Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komora dojrzewalnicza do wędlin dojrzewających

05 Cze 2018 20:56 882 6
  • Poziom 11  
    Witam Szanownych Kolegów !
    Jednym z moich zainteresowań jest produkcja na własne potrzeby wędlin, starymi, zdrowymi metodami. Ale jak to w życiu bywa po zdobyciu powyższych umiejętności człowiek chce więcej a konkretnie w tym przypadku myślę o wędlinach dojrzewających. Jest ich cała masa włoskie, niemieckie (tyrolskie), itp, itd. a smakują wybornie nie mówiąc o cenie :-). Każdy amator zaczyna np. od schabu dojrzewającego w pończosze. Ale chcąc myśleć o wędlinach dojrzewających bardziej poważnie to już trzeba w naszym klimacie mieć komorę dojrzewalniczą (klimatyczną). Najprostsza to koszt minimum kilkanaście tysięcy złotych. Z uwagi na cenę myślę o zbudowaniu takowej - obudowa z jakiejś chłodziarki o odpowiedniej izolacyjności się znajdzie . Problem w całej reszcie a właściwie kilku parametrach, a to:

    a)temperatura od około kilku *C do dwudziestu kilku - może by tu zastosować Ogniwo Peltiera (z uwagi na nawet kilkudziesięciodniowy proces dojrzewania) gdzie ustawiona szafa w relatywnie chłodnym pomieszczeniu pozwoliłaby za pomocą tego ogniwa osiągnąć takie parametry temperaturowe.

    b)regulacja wilgotności względnej (oczywiście trzeba mieć na uwadze korelację z temperaturą) pytanie jak rozwiązać - dysza parowa, może coś piezoelektrycznego???
    c)cyrkulacja powietrza w układzie wewnętrznym jak również wymiana powietrza, klapy, itd.
    Jeszcze wlot zimnego dymu do wędzenia ale to betka.
    To z grubsza tyle albo aż tyle; jeszcze dodać należy, żeby było trudniej, małą objętość komory 100-150dm3.
    No a marzeniem chyba nierealnym byłoby sprzęgnąć to jakąś programowalną automatyką.
    Innymi słowy temat chyba trudny, może Ktoś z Kolegów miał do czynienia z takim zagadnieniem, proszę o sugestie, podpowiedzi i wszelką merytoryczną pomoc.
    Pozdrawiam serdecznie
    Maws
  • Poziom 29  
    W procesie produkcji markowych wędlin dojrzewających kluczową rolę
    grają mikroorganizmy zasiedlające dany region z którego wędlina pochodzi
    a tego elektronika nie zastapi
  • Poziom 40  
    Nie robił bym otworu na zimny dym bo po jakimś czasie wszystkie wędliny będą pachnieć tak samo.

    Ja bym sie zastanowił nad otworem na górze i na dole do nich rura na rurze jakiś "wiatropęd"
    i grzałka ze zmywarki. I już masz obwód do obiegu powietrza i ewentualnego dogrzewania.
    Jak wstawisz trójnik dwa i jakieś klapy z czegoś to pewnie dało by się zrobić wietrzenie albo przez wysys z komory powietrza albo przez nawiew zależnie od potrzeb tak żeby ogarnąć to jednym urządzonku przewiewo generujacym.
    W zasadzie można by wykorzystać całą zmywarkę bo i pompa by była tam ta pompa obiegowa w sumie powietrze też musi umieć zamącić.
  • Poziom 11  
    Tak masz rację Tommy82 to bardzo dobry pomysł , sama komora bardzo dobrze zaizolowana cieplnie to jedno a na boku trzeba zrobić szafę, gdzie będzie zarówno nagrzewanie (grzałka) jak i regulacja wilgotności - chyba jakiś nawilżacz piezo a także regulacja cyrkulacji powietrza wewnętrznego jak i wymiana powietrza z zewnątrz.
    Mam kilka wątpliwości; po pierwsze czy ogniwa Peltiera dadzą radę, może lepszy byłby agregat absorbcyjny, który mimo wszystko ma większą sprawność od ogniw?? no i rzecz jasna wydajność. Raczej agregat sprężarkowy nie wchodzi w grę choć sprawność jego zapewne największa. Wydaje mi się, że takie małe lodówki jeszcze produkują.
    Druga sprawa to czy uda się wysterować parametry temperatury i wilgotności w tak małej objętości, znikoma bezwładność. No chyba, że regulatory PID o których niewiele wiem ale po wielu kombinacjach zamontowałem go w wędzarni ogrzewanej prądem i pięknie już po pierwszym przebiegu się "uczy" i stabilnie trzyma temperaturę.
    Znalazłem taki sterownik temperatury i wilgotność AR247 (http://www.apar.pl/regulator-wilgotnosci-i-temperatury-ar247.html) który pewnie by się nadawał, trochę drogo jest - około 1kPln, ale pewnie można znaleźć jakiś schemat za dużo mniejsze pieniądze.
    Pozdrawiam i proszę o uwagi, itp.
    Maws
  • Poziom 19  
    Albo musisz znać temat albo zrób komorę i się ucz ale podstawy technologi musisz mieć opanowane. Zadaj pytania na jeden temat na elektrodzie na poszczególny problem . W przemyśle spożywczym czy
    przechowalniach owoców , nasion , laboratoria temat znany aczkolwiek Ty musisz mieć prostsze rozwiązanie. Zmywarkę zamrażarkę mam. Trzymam kciuki