Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nagrywanie wokalu mikser behringer 302usb ,mikrofon selene ,kable!

misha9999 08 Jun 2018 11:49 1119 18
    misha9999
    Level 2  
    Witam ! na forum jestem nowa , całkiem zielona jeśli chodzi o nagrywanie wokalu . Mianowicie , chce nagrac ten wokal i mam :
    -mikser behringer 302USB i kabel usb do tego
    -mikrofon dynamiczny selene DM-201 i Kabel z jednym XLR'em żeńskim i jednym JACK STEREO.
    -kabel cinch-jack
    -laptop
    -sluchawki jbl

sprzet naprawde PODSTAWOWY JAK WIDAC :D ale o to chodzi narazue :p
    i chccialabym to wszystko połaczyc by dzwiek z mikrofonu przechdozil przez mikser i trafial do kompa do odpowiedniego programu (narazie baardzo amatorsko bo do programu audacity ) i żeby można było go nagrac .
    i tu moja prosba : gdzie i co podlaczyc do czego i za pomocą jakich kabli oraz jakie ustawienia wtedy nadać laptopowi.
    Z gory dziekuje !!!!
    adversus
    Level 32  
    Jak możesz wrzuć zdjęcia kabli jakie masz, ogólnie wszystkiego wtedy będzie łatwiej pomóc. Bo może się okazać że coś jest nie tak lub czegoś brakuje.
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Potrzebny Ci będzie kabel z wtykami XLR z obu stron. Tak żeby do miksera wpiąć się wtykiem XLR z mikrofonu. Gniazdo jack jest przeznaczone dla instrumentów i innych źródeł liniowych.

Mikser łączysz do komputera normalnie kablem USB.

Ustawienia w komputerze zależą wyłącznie od systemu operacyjnego i oprogramowania które będziesz używać. Każdy ustawia się nieco inaczej.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    adambyw wrote:
    Potrzebny Ci będzie kabel z wtykami XLR z obu stron. Tak żeby do miksera wpiąć się wtykiem XLR z mikrofonu. Gniazdo jack jest przeznaczone dla instrumentów i innych źródeł liniowych.

Nie jest to prawda i przypadku tego miksera, należy użyć przewodu XLR-Jack Stereo, dodatkowo w przypadku tego mikrofonu.

Przewód Cinch-Jack 3,5 Stereo:
    Mikser Main Mix Out >> laptop wejście liniowe 3,5 Stereo

Mikser:
    Volume Conterol Line/USB - na nieskończoność
    Przycisk From Line/USB - wyciśnięty
    adversus
    Level 32  
    Panowie, poprosiłem aby koleżanka jak się nie mylę, załączyła zdjęcia tego co ma (najlepiej z widokiem złącz) wtedy powiemy dokładnie co z czym jak podłączyć, bo na razie to gdybanie.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Jakie gdybanie, wyjątkowo jest tu wszystko opisane, czy to jest jakiś unikatowy nieznany mikser, zdjęcia są potrzebne?

Jedynie co się nie zgadza to wtyk od przewodu mikrofonu XLR-JACK; bo jest Mono a nie Stereo i trzeba pokazać ten przewód.
    adversus
    Level 32  
    HD-VIDEO wrote:
    Jakie gdybanie, wyjątkowo jest tu wszystko opisane, czy to jest jakiś unikatowy nieznany mikser, zdjęcia są potrzebne?

Jedynie co się nie zgadza to wtyk od przewodu mikrofonu XLR-JACK; bo jest Mono a nie Stereo

Choćby własnie z powodu kabla do mikrofonu warto, opis jedno, a zdjęcie pokaże stan faktyczny... Wg przysłowia, obraz wart więcej niż tysiąc słów. W widząc co dokładnie koleżanka ma, można poprowadzić jak po sznurku.
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    HD-VIDEO wrote:
    Nie jest to prawda i przypadku tego miksera, należy użyć przewodu XLR-Jack Stereo, dodatkowo w przypadku tego mikrofonu.

Uzasadnij proszę. Co takiego stoi na przeszkodzie żeby łączyć mikrofon do XLR?
    Według mojej wiedzy wejścia jack mają niższą czułość, a mikrofony z zasady łączy się do XLR.

HD-VIDEO wrote:
    Przewód Cinch-Jack 3,5 Stereo:
    Mikser Main Mix Out >> laptop wejście liniowe 3,5 Stereo

To połączenie jest całkowicie zbędne, gdyż mikser jest dla komputera kartą muzyczną przez złącze USB, przez którą można rejestrować i odtwarzać dźwięk. Co więcej większość współczesnych laptopów nie ma złącza line in, a do wejścia mikrofonowego nie ma co łączyć. A jeżeli ma już wejście liniowe do z dużo większymi szumami niż ten mikserek.

Tak więc nie komplikujcie koleżance życia.

