Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Grafika po odcięciu prądu. - Grafika odwala po zabraniu jej prądu xD

HejLejkAp 07 Cze 2018 22:28 96 2
  • #1 07 Cze 2018 22:28
    HejLejkAp
    Poziom 3  

    Hejka naklejka mam w sumie dziwny problem (?).
    Grałem sobie dzisiaj w Wiedźmina 3. Nagle w środku Novigradu wyłączył się monitor i zaraz cały komputer. Pomyślałem, że po grafice, ale zobaczyłem, że nie ładuje mi telefonu, a światło się nie włącza, uff... to tylko prąd wywaliło...
    Prąd wrócił, włączyłem komputer, a że chwilę się on włącza zająłem się czymś innym. Po 20 minutach około poszedłem do kompa. Specjalnie do wiedźmina podkręciłem mojego Radeona HD7770 1GB OC, żeby było więcej FPS, warto dodać, że dodało ich jakoś z 10-15.
    Od razu po podejściu do kompa włączyłem MSI Afterburner (mam jakiś dziwny fetysz FPSów i za każdym razem jak gram to muszą się wyświetlać w rogu) i włączyłem Wiedźminka. Gra się załadowała, ja jadę koniem i patrze a tam dzieją się cuda na kiju. Save w ogóle nie działał i musiałem wczytywać dalszy (który nie bł specjalnie daleko). Budynki na przemian znikały i pojawiały się, ekran mrugał, a na minimapce było czarno i po dłuższym czasie doczytywała się mapa. Wyłączyłem, patrzę w MSI a tam w ogóle grafika niepodkręcona. Zostawiłem i jeszcze raz włączyłem grę to nie chciała się w ogóle włączyć. Znowu podkręciłem, nie chciała się uruchomić, ale za którymś razem włączyła się, tylko, że zatrzymało się na loading screenie i pojawiły się jakieś fioletowe linki. Poszedłem na dwór, wróciłem i odkręciłem kartę. Wszystko działa ładnie na benchmarku, nawet podkręciłem o 100MHz, ale każda próba podkręcania więcej kończy się wywalaniem, albo po prostu stawaniem benchmarka, że trzeba resetować komputer, a wiedźmin albo się nie odpala, albo wywala.
    Przechodząc do pointy: komputer działa prawidłowo, a co najśmieszniejsze w Wiedźminie i Benchmarku mam tyle samo FPS a nawet więcej jak przed wywaleniem prądu, gdy grafika była podkręcona.
    Spec:
    Procek Pentium G3240
    8GB RAM nie wiem jakiej firmy
    Dysk WD coś tam
    Grafika jak wyżej HD 7770 1GB Sapphire OC Version
    Niby wszystko git, nawet profit bo więcej fps czasami, ale czuję, że nie jest to normalne zachowanie, gdy nie da się jej podkręcić, a wcześniej dało się bez problemu do końca dojechać. Co o tym myślicie?

    TL;DR
    Po wywaleniu prądu mam więcej fps w grach, aniżeli miałem wcześniej (karta była podkręcona, a teraz nie jest bo nie mogę jej podkręcić więcej jak 1100MHz) i boję się, że nie jest to zdrowe zachowanie karty.

    0 2
  • #2 08 Cze 2018 00:08
    Piterixos
    Poziom 27  

    Opis długaśny, ale nie za bardzo wiadomo o jaki problem Ci chodzi. Gra działa poprawnie czy są problemy z wyświetlaną grafiką? Z OC czy bez OC? Zacięcia i wywalanie do pulpitu występuje tylko po OC?Wcześniej byłeś w stanie podkręcić więcej i nie było problemów?

    0
  • #3 08 Cze 2018 15:33
    HejLejkAp
    Poziom 3  

    Wcześniej miałem podkręcone i pamięć i rdzeń do 1300MHz, a teraz (pamięć jest na standardowych 1025MHz), a próba podkręcenia rdzenia powyżej 1100MHz kończy się wywaleniem Benchmarka Valley tak samo jak i wiedźmina, choć przed wywaleniem prądu podkręciłem normalnie ze 1000MHz do 1300MHz na rdzeniu i ze 1025Mhz do 1300MHz pamięć. Warto dodać, że te wartości są maksymalne. Wcześniej było okej, żadnego wywalania, żadnych artefaktów, nic.

    0