Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Discman Denver DMP370 - pytanie o laser

helterskelter33 08 Jun 2018 22:22 666 10
    helterskelter33
    Level 18  
    Witam! Dostałem do naprawy taki oto chiński discman. Pierwsza usterka byla glowica laserowa, ktora miala problemy z przesuwaniem sie. Rozbiorka, czyszczenie zebatek, i nasmarowanie osi pomoglo, ale okazalo sie ze laser jest juz bardzo słaby. Odczytuje poprawnie TOC ale nie jest w stanie odczytac poczatkowych utworow. Udaje mu sie odtwarzac utwory od polowy plyty. Podkrecenie lasera przynioslo mala poprawe, ale laser dalej pracuje niestabilnie. Czy ktos wie jakie oznaczenie ma ten transport? Nie ma na nim zadnych symboli. Z gory dziekuje za pomoc.
    mariuz2
    Level 17  
    Na moje oko to ten laser jest montowany w playstation 1,ale ogólnie to na twoim miejscu najpierw to zajął bym się soczewką.Opisujesz to w taki sposób że naprawdę dużo przypadków załatwiałem tylko wymieniając soczewkę.Bardzo popularne uszkodzenie,mała ryska i do widzenia.Porysowana płytka lubi stukną w małe oczko.
    helterskelter33
    Level 18  
    Dziekuje za pomoc. Sama soczewke mozna zdjac. Trzeba odkrecic dwie srubki na dole samej glowicy.po dokładnym obejrzeniu soczewki pod silnym swiatlem dostrzegłem ryse na samym srodku. Jaki typ lasera byl montowany w play station?
    Artur k.
    Admin of Audio group
    To nie jest laser z Play Station. Laserów wyglądających tak samo albo podobnie jest mnóstwo.

Wyjmij głowicę z sanek i obejrzyj dokładnie, gdzieś pewnie będzie oznaczenie. Zobacz też na samej taśmie, często producenci tam umieszczają oznaczenia.
    helterskelter33
    Level 18  
    Poszukalem troche w sieci i po zdjeciach ustalilem ze jest to laser Sanyo SF-DA 23.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Obok Play Station to nawet nie leżało. :) Tam jest KSM-440 produkcji oczywiście Sony.
    Nie mniej jednak naprawa tego discmana jest nieopłacalna, ponieważ za cenę lasera (ok. 50-60zł) można kupić cały taki discman. :)
    mariuz2
    Level 17  
    ,albo wymienić samą soczewkę

Dodano po 47 [sekundy]:

,albo wymienić samą soczewkę sam nie raz tak robiłem i działało bez zarzutu.
    helterskelter33
    Level 18  
    Samą soczewke? W tym modelu mozna ja odkrecic, ale nie da sie jej zdjac bez uszkodzenia cewek od ogniskowania soczewki. Jak udalo mi sie ustalić, ten typ lasera Sanyo SF DA-23 byl masowo stosowany w tanich discmanach firm "krzak" tak jak ten, ktory chce naprawic. Jak kolega przekladal ta soczewke?
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Daj spokój z przekładaniem soczewki. Widzisz przecież jak to jest - najpierw Kolega mariuz2 pisał że to laser z Playstation co okazało się oczywistą nieprawdą, a teraz pisze żeby soczewkę przekładać. :)
    Możliwe że nawet dałoby się to zrobić, ale pod warunkiem że miałbyś taki sam laser jako dawcę i przełożysz razem z cewkami.
    Pomysł karkołomny i bezsensowny.

Napisałeś:
    helterskelter33 wrote:
    Odczytuje poprawnie TOC ale nie jest w stanie odczytac poczatkowych utworow. Udaje mu sie odtwarzac utwory od polowy plyty.

Sprawdź zatem czy płyta jest dokładnie równolegle z soczewką lasera na całej długości posuwu. Może coś mechanicznie się uszkodziło i głowica na końcu płyty jest niżej niż na początku - dlatego udaje się jej zogniskować pod koniec.
    helterskelter33
    Level 18  
    Dziękuje za wskazówki. Talerzyk jest pokrzywiony i płyta nie obraca się równo.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    helterskelter33 wrote:
    Talerzyk jest pokrzywiony i płyta nie obraca się równo.

I masz swoją usterkę. Niepotrzebnie w takim razie kręciłeś prądem lasera, niestety nie wpływa to dobrze na jego żywotność.