodzący skądś, tylko nie wiem zupełnie skąd.
    Tutaj jest schemat układu, byłbym bardzo wdzięczny za wskazanie mi, do którego elementu powinienem przylutować przewód stykający się z obudową i informację, czy to rozwiąże problem.
    Jabel J-41 mocowanie do obudowy

Z góry dzięki za pomoc!
    kacpo1
    Level 33  
    Przylutuj kabelek do dowolnego miejsca na płytce gdzie jest masa (przy samym zasilaniu lub przy wyjściu, lub gdzie Ci pasuje) i przylutuj lub przykręć go metalową śrubką do obudowy.
    Pamiętaj, że cała obudowa będzie na potencjale masy, więc nie kładź na niej "gołej" płytki, bo zrobisz zwarcie.
    Radiokiller
    Level 30  
    Masa na płytce to przeważnie minus zasilania. Wyjątki jednak się zdarzają np radia samochodowe gdzie plus jest na obudowie.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Radiokiller wrote:
    Wyjątki jednak się zdarzają np radia samochodowe gdzie plus jest na obudowie.
    Chyba, że do Syrenki...
    Gniazda sygnałowe jakie masz? Metalowe, czy plastik? Zasilanie jak podłączane (gniazdo)?
    Masa obudowy powinna być podłączona (najlepiej) do gniada zasilania - w tym wypadku do punktu GND.
    Kolega kacpo1 zwrócił uwagę - bardzo istotną - na mocowanie samej płytki w obudowie. Musi być trwałe i solidne i uniemożliwiające dotknięcia jakimkolwiek elementem - punktem lutowniczym do obudowy. Obudowa musi być połączona tylko w jednym punkcie - jak wyżej napisałem.
    Radiokiller
    Level 30  
    398216 Usunięty wrote:
    Radiokiller wrote:
    Wyjątki jednak się zdarzają np radia samochodowe gdzie plus jest na obudowie.
    Chyba, że do Syrenki....

W rzeczy samej. :D