Mikrofon łączy się kablem XLR do wejścia mikrofonowego w mikserze, mikser przez USB do komputera, słuchawki do wejścia PHONES i żadnych więcej kabli nie trzeba.
    Na czas nagrania pokrętła level (mikrofonu i main) w mikserze mają być ustawione na 0. Gainem reguluje się czułość mikrofonu w zależności od potrzeb. Reszta konfiguracji również zależy od potrzeb orz posiadanego oprogramowania przez misha9999.
    nagrywamy.com
    Level 30  
    HD-VIDEO wrote:

Niezbyt rozumiem to zdanie, bo trochę nie po polsku, ale pozwolę się nie zgodzić z tą częścią, którą chyba rozumiem ;)

misha9999 wrote:
    Kabel z jednym XLR'em żeńskim i jednym JACK STEREO

HD-VIDEO wrote:
    Jedynie co się nie zgadza to wtyk od przewodu mikrofonu XLR-JACK; bo jest Mono a nie Stereo i trzeba pokazać ten przewód.

@h_D-VIDEO - czy ty wiesz, co czytasz i o czym piszesz?
    HD-VIDEO
    Level 42  
    nagrywamy.com wrote:
    @h_D-VIDEO - czy ty wiesz, co czytasz i o czym piszesz?

Tak doskonale wiem, bo na początku przyjąłem, że przewód jest typu XLR-TRS jak został określony "JACK STEREO" a tak nie jest, bo sprawdziłem jak wygląda ten mikrofon i jaki ma w zestawie przewód i jest to XLR-TS.

Wiec za nim coś napiszesz typu "czy ty wiesz, co czytasz i o czym piszesz?" - sprawdź

nagrywamy.com wrote:
    Niezbyt rozumiem to zdanie

No właśnie, nie wiem jaki jest sens pisania o co mi chodziło, i zostawię to dla siebie.
    nagrywamy.com
    Level 30  
    HD-VIDEO wrote:
    Tak doskonale wiem, bo na początku przyjąłem, że przewód jest typu XLR-TRS jak został określony "JACK STEREO" a tak nie jest, bo sprawdziłem jak wygląda ten mikrofon i jaki ma dostarczony do niego przewód i jest to XLR-TS.

Wiec za nim coś napiszesz typu "czy ty wiesz, co czytasz i o czym piszesz?" - sprawdź

Nie wiem, jak można sprawdzić, co ma @_Misha_ - wiem tylko to, co napisała. Nie mam powodów, żeby nie wierzyć.

HD-VIDEO wrote:
    No właśnie, nie wiem jaki jest sens pisania o co mi chodziło, i zostawię to dla siebie.

No cóż, skoro tak twierdzisz... ;)
    adversus
    Level 32  
    Dlatego na samym początku tematu poprosiłem koleżankę aby zrobiła zdjęcia posiadanych kabli i sprzętu aby wiedzieć co rzeczywiście ma. Prawda jest że potoczne nazwy nie muszą oznaczać że dokładnie to ktoś posiada. Jak na razie koleżanka się nie wypowiedziała, co też by mogło co nieco wyjaśnić...
    nagrywamy.com
    Level 30  
    Mam wrażenie, że widziałem w tym wątku stwierdzenie, że wejścia jack i XLR w tym mikserze są zwarte i na obu jest na stałe podawany fantom - albo mi się przyśniło? Jeżeli mi się nie przyśniło, to byłaby ważna informacja, ale gdzie jest ten post? Czy ktoś może to potwierdzić lub zaprzeczyć?
    adversus
    Level 32  
    Było coś o fantomie ale rzeczywiście znikło :) Pewnie ktoś po cichu moderował.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Post jest w koszu, na moje zgłoszenie.

Gniazdo XLR/TRS w tym mikserze ma taką samą czułość; oba mają Phantom załączony na stałe
    adversus
    Level 32  
    HD-VIDEO wrote:
    Post jest w koszu, na moje zgłoszenie.

Gniazdo XLR/TRS w tym mikserze ma taką samą czułość; oba mają Phantom załączony na stałe

Z tym fantomem to dziwna sprawa, wg instrukcji możesz podłączyć pojemnościówki C2, czy tam B5, jak i dynamiczny XM8500. Co ciekawe w instrukcji gniazdo MIC IN jest opisane jako Phantom powered (co by potwierdzało stałe zasilanie fantomem) ale już na zdjęciu z pierwszego postu tego tematu, opisu Phantom powered nie ma. A jeszcze ciekawsze jest że w danych technicznych na końcu instrukcji nie ma słowa że to wejście ma fantoma. Gniazda combo xlr/jack jak zastosowane tu w mikserze mają na stałe pospinane styki, w płytę PCB miksera wlutowane są tylko 3 styki.
    adversus
    Level 32  
    Jak widać wszyscy koledzy myśleli o innym kablu mikrofonowym i innym mikrofonie :)
    w sensie o pojemnościowym a nie dynamicznym...
    Miktofon do kabla XLR z drugiej strony duży jack do wejścia 1 w mikserze (w dziure w czarnym okrągłym gniedzie) a mikser do kompa albo przez cinch z jednej strony i mału jack z drugiej do wejscia line in w komputerze, albo po usb i mikser bedzie robił jako karta muzyczna.
  • Helpful post
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    adversus wrote:
    Jak widać wszyscy koledzy myśleli o innym kablu mikrofonowym i innym mikrofonie

Bynajmniej, przecież misha wyraźnie napisała jaki ma.
    Dalej zalecam zastosowanie kabla XLR-XLR. bo zaraz pojawi się post: "mikrofon ma zakłócenia co robić"...

Misha, jak chcesz nie wracać do tematu to zrób to raz a porządnie, wydatek tych kilkudziesięciu złotych na kabel szybko się zwróci,